Omikron påvist i spildevandsprøver fra renseanlæg på Fyn

Der er fundet omikronsmitte i spildevandsprøver i Søndersø på Fyn. Omikronvarianten er også fundet i pcr-prøver fra personer, der bor i området, oplyser Statens Serum Institut.

Omikronvarianten er for første gang fundet i danske spildevandsprøver, og det er sket på Fyn. Det skriver Statens Serum Institut (SSI) på sin hjemmeside.

Den nye variant er påvist i spildevandsprøver fra Søndersø Renseanlæg. 

Omikronvarianten er ifølge sundhedsmyndighederne også fundet i pcr-prøver fra personer, der bor i nærheden af Søndersø Renseanlæg, som ligger på Gørtlervej i byens industrikvarter.

Derudover undersøges yderligere 14 prøver fra renseanlæg over hele landet for omikron. 

Det inkluderer tre steder på Fyn, hvor der muligvis er omikron i spildevandet: Det drejer sig om prøver fra spildevandsanlæg i Nørre Aaby, Otterup og det nordøstlige Odense. 

Prøverne er mistænkt for at være omikronvarianten, fordi de indledningsvis er testet positive for en af de mutationer, der er typisk for den nye variant. 

quote Det er særligt bekymrende, at vi nu ser omikronvarianten så udbredt

Henrik Ullum


SSI-direktør bekymret over udbredelse

Prøverne er blevet sendt videre til Statens Serum Institut, der skal finde ud af, om der er tale om omikron i spildevandet. 

- Jeg synes, det er særligt bekymrende, at vi nu ser omikronvarianten så udbredt på trods af, at vi har mandsopdækket smittespredningen helt fra starten af, siger Henrik Ullum, der er direktør i Statens Serum Institut. 

- Vi gennemgår data sammen med Styrelsen for Patientsikkerhed for at se, om der er oversete udbrud. Det samlede indtryk er, at omikron breder sig hurtigt lige nu, fortsætter Henrik Ullum. 

Alle spildevandsprøver vil som noget nyt blive undersøgt for omikron. Det skal ske senest dagen efter, at de er blevet udtaget.

Hvad er spildevand?

Der er i alt funder 398 tilfælde af omikronvarianten i Danmark. Det er 137 flere tilfælde end mandag, skriver Ritzau. 


Den nye variant er påvist i spildevandsprøver fra Søndersø Renseanlæg på Fyn. Derudover undersøges yderligere 14 prøver fra renseanlæg over hele landet for omikron.
Den nye variant er påvist i spildevandsprøver fra Søndersø Renseanlæg på Fyn. Derudover undersøges yderligere 14 prøver fra renseanlæg over hele landet for omikron.
Foto: Statens Serum Institut

- Hvor smitten tidligere kom fra rejsende til Danmark, bliver over 90 procent nu smittet i Danmark, siger Henrik Ullum. 

Sundhedsstyrelsen indførte sidst i november en retningslinje om, at nære kontakter til nære kontakter til smittede med omikron skulle gå i selvisolation. Anbefalingen blev tirsdag sløjfet, fordi situationen ser anderledes ud.