OUH-læge bag undersøgelse af skizofrenes medicin

En mistanke om, at medicin mod skizofreni øger risikoen for sukkersyge og hjerte-kar-sygdomme, bliver nu undersøgt i et dansk-svensk forskningsprojekt. En læge fra Odense Universitetshospital skal stå i spidsen for undersøgelsen.

-

/ritzau/
En mistanke om, at medicin mod skizofreni øger risikoen for sukkersyge og hjerte-kar-sygdomme, bliver nu undersøgt i et dansk-svensk forskningsprojekt.

Også uden medicin er skizofrenes risiko for at blive ramt af type 2 diabetes og hjerte-kar-sygdomme cirka dobbelt så stor som for den øvrige befolkning.

Ifølge læge og ph.d. John Teilmann Larsen fra Odense Universitetshospital, der er undersøgelsens videnskabelige leder, er der begrundet mistanke om, at medicinen øger risikoen yderligere.

Det har blandt andet længe været kendt, at visse skizofrenimidler får patienterne til at tage på i vægt. - Vi må formode, at medicinen yder et væsentlig bidrag til risikoen.

En stigende mængde data tyder på, at visse mediciner øger risikoen for fedme og type 2 diabetes hos de skizofrene, siger John Teilmann Larsen til Ritzau. Omkring 20.000 danskere lider af skizofreni, som er en alvorlig psykisk lidelse, der medfører tankeforstyrrelser og ændret adfærd.

Kombinationen af skizofreni og sukkersyge er særdeles uheldig, da skizofrene personer har meget svært ved at overholde en diæt og i det hele taget føre et normalt liv.