Politi er opmærksom på omstridt facebookopslag: ”Blæs på de magthavere, der blæser på dig!”

Et Facebookopslag, der inviterer unge til coronafest den 27. marts, florerer på Facebook. Fyns Politi er opmærksomme på opslaget.

”Blæs på de magthavere, der blæser på dig!” – Sådan lyder budskabet i et omstridt Facebookopslag, der onsdag er blevet delt på flere forskellige fynske facebookgrupper.

Facebookopslaget inviterer unge til ’en kæmpe coronafest’ i Munke Mose i Odense fredag den 27. marts. Formålet med coronafesten er ifølge det med småt på opslaget at demonstrere mod regeringens klima og coronapolitik.

Sådan ser det opslag ud, der florerer på de sociale medier.
Sådan ser det opslag ud, der florerer på de sociale medier.
Foto: Skærmbillede

 

Reglerne for forsamlingsforbuddet

§ 79 i grundloven

Kender ikke afsender

Selvom både Fyns Politi og TV 2/Fyn har set og modtaget opslaget flere gange fra frustrerede borgere, så er det endnu uklart, hvem der er afsender på opslaget.

I opslaget skriver afsenderen blandt andet følgende:

”Politikerne gør alt for at redde nogle få gamle fra corona, men intet for at redde de unge fra klimaforandringer”

Derudover inviterer opslaget de unge til at tage bærbare højtalere og drikkelse i tasken, og møde op i Munke Mose klokken 17 fredag den 27. Marts for at demonstrere. Det står med småt på opslaget:

"Musik og drikkelse er ikke inkluderet, da vi søger at beskytte arrangementes identitet for at forhindre myndighedernes overgreb. Tag derfor gerne egen drikkese og egne bærbare højtalere med. Vi sørger for en synkroniseret playliste."

Vrede fynboer: - Det er forhåbentligt en joke

Facebookopslaget har fået flere fynboer til at ty til både taster og telefoner for at dele opslaget med både TV 2/Fyn og Fyns Politi.

Til TV 2/Fyn er der en, der skriver, "det er jo sindssygt, hvis det er rigtigt". En anden skriver " forældrene skal tage ansvar nu!"

Størstedelen af de opslag både Fyns Politi og TV 2/Fyn er blevet gjort opmærksomme på, er dog fra folk, der opfordrer forældre til at tage fat i deres unge mennesker. 

Klimabevægelse tager afstand

Frederik Roland Sandby er formand i Klimabevægelsen i Danmark, der er sammenslutning af klimagrupper i Danmark. 

Bevægelsen har blandt andet tidligere stået bag klimastrejker og en klimamarch i Danmark, men har ikke noget med facebook-opslaget at gøre. 

Tværtom mener formanden, at opslaget sender et forkert signal..

- Folk kan hurtigt komme til at drage den konklusion, at opslaget kommer fra unge i klimabevægelsen, siger han.

Den opfattelse vil han gerne mane til jorden.

- Vi har taget den her situation meget seriøst og udskudt vores arrangementer. Klimabevægelsen handler om at tage videnskaben seriøst, og det betyder også at tage anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut seriøst, siger han. 

Fyns Politi: Følg myndighedernes anvisninger

I et skriftligt svar til TV 2/Fyn fortæller politiinspektør ved Fyns Politi Henrik Skals, at man er opmærksom på opslaget.

- Fyns Politi er bekendte med det nævnte arrangement, som er delt på flere facebooksider. Endvidere har flere borgere i løbet af dagen i dag også skrevet til os for at gøre os opmærksomme på det, lyder det fra politiinspektøren. 

Heller ikke politiet ved, hvem der står bag opslaget, men man opfordrer alle til at følge myndighedernes anvisninger, der på nuværende tidspunkt betyder, at højst ti personer må være samlet i det offentlige rum. 

- Vi har ikke været i kontakt med dem, der står for arrangementet, og kender derfor ikke mere til arrangementet. Vi henstiller til at alle følger myndighedernes anvisninger, og holder afstand til hinanden, hvis man vælger at mødes, siger Henrik Skals. 

- Vi vil naturligvis holde øje med begivenheden.