I det fynske folks tjeneste

Prognose på Fyn: Farvel til to røde MF'ere og en enkelt blå

Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Enhedslisten står til tilbagegang på Fyn, hvis der var valg i dag. Til gengæld er Radikale tilbage i Folketinget.

Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Enhedslisten står hver til at tabe et mandat på fyn, hvis der var valg i dag. Det viser en geografisk prognose fra professor i statskundskab og valgforsker Kasper Møller Hansen, som hver måned laver et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne og en geografisk prognose med mandatfordelingen for Altinget.

- Jeg er ikke overrasket over, at DF går tilbage. Lige nu ligger de under valgresultatet med omkring 16-17 procent i meningsmålingerne, og det vil slå selvfølgelig slå igennem på Fyn, siger tidligere minister Carsten Hansen (S), som i dag er senior advisor i Public Affairs-bureauet Rud Pedersen. 

Læs også Kommentatorer: DF får næppe en borgmesterpost på Fyn

I denne uges udgave af programmet Politik og Spin diskuterer Carsten Hansen partiernes aktuelle formkurve med TV2/FYNs politiske kommentator, Jesper Buch, som heller ikke er overrasket over, at DF står til at miste et mandat på Fyn.

- Det er selvfølgelig svært at sættet navn på, men hvis vi tager udgangspunkt i stemmetallene fra folketingsvalget i 2015 var det Dorthe Ullemose, som kom ind som DF's fjerde og sidste mandat på Fyn - et tillægsmandat. Så med mindre hun kan mobilisere en stor personlig fremgang i stemmetallet til næste valg, vil det alt andet lige være hende, som må vinke farvel til Folketinget, siger Jesper Buch.

Enhedslistens og Socialdemokraternes tilbagegang på Fyn har derimod ikke nogen umiddelbar sammenhæng med de aktuelle meningsmålinger, siger de to kommentatorer. 

- Begge partier ligger stabilt omkring valgresultatet i meningsmålingerne, og derfor skal tabet af deres mandater på Fyn  nok forklares i valgmatematikken. Man skal huske på, at Assens-kredsens Julie Skovsby lige akkurat kom ind på det yderste af neglene, og det samme var tilfældet for Enhedslistens Rune Lund, siger Carsten Hansen.

Ifølge prognosen står Radikale til at genvinde sit mandat, og det vil med stor sandsynlighed betyde comeback til Camilla Hersom. 

Geografisk prognose

Socialdemokratiet: 4 mandater (5)
Venstre: 3 mandater (3)
Dansk Folkeparti: 3 mandater (4)
SF: 1 mandater (1)
Radikale: 1 mandat (0)
Enhedslisten: 1 mandat (2)
Alternativet: 1 mandat (1)
Konservative: 1 mandat (1)
Liberal Alliance: 1 mandat (1)
Ny Borgerlige: 0 mandater (0)
Kristendemokraterne: 0 mandater (0)

Kilde: Valgforsker Kasper Møller Hansen, Altinget.​

 
17:09 Luk video