I det fynske folks tjeneste

Skoler ruster sig til influenza-epidemi

Plakaterne er bestilt og informationerne sendt ud. Beredskabet mod influenza A er ved at være på plads. 

Udsnit af plakat fra Sundhedsstyrelsen.

Sommerferien er nu ved at være slut, og det betyder at både børn og voksne vender tilbage til dagplejen, daginstitutionerne og skolerne.

Og dermed også risikoen for at de har influenza A med sig.

- Influenzaen er åbenbart derude. Og der kan måske være lidt frygt for at det kan bliver til en epidemi. Og det vi så forsøger at gøre som skole er at informere forældrene så godt som muligt, siger skoleinspektør Flemming Mahler fra Holluf Pile Skole i Odense.

Børn-ungeoverlæge i Odense Kommune, Susanne Buhl, har rundsendt en mail til alle kommunens børneinstitutioner og skoler med en vejledning.

Susanne Buhl slår i mailen fast, at næsten alle indtil nu er smittet i udlandet, og at sygdommen i de allerfleste tilfælde har haft et mildt forløb, der mest ligner den almindelige sæsoninfluenza.

- Vi skal imidlertid stadig være på forkant med situationen ved at handle fornuftigt og hensigtsmæssigt, hvis man kommer til kendskab med smitteudbrud blandt børn eller voksne i vores institutioner/skoler, skriver børn-ungeoverlæge Susanne Buhl.

Vaccine endnu ikke klar

Det er endnu ikke muligt at blive vaccineret mod Influenza A (H1N1) i Danmark eller noget andet sted i verden.

Sundhedsstyrelsen forventer, at de første danskere vil kunne blive vaccineret omkring 1. november 2009.

Personer med nedsat lungefunktion, astma, hjertekarsygdomme, diabetes eller nedsat immunforsvar kan være særligt udsat ved influenza, og bør kontakte lægen, hvis de får influenza-symptomer.

Det gælder også gravide, der får influenzasymptomer, og forældre til børn under to år med influenza-symptomer.

Sundhedsstyrelsens råd mod smitte

Vask hænder ofte
Influenzavirus sætter sig let på hænderne og spreder sig via håndtryk og overflader som dørhåndtag. Vask derfor ofte hænderne med sæbe.
Host eller nys i ærmet
Influenza smitter gennem virus i små dråber fra hoste, nys og lignende. Dæk derfor mund og næse når du hoster eller nyser. Brug et en-gangs-lommetørklæde eller dit ærme i stedet for din hånd.
Bliv hjemme, hvis du er syg
Influenza spreder sig let på skoler, arbejdspladser og i institutioner. Kontakt lægen pr. telefon i stedet for at møde op i venteværelset.