Stor del af kriminaliteten i Odense er familiebåren - nye tal viser antallet af kriminelle familier

Familierne begår organiseret narkokriminalitet, økonomisk kriminalitet, berigelseskriminalitet og personfarlig kriminalitet.

På Fyn huserer omkring 10 kriminelle familier.

Det er kommet frem i et svar, som justitsminister Peter Hummelgaard har givet til Danmarksdemokraternes Peter Skaarup, og som Jyllands-Posten har beskrevet.

I svaret har Fyns Politi oplyst, at de cirka 10 familier ”i sig selv har karakter af at være et kriminelt familienetværk”. Der står også, at flere af familierne er gift ind i hinanden, hvilket øger netværkernes størrelse.


Vicepolitiinspektør Jesper Weimar Pedersen, der står i spidsen for bandeindsatsen hos Fyns Politi, forklarer til TV 2 Fyn, at de omkring 10 familier alle bor i Odense i boligområderne Vollsmose og Korsløkkeparken og i nogle villakvarterer i kommunens yderområder.

- På Fyn er vi tilsmilet af både at have bander og de kriminelle familier, og bandemedlemmerne rekrutteres oftest fra nogle af de her forskellige familier, siger Jesper Weimar Pedersen.

- Fælles for dem alle er, at de ernærer sig med kriminalitet, som giver stor profit.

Det handler med andre ord ifølge vicepolitiinspektøren om organiseret narkokriminalitet, økonomisk kriminalitet, berigelseskriminalitet og personfarlig kriminalitet.

Så mange kriminelle familier er der i hver politikreds

Ikke et nyt problem

Helt tilbage i 2008 beskrev Fyens Stiftstidende, at det er ”10 stærke indvandrerfamilier, der styrer store dele af narkosalget”. Om det er de samme familier i dag, kan Jesper Weimar Pedersen ikke sige noget om, men han fortæller, at der er gengangere.

Det er ikke mere end to år siden, at en ekstern ekspertgruppe forsøgte at kortlægge Odense Kommunes bandeindsats. 

- Fyns Politis monitorering og analyse af bander og kriminelle grupperinger viser, at banderne i mange tilfælde er organisatorisk familiebåret, skrev ekspertgruppen.

I rapporten stod også, at politiet vurderede, at flere af konflikterne i udvalgte områder ”udspringer af de familiebårne bandestrukturerer, hvor kriminaliteten overføres fra generation til generation.”

På det tidspunkt var vurderingen, at der var cirka 75 bandemedlemmer i Odense, og det antal har ikke ændret sig betydeligt siden, fortæller beskæftigelses- og socialrådmand i Odense Kommune Christoffer Lilleholt (V). 

Ifølge hans oplysninger drejer det sig om store familier med mange kriminelle i.

- På den måde er en ret massiv del af kriminaliteten i Odense familiebåret, siger han.

- Politiet har beskrevet flere og flere skyderier og bombesprængninger som familierelateret, men det gør ingen forskel for trygheden i Odense.


Hvad det koster for samfundet at huse omkring 10 kriminelle familier, ved Christoffer Lilleholt ikke endnu, men han oplyser, at forvaltningen er i gang med at undersøge det.

Hvad man til gengæld skal gøre ved problemet, mener han at vide. Bandemedlemmerne skal i fængsel og, hvis det er muligt, udvises, fortæller han.

- Men essensen omkring de her familier er, hvordan vi sikrer, at lillebrødrene ikke bliver en del af bandemiljøet. Det er essentielt for at stoppe det. Vi bliver nødt til at se på næste led, siger Christoffer Lilleholt.

Ministre i samråd

For Peter Skaarup, der stillede spørgsmålet til justitsministeren, er antallet af kriminelle familier ”en skandale”.

For udover de 10 på Fyn har Østjyllands Politi gjort op, at der her er 60 familier og 1.000-1.500 personer med tilknytning til Gellerupparken.

- Når de indledende undersøgelser peger på, at der er så mange familier, minder det om kriminelle klaner. Jeg har en mistanke om, at de tal, vi ser, kun er toppen af isbjerget, siger Peter Skaarup til TV 2 Fyn.

Derfor vil han have, at alle politikredsene får kortlagt problemet. Og så vil han kalde både integrationsminister Kaare Dybvad (S) og justitsminister Peter Hummelgaard (S) i samråd. 

Oversigt

    Oversigt