Sygeplejersker får mere i løn end socialrådgivere, SOSU’er og pædagoger: Derfor vil de have højere indkomst

Lønekspert forklarer i forbindelse med den kommende strejke, at sygeplejerskerne ligger over flere af de andre store offentlige faggrupper.

42.800 kroner får en sygeplejerske i gennemsnit i bruttoløn. 

Et tal, der faktisk ligger højere end hos mange af de andre store faggrupper i det offentlige, siger professor emeritus i løn- og arbejdsforhold ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen.

For hvor sygeplejerskerne ligger lige under skolelærerne, ligger de højere i gennemsnitsløn sammenlignet med SOSU’erne, pædagogerne og socialrådgiverne.

- Man kan ikke sige, at de ligger i bunden af lønhiearkiet, siger Flemming Ibsen.

Kredsformand for DSR Syddanmark John Christiansen siger, at det, sygeplejerskerne nu kræver i strejken, også handler om, hvad de kommer med. 

Han udtaler sig i forbindelse med, at det mandag viste sig, at 66,7 procent af sygeplejerskerne havde stemt nej til nyt mæglingsforslag til overenskomst.

- Jeg siger ikke, vi nødvendigvis er ved at gå fra hus og hjem med den løn, vi får, men det handler om, at vi også vil have et niveau, der afspejler det uddannelsesniveau, vi har.

Bruttolønnen, som denne artikel tager udgangspunkt i, inkluderer tillæg, eget pensionsbidrag, og her er specialuddannede sygeplejersker med særlige tillæg også med til at påvirke billedet.

Arbejdsvilkår kræver deltid

Et andet sted, som professor emeritus Flemming Ibsen mener, at sygeplejerskerne kan sætte ind, hvis de vil tjene mere, er med fuldstidsarbejde.

Eksempler på sygeplejerskers løn:

- Man kan egentlig undre sig over, at når sygeplejerskerne er så lønfikserede ikke vælger at arbejde fuld tid. Så ville de jo få mere i løn, siger han.

Der er nemlig en forholdsvis stor andel af sygeplejerskerne, der er deltidsansatte.

Af kommunernes godt 17.000 sygeplejersker var omkring 9.000 på deltid i marts, og i regionerne hed det tal 9.000 ud af 42.000.

De mange sygeplejersker på deltid er der dog en god forklaring på, lyder det fra DSR’s kredsformand i Syddanmark.

- Det handler om, at arbejdsvilkårene derude er for pressede til, at man kan overkomme fuld tid, siger John Christiansen.

Det er over 5.000 sygeplejersker i Danmark, der skal begynde strejke fra natten til lørdag.

Strejken vil betyde udskudte knæoperationer, undersøgelser og behandlinger flere steder