I det fynske folks tjeneste

Terrorsagen: Mand fra Fyn varetægtsfængslet

En mand med bopæl i Munkebo er torsdag blevet varetægtsfængslet i den store sag om et muligt terrorangreb på dansk jord. Manden nægter sig ifølge TV 2/Fyns oplysninger skyldig.

En mand med udenlandsk afstamning blev onsdag anholdt på en gård i Munkebo i forbindelse med politiets store anti-terroraktion. Foto: Masoud Jafari Pouia

En 29-årig mand blev torsdag varetægtsfængslet i fire uger efter grundlovsforhør i Retten i Odense.

På opfordring fra anklagemyndigheden valgte Retten i Odense at indføre dobbeltlukkede døre. Det betyder, at de to sigtelser ikke er blevet oplyst til offentligheden.

Dørlukningen skyldes ifølge dommeren et hensyn til efterforskning af sagen samt at offentlighed må antages at bringe nogens sikkerhed i fare.

Derfor ved man heller ikke, om han som flere andre mistænkte er sigtet for overtrædelse af Straffelovens paragraf 114. 

Retten i Odense har også besluttet at nedlægge navneforbud i sagen. 

- Hensynet til sigtede og hans familie taler sit eget sprog, forklarer Anette Petersen, der er forsvarsadvokat for den 29-årige. 

Forsvarsadvokaten må på grund af de dobbeltlukkede døre ikke forklare, hvordan hendes klient stiller sig til sigtelsen.  

TV 2/Fyn har talt med en person, der var til stede i forbindelse med afhøringen af den 29-årige. Han fortæller, at den 29-årige nægter sig skyldig i sigtelserne. Derudover giver den 29-årige udtryk for, at han er meget samarbejdsvillig. 

Fyns Politi bekræfter overfor TV 2/Fyn, at manden blev fremstillet i retten på baggrund af gårsdagens aktion. 

Den 29-årige har ifølge TV 2 besluttet at kære rettens kendelse om varetægtsfængsling. Han vil fortsat være varetægtsfængslet, mens Landsretten afgør kæremålet. 

Læs også Terrorsagen på Fyn: Her er overblikket

Af anden etnisk herkomst end dansk

TV 2/Fyn kan hér bringe en række oplysninger om manden.

Manden er fra udlandet og gift med en dansk kvinde. Mandens svigerfar oplyser til Fyens.dk, at den anholdte mand har været bosiddende i Danmark i seks år. 

Han bor på gården i Munkebo sammen med sin kone og svigerforældrene. Svigerforældrene har til TV 2 oplyst, at manden ikke har vist tegn på radikalisering. Samtidig oplyser familien, at den sigtedes kone har konverteret til islam, men at svigersønnen insisterede på, at hun ikke skulle gå med tørklæde.

Manden har haft et firma, på adressen i Munkebo, som i går blev ransaget. Firmaet eksisterer ikke længere. 

00:33

Onsdag var der bevæbnet politi til stede på nær Munkebo. Video: Masoud Jafari Pouia

Luk video

Han har selv oplyst på sociale medier, at han er computeringeniør, og at han har taget en uddannelse i udlandet. Ifølge TV 2/Fyn har politiet konfiskeret it-materiale fra hjemmet.

Fyns Politi vil hverken be- eller afkræfte den oplysning. Det samme gælder Københavns Politi, der sammen med PET koordinerede aktionen. 

Straffelovens paragraf 114: Terrorparagraffen

For terrorisme straffes med fængsel indtil på livstid den, som med forsæt til at skræmme en befolkning i alvorlig grad eller uretmæssigt at tvinge danske eller udenlandske offentlige myndigheder eller en international organisation til at foretage eller undlade at foretage en handling eller at destabilisere eller ødelægge et lands eller en international organisations grundlæggende politiske, forfatningsmæssige, økonomiske eller samfundsmæssige strukturer begår en eller flere af følgende handlinger, når handlingen i kraft af sin karakter eller den sammenhæng, hvori den begås, kan tilføje et land eller en international organisation alvorlig skade.