Tidligere topspillere: Det mangler Viktor Axelsen for at være verdens bedste nogensinde

Selv om Viktor Axelsen har vundet nærmest alt, skal han holde sit usædvanligt høje niveau mange år endnu, hvis han skal gå over i historien som den bedste nogensinde. Ikke umuligt, siger to tidligere topspillere.

Viktor Axelsen er regerende olympisk mester, verdensmester, All England-mester og suverænt verdens nummer et.

Han har vundet så meget og domineret så længe, at hans cv kan måle sig med de bedste badmintonspillere i historien.

- Der er meget få - eller ingen - svage led tilbage i hans udrustning. Viktor er efterhånden ved at være ganske komplet, siger landstræner Kenneth Jonassen.

- Spillemæssigt er det det højeste, jeg nogensinde har set, siger tidligere topspiller Jim Laugesen, der kommenterer badminton på TV 2 Sport.

Er Viktor Axelsen verdens bedste nogensinde?

Alligevel er både Jim Laugesen og Kenneth Jonassen enige om, at der skal en del flere titler på cv’et, før den fynske badmintonstjerne kan kalde sig den største i historien.

- Lin Dan er den mest vindende herresinglespillere blandt de store titler. Han har været altdominerende. Der er et stykke vej endnu, erkender landstræneren.

Kan Viktor Axelsen blive den bedste nogensinde?

- Det er umuligt at sige, men ikke umuligt at opnå, fastslår Kenneth Jonassen.

- Det er ikke usandsynligt, at han kan nå det. Det er derfor dette år er så spændende, tilføjer Jim Laugesen.

Lin Dan og Morten Frost dominerede All England

Tirsdag begynder Viktor Axelsen titelforsvaret i den prestigefyldte All England-turnering. Verdens ældste badmintonturnering har han vundet to gange.

Sammenligner man eksempelvis med legenden Lin Dan, er der stadig et godt stykke op til kineserens seks All England-titler mellem 2004 og 2016.

Morten Frost dominerede badmintonsporten i 1980'erne.
Morten Frost dominerede badmintonsporten i 1980'erne.
Foto: Bjarne Lütchke/Ritzau Scanpix

Danske Morten Frost snuppede fire titler i All England i 1980’erne, men den danske badmintonlegende nåede aldrig at vinde hverken VM eller OL, som først fik badminton på programmet i 1992.

29-årige Viktor Axelsen har allerede sikret sig to VM-guldmedaljer og én OL-guldmedalje, og flere er på vej, håber landstræneren.

- Så længe der er sult i Viktor, og hans fysik kan holde til det niveau, der skal spilles og trænes på, tror jeg, der er muligheder. Han har taget et ryk i forhold til de fleste af hans konkurrenter, og det er dem, der skal indhente ham. Han besidder erfaring i at håndtere næsten alle tænkelige badmintonsituationer sammen med den fysik og de tekniske samt taktiske evner, han har nu – ja, så er han rigtig svær at bide skeer med, siger Kenneth Jonassen.

Skræmmende vinderprocent

Til sammenligning har Lin Dan fem VM-guldmedajler på cv’et. OL-guldet har kineseren som den eneste herresinglespiller vundet to gange.

Lin Dan indstillede karrieren i 2020.
Lin Dan indstillede karrieren i 2020.
Foto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpix

- Titelmæssigt er der et godt stykke vej. Lin Dans vinderprocent er skræmmende, siger Jim Laugesen.

Viktor Axelsen har ligget nummet et på verdensranglisten det seneste halvandet år, og i 2022 tabte han kun tre kampe.

- Han spiller p.t. sit bedste badminton nogensinde, siger Kenneth Jonassen.

Derfor er fynboen så god på banen

Ifølge Jim Laugesen er en af Viktor Axelsens helt store styrker, at han formår at gøre sig selv endnu bedre hele tiden.

- Det allerstørste talent er hans evne til at ville lægge på og blive bedre. Han er den eneste mand, jeg kender, der har vundet med ufattelig store cifre og efter kampen spurgt efter ting, han kan gøre bedre, siger Jim Laugesen.

Tidligere topspiller Jim Laugesen i aktion i 2004. Han vandt stribevis af medaljer, især i double og på landsholdet.
Tidligere topspiller Jim Laugesen i aktion i 2004. Han vandt stribevis af medaljer, især i double og på landsholdet.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Han håber, at titelsamlingen bliver udvidet endnu mere i 2023, og han har Viktor Axelsen som favorit til at vinde denne uges All England-turnering.

- Viktor Axelsen har ikke peaket. Han mener, han kan blive meget bedre. Det er ret skræmmende. Jeg mener heller ikke, han har peaket. Jeg kan se ting, der kan blive bedre, siger Jim Laugesen.

- Jeg vil gerne lige understrege, at det er en meget lille ting, for han har tabt tre kampe i hele 2022, men han er udfordet, når folk angriber meget, og han ikke kan styre sine løft. Der kommer en udfording på den forreste del af banen. Det er mod offensive typer med et stærkt netspil. Der er til gengæld ingen, der løber Viktor Axelsen ned, forklarer badmintoneksperten.

Verdens bedste defensiv

Netop den stærke defensiv er også noget, som landstræneren er meget imponeret over ved den fynske badmintonstjerne.

- Det er rigtig svært for en modstander at komme ham kontinuerligt under pres på banen. Modstanderne har svært ved at holde hans tempo. De har svært ved at huske slag, de skal vælge eller fravælge, for hans angreb er så livsfarligt. Han er svær at lave point på, for han har verdens bedste defensiv, siger Kenneth Jonassen.

Kenneth Jonassen vandt blandt andet EM-guld i herresingle i 2008. I dag er han landstræner.
Kenneth Jonassen vandt blandt andet EM-guld i herresingle i 2008. I dag er han landstræner.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

- Viktor er den, der spiller den mest kompromisløse badminton. Der er ingen, der lægger så meget stress på sin modstander, som han gør, forklarer landstræneren.

Med sine 194 centimeter er fynboen også højere end sine asiatiske modstandere.

- Hans offensiv er meget stærk, qua hans højde. Der er ingen, der kan slå de slag, Viktor kan, eller følge med i det tempo, han spiller i, siger Jim Laugesen.

Så mange titler mangler Viktor Axelsen

Viktor Axelsen har vundet All England to gange på tre år, og hvis han skal tangere Lin Dan, mangler han altså fire titler. Turneringen afvikles hvert år, og fynboen er topseedet i årets turnering.

VM afvikles alle de år, hvor der ikke er OL. Viktor Axelsen har to titler - den første i 2017 - men han mangler fortsat tre gange VM-guld, hvis han skal tangere Lin Dan.

Fortsætter Viktor Axelsen med at dominere på verdensranglisten og beholder sin position som verdensetter, vil han allerede overgå Lin Dan i løbet af 2024.

Rekorden for flest uger som nummer et på verdensranglisten ligger dog hos malaysiske Lee Chong Wei, der tilbragte imponerende 398 uger på toppen - det svarer til syv et halvt år.

Lee Chong Wei besejrede Viktor Axelsen ved VM i 2014. Dengang var fynboen kun 20 år.
Lee Chong Wei besejrede Viktor Axelsen ved VM i 2014. Dengang var fynboen kun 20 år.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Med andre ord skal Viktor Axelsen holde sig som nummer et i verden de næste fem år, hvis han skal passere Lee Chong Weis historiske rekord.

Badminton kom først på OL-programmet i 1992, og siden er det kun Lin Dan, der har vundet det mere end én gang. Lee Chong Wei tabte tre OL-finaler i streg. Viktor Axelsen får chancen for at vinde mere OL-guld i 2024 i Paris. Glipper det, er næste chance OL i Los Angeles i 2028. Her vil Viktor Axelsen være 34 år. Lin Dan stoppede karrieren som 36-årig i 2020.

I første omgang skal Viktor Axelsen forsøge at vinde endnu en All England-titel. Turneringen begynder tirsdag i Birmingham.