Trods protester: Vindmøllepark ved Helnæs rykker nærmere

Lillebælt Syd har taget næste skridt på vejen mod en vindmøllepark trods protester fra borgere og fynsk borgmester.

Planerne om en vindmøllepark i Lillebælt ser nu ud til at rykke et skridt nærmere, efter Sønderborg Forsyning har indgået et samarbejde med European Energy.

Virksomheden, der udvikler og bygger grønne energiløsninger, skal være med til at realisere Lillebælt Syd Vindmøllepark. 

Og samarbejdet glæder formanden for Lillebælt Vind A/S, Erik Lauritzen, der også er borgmester i Sønderborg.

- Det er en win-win-situation for begge parter. Det er nødvendigt for, at vi som land kan nå i mål med visionerne i den grønne omstilling, og aftalen er med til at sætte skub i den grønne omstilling, siger han. 

Formand for protestgruppe overrasket

Vindmølleparkeren er en del af Sønderborg Kommunes vision om CO2-neutralitet i 2029. Da tilladelsen til den blev givet, var det andre regler, der gjorde sig gældende, og det betyder, at vindmøllerne kan placeres ind til fire kilometer fra kysten ved Helnæs.

Projektet har siden sin begyndelse mødt modstand. Blandt andre fra Assens Kommunes borgmester og protestgruppen Red Lillebælt, der tæller 320 private medlemmer.

Om Lillebælt Syd Vindmøllepark

Gruppens formand, Asthon Funck, er da også ærgerlig over den seneste udvikling.

- Jeg har dårligt sundet mig. Jeg synes, det er overraskende, at de kører videre trods protester fra os og Assens Kommune. Men det er en forventelig udvikling, så det kommer ikke bag på os, siger han til TV 2 Fyn.

Formanden understreger, at det ikke er, fordi Red Lillebælt er imod grøn omstilling. Han mener dog, at det kunne opnås ved at købe anparter i havmølleprojekter i Nordsøen eller Østersøen.

- Men de vil stå på Als og pege ud og vise, at de er CO2-neutrale. De er ligeglade med, hvad de påvirker, siger Asthon Funck.

Sådan vil 8MW ved Helnæs se ud i klart vejr med 4,6 kilometer til nærmeste mølle. Her visualiseret af Lillebælt Syd.
Sådan vil 8MW ved Helnæs se ud i klart vejr med 4,6 kilometer til nærmeste mølle. Her visualiseret af Lillebælt Syd.
Foto: Lillebælt Syd

Har ikke givet op

Projektet er i øjeblikket i gang med at undersøge en række forskellige møller, hvoraf den højeste måler 220 meter.

De vil ifølge Assens' borgmester, Søren Steen Andersen (V), blive for dominerende i landskabet og i den natur, som kommunen blandt andet lever af. Det udtalte han, da målene på møllerne kom frem i maj.

Der er dog givet en tilladelse til havvindmøllerne i Lillebælt, der gør det muligt med vindmøller helt op til 250 meter i højden. Det svarer til pylonerne på Storebæltsbroen.

Hos protestgruppen sætter man sin lid til den offentlige høring, der forventes at komme til næste år, hvor Energistyrelsen skal beslutte, om der skal gives etableringstilladelse.

- Det er måske vores eneste håb, at den kommunale og folkelige indsigelse vil påvirke dem, siger Asthon Funck.

Oversigt

    Oversigt