Trusler, ydmygelser og stress: Ni medarbejdere er skredet fra Weiss på grund af dårligt psykisk arbejdsmiljø

Mobning, ydmygelser og trusler har ifølge den konservative partitop været en del af EU-politikeren Pernille Weiss ledelsestil på kontoret i Bruxelles.

Der har været et stort gennemtræk af medarbejdere hos den konservative politiker Pernille Weiss.

Tirsdag fik hun sparket af partiets forretningsudvalg som spidskandidat til EU-parlamentet i 2024.

Ifølge TV 2 Fyns oplysninger har ni medarbejdere forladt kontoret i løbet af de sidste fire år. Heraf har seks af dem ifølge TV 2 Fyns oplysninger været sygemeldte med stress.

Ifølge Pernille Weiss' kontor i Brussels er der imidlertid tale om, at kun fire medarbejdere har været sygemeldt med stress.

Partiformand Søren Pape (K) vil ikke bekræfte antallet, men medgiver, at der er tale om "mere end en håndfuld" medarbejdere, der har udtrykt frustration over et dårligt arbejdsmiljø, og "et større antal", der har været sygemeldt. 

Beslutningen om at droppe Pernille Weiss som konservativ spidskandidat til EU-parlamentet er truffet på baggrund af en intern undersøgelse, der omfatter en række samtaler med tidligere medarbejdere fra Weiss’ kontor i Bruxelles i Belgien.

I undersøgelsen fortæller de ansatte om et stærkt belastet psykisk arbejdsmiljø, og de bruger ord som mobning, ydmygelser og at føle sig truet.

Tirsdag morgen oplyste partiet så i en pressemeddelse, at beslutningen om ikke at genopstille Pernille Weiss er truffet i enighed i partiets forretningsudvalg. 

- Beslutningen er truffet alene på baggrund af hendes opførsel over for hendes tidligere medarbejdere i Bruxelles, siger partiformand Søren Pape i pressemeddelsen.

På et kort doorstep tirsdag middag tilføjede partiformanden, at han på den baggrund har opfordret Pernille Weiss til at trække sig fra Europa-parlamentet.

- Jeg synes, det vil være det rigtige i den her situation. Jeg synes, det er voldsomme beretninger, vi har fået fra tidligere medarbejdere, sagde Søren Pape.

Brutal ledelsesstil

Over for Ekstra Bladet har flere af de tidligere medarbejdere fortalt om en brutal ledelsesstil.

- Hun kører folk fuldstændig ned. Den eneste måde, man kan komme ud af det på og få fred og ro, er ved at blive sygemeldt. Det er psykisk terror, siger en tidligere medarbejder til avisen.

- Hun er utilregnelig, eksploderer og skælder sine ansatte ud offentligt. Hun spiller medarbejdere ud mod hinanden og ydmyger dem foran de andre, siger en anden medarbejder til avisen.

TV 2 Fyn har forsøgt at få et interview med Pernille Weiss, men hun har ikke reageret på vores henvendelse.

Derimod har hun kommenteret sagen på sin Twitter-profil.

- Jeg modtog i morges beskeden om, at Det Konservative Folkeparti ikke vil genopstille mig til Europa-parlamentsvalget næste år. Jeg er selvfølgelig ked af den beslutning, som mit har parti har truffet, og som er taget på baggrund af tidligere medarbejderes udtalelser.

- Jeg er meget ked af de oplevelse, de tidligere medarbejdere har givet udtryk for. Som leder i 25 år har jeg altid gjort mig umage for at sikre trivsel for den enkelte og fælleskabet.

- Når det er sagt vil jeg gerne udstrege, at jeg ikke genkender den beskrivelse af mig, som nogle af mine tidligere medarbejdere, hvoraf flere nu arbejder for andre partier, beretter om.

- Jeg hæfter mig desuden ved, at ingen tidligere eller nuværende medarbejdere hverken under eller efter deres ansættelser officielt eller til mig har klaget over min ledelse eller deres arbejdsforhold.

- Jeg vil nu bruge den næste tid på at overveje, hvad jeg gør herfra. Jeg har ingen yderligere kommentarer.

TV 2 Fyn har talt med flere tidligere medarbejdere, der modsiger Weiss' forklaring om, at arbejdsmiljøet ikke har været taget op mellem medarbejdere og Pernille Weiss.

- Der er flere, som har talt med hende undervejs og prøvet at indføre tiltag for at løse problemerne. Antallet af opsigelser og sygemeldinger taler deres eget tydelige sprog, siger en af de tidligere medarbejdere, der ønsker at være anonyme.

Kendt fynbo i 90'erne

Pernille Weiss var tilbage i slutningen af 1990'erne et kendt fynsk ansigt i lokalpolitik. 

Hun startede sin politiske karriere i det daværende Fyns Amtsråd, hvor den sygeplejerskeuddannede og senere cand. scient i sundhedsvidenskab fra Syddansk Universitet markerede sig som konservativ næstformand i sundhedsudvalget.

I 2004 forlod hun politik, og i de følgende år var der stille omkring hende. 

For fire år siden vendte hun tilbage til aktiv politik som partiets nye EU-spidskandidat og blev valgt ind i parlamentet for Konservative Folkeparti med cirka 80.000 stemmer.

Nu skal partiet ud og finde en ny spidskandidat til EU-valget i 2024. Der bliver dog først sat endelig navn på afløseren til partiets landsråd i september.

Partiet oplyser i den forbindelse, at "ingen nuværende folketingsmedlemmer opstiller til Europaparlamentsvalget".

I afsnittet om sygemeldinger på grund af stress er der efter udgivelse tilføjet udlægningen om antallet af sygemeldte med stress fra Pernille Weiss' kontor i Brussels.

Oversigt

    Oversigt