I det fynske folks tjeneste

Uvejr kommer til Fyn

Fredag skyller et kraftigt regnvejr atter ind over Danmark - det bliver dog ikke så slemt, som i weekenden.

Op mod 40 mm

Så er der igen udsigt til regnvejr over Danmark - men heldigvis ikke i helt så store mængder, som københavnerne oplevede det under skybruddet i weekenden.

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) melder om risiko for kraftig regn fredag.

- Det ser ud til at ramme Fyn, Østjylland og måske Nordjylland hårdest. Det bliver ikke skybrudstilstande med 150 millimeter, men kraftig regn, og der kan godt komme et sted mellem 25 og 40 millimeter, siger meteorolog Michael Christiansen fra DMI.

Men han siger samtidig, at der nok skal komme "masser af vand" over resten af Danmark - og heller ikke de hårdt vandplagede københavnere går fri.

- Det skal nok komme i København. Men mængdemæssigt er det måske 10 procent af, hvad vi fik i lørdags - og højest 15 millimeter der, hvor det er værst, siger meteorologen.

Og vi kan lige så godt vænne os til, at der bliver masser af kraftig sommerregn i fremtiden.

- Det er ikke unormalt for årstiden. Det er et sommerfænomen, som er blevet accelereret med den globale opvarmning. Hyppigheden og intensiteten er øget hen over de seneste 50 år, siger Michael Christiansen.

Men trods de øgede regnmængder fastslår meteorologen også, at voldsom regn ikke er noget nyt.

- Vores nedbørsrekord stammer fra før 2. verdenskrig, siger han.

I den netop overståede weekend fra 2. til 3. juli faldt der 135 millimeter regn på 24 timer over Botanisk Have i København. Endnu mere regn faldt der fra 8. til 9. juli 1931, hvor Marstal på Ærø fik 168,9 millimeter regn på 24 timer.

Og den rekord står altså - foreløbig - endnu.

Se vejret her