Venstre i regeringsforhandlinger: Bred opbakning til løftebrud i fynsk bagland

Der er opbakning fra alle Venstres fynske borgmestre til at indgå i regeringsforhandlingerne. Også selvom det er et klart løftebrud.

Løftebrud er sjældent en positiv ting, men de tre fynske Venstreborgmestre giver nu deres formand Jakob Ellemann-Jensen (V) fuld opbakning til at begå netop dette. 

Kenneth Muhs (V), Morten Andersen(V) og Søren Steen Andersen(V) mener alle, at det vil være et løftebrud at indgå i en regering med Mette Frederiksen (S) som leder, men det kan sagtens være en god ide alligevel.

- Løftebrud er aldrig i orden. Men vi må også konstatere, at det vi gik til valg på, at få en borgerlig-liberal regering med Jakob Ellemann-Jensen som statsminister, ikke kan indfries, siger Morten Andersen. 

Jakob Ellemann-Jensen mener da også, at det er værd at afsøge muligheden for at danne regering hen over midten. Det siger han til TV 2, hvor han samtidig anerkender, at det vil være et løftebrud.

- Lad os nu kalde en spade for en spade. Selvfølgelig er det et løftebrud. Jeg gik til valg på at blive statsminister, og det blev jeg ikke. Det bliver jeg nødt til at acceptere. Det kan jeg ærgre mig over, men jeg kan også vælge at sige, at nu kan jeg forsøge at få det bedste ud af de mandater, Venstre har, siger Jakob Ellemann-Jensen til TV 2.

Ikke unormalt i kommunerne

I kommunerne er det ikke helt så unormalt at Venstre og Socialdemokratiet arbejder sammen. Ifølge borgmesteren i Assens, Søren Steen Andernsen, er man nemlig vant til at slå sig sammen med vinderen af et valg for at få sin politik igennem.

Derfor mener han også, at et løftebrud godt kan være i orden. 

- Det kan det være, hvis man står i en situation, hvor der ikke er nogen andre muligheder at bruge sine stemmer på, siger Søren Steen Andersen.

Søren Steen Andersen indrømmer dog, at Venstre og Socialdemokratiet ikke er et kærlighedsægteskab men et fornuftsægteskab. 

Også Kenneth Muhs kan se fornuften i de forhandlinger, der er lige nu. 

- Venstre er et parti, der søger indflydelse. Og hvis man vil have indflydelse, så går man ind i forhandlingerne. Danmark har brug for, at der sidder et Venstre med til at forme den fremtid, der skal til, siger Kenneth Muhs.

Det ansvarlige valg  

Det er vigtigt for alle borgmestrene, at Venstre er med til at tage ansvar for, hvordan landet skal styres.

- Vi gik jo til valg på at forhindre det røde flertal med Enhedslisten og Alternativet i en regering. Så alternativet til det er jo, at Venstre går ind og tager et medansvar. Og det er også det, der berettiger at Venstre gør det, siger Morten Andersen. 

Morten Andersen mener, det er vigtigt, at Venstre får tilstrækkelig indflydelse for at retfærdiggøre at løbe fra det løfte Venstre gav vælgerne under valgkampen. Ellers kan det koste tilliden blandt vælgerne. 

- Hvis det ender med en regering, så er det store spørgsmål: Kan man som borgerlig-liberal vælger se, at det faktisk er en god ide at gå med i regeringen, fremfor at blive udenfor?, siger den nordfynske borgmester.

Søren Steen Andersen er enig i, at det er resultaterne, der skal retfærdiggøre løftebruddet. 

- Hvis man kan komme ind i en forhandling nu og få borgerlige mærksager frem og vedtaget, som man ikke kan i en opposition, så er det dét, man skal gøre på vegne af de vælgere man repræsenterer, siger Søren Steen Andersen.