Vil du ændre dine klimavaner? Her er 10 gode klimaråd

Hvad kan du gøre for at sænke dit CO2-aftryk? Det har vi 10 gode og nemme bud på her.

91 procent af de fynske unge ser klimaforandringerne som en udfordring for verden, viser en spørgeskemaundersøgelse, som Bemærk har lavet blandt 1251 unge fynboer i alderen 15-25 år. Faktisk er 68 procent af de adspurgte ligefrem bekymrede for klimaforandringerne.

quote Hvis alle nu gjorde sig rigtig meget umage med alle de her ti bud, så ville vi komme enormt langt.

Claus Ekman, direktør, Rådet for Grøn Omstilling. 

Ifølge Bemærks spørgeskemaundersøgelse er 74 procent af de unge fynboer villige til at ændre vaner for at mindske deres CO2e-aftryk i verden. Men hvor i din dagligdag er det egentlig, du udleder CO2e, som er en forkortelsen for CO2-ækvivalenter, der er en fælles måleenhed for alle drivhusgassernes forurening? 

Det gør du i din bolig, ved transport, ved streaming og dataforbrug, ved køb af tøj og sko, i mad- og drikkevarer og ved køb af for eksempel elektronik. I alt udleder en gennemsnitlig person i Region Syddanmark 14,6 ton CO2e årligt. 

Derfor har Bemærk givet fem unge fynboer med forskellige klimaholdninger en klimaudfordring. I ti dage skal de i Klimaudfordringen leve under 'De ti klimabud', der tvinger dem til at ændre vaner i forsøget på at nedbringe deres CO2e-aftryk. 

De ti klimabud rækker ind i store og små CO2-aftryk i hverdagen og er lavet sammen med en række eksperter fra Niels Bohr Instituttet, Aarhus Universitet, Rådet for Grøn omstilling, Forbrugerrådet Tænk og Care. 

- Hvis alle nu gjorde sig rigtig meget umage med alle de her ti bud, så ville vi komme enormt langt, siger Claus Ekman, direktør, Rådet for Grøn Omstilling. 

Det batter især at lave om på transportvaner, madvaner og forbrugsmønster, ifølge Mikael Bellers Madsen, der projektleder hos tænketanken Concito.

Nummer 1: Undgå transportmidler, der udleder CO2

Nummer 2: Spis klimavenligt

Nummer 3: Minimer dit energiforbrug derhjemme

Nummer 4: Producer ikke unødvendigt affald

Nummer 5: Sorter alt dit affald 

Nummer 6: Klæd dig klimavenligt

Nummer 7: Mminimer dit forbrug 

Nummer 8: Minimer dit dataforbrug

Nummer 9: Prioriter deling og genbrug

Nummer 10: Inspirer andre til en mere CO2-neutral hverdag

Kilder til 'De 10 klimabud': Eigil Kaas, professor i meteorologi og klimadynamikker, Niels Bohr Instituttet. Alice Grønhøj, lektor i forbrugeradfærd, Aarhus Universitet. Vibeke Myrtue Jensen, politisk rådgiver, Forbrugerrådet Tænk. Marie Trydeman Knudsen, forsker, Institut for Agroøkologi, Jordbrugssystemer og Bæredygtighed, Aarhus Universitet. John Nordbo, klimarådgiver i organisationen Care. Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver, Rådet for Grøn Omstilling. Lars Køhler, rådgiver, Rådet for Grøn Omstilling. Marianne Thomsen, professor i mikroøkologi og cirkulære ressourcestrømme, iClimate, Aarhus Universitet. 

Oversigt

    Oversigt