Weekend i blæstens tegn: To storme hærger landet

Med to storme på vej ind over Danmark varsler DMI voldsomt vejr og forhøjet vandstand i de kommende dage.

Stormen Dagmar blæser fredag weekenden i gang, men Dagmar kommer ikke alene. Lørdag følger endnu en storm i hælene og rusker Danmark igennem.

- Det bliver en weekend i vindens tegn, hvor vi har to interessante lavtryk. Det ene præger fredag, mens det andet giver sej og langtrukken rusk lørdag, siger Frank Nielsen, vagtchef ved DMI, til Ritzau.

Fredagens storm præger vejret hele dagen. Det begynder med rusk og regn og bliver efterfulgt af hårdere og hårdere vindstød i løbet af eftermiddagen.

- Stormen er på vej fredag og har styrke af orkan. Den taber lidt af pusten på vejen, før den rammer Vestkysten ved middagstid, men mange steder får vi hård til stormende kuling. Vindstødene kan være af stormstyrke op til orkanstyrke, siger Frank Nielsen.

Med sig har Dagmar en del regn, men den blæser forholdsvis hurtigt over landet.

- Det bliver en våd storm, hvor den såkaldte vindtop varer et par timer hvert sted. De fleste steder bliver vinden 15-20 meter i sekundet, mens vindstødene ligger mellem 25 og op til over 30 meter i sekundet. Vinden aftager dog hurtigt i løbet af natten over hele landet, lyder det fra vagtchefen.

- Lørdag kommer det til at blæse i længere tid over hele Danmark på én gang så at sige. Det bliver sejt og langtrukkent, men søndag vender vi langsomt tilbage til normal vind, siger han.

Temperaturen vil alle dage ligge på mellem fem og otte grader, men på grund af blæsten kommer det til at føles som frostvejr. Nogle skyer gemmer også på slud eller hagl.

Det hårde vejr påvirker samtidig vandet langs landets kyster, hvor der varsles om forhøjet vandstand.

Det gælder både ved Vadehavet og Vestkysten, i Limfjorden, Roskilde Fjord, i Nordsjælland og generelt kysterne langs Øresund.

- Der er varsel om forhøjet vandstand helt frem til søndag. Det er ikke sådan, at det når op på boligniveau, men det kan mærkes, lyder det fra Frank Nielsen.