I det fynske folks tjeneste

Pengerod: Skæbnetime for Odense&Co

Økonomiudvalget i Odense Kommune skal onsdag formiddag drøfte sagerne om spildte penge i vækstsatsningen Odense&Co. Står det til de borgerlige partier bør projektet lukkes.

Statsforvaltningen er i gang med at undersøge, om Odense&Co sponsortilskuddet på 12 millioner kroner til Tinderbox er lovligt. Foto: Ole Holbech

Venstre og Konservative foreslår nu, at den store vækstsatsning Odense&Co lukkes. Det skriver Fyens.dk.

Det sker efter, at det er kommet frem, at Odense & Co har betalt millioner til selskabet Robobusiness Europe for to robotmesser i henholdsvis 2017 og 2018. Siden gik selskabet konkurs, og Odense Kommune står nu til at miste 1,2 millioner kroner.

- Set udefra synes jeg måske nok, at man har været lige lovlig frisk med at udbetale de 1,2 millioner kroner. Det har man formentlig gjort i iveren efter at få arrangeret en fin robotmesse i 2018, sagde borgmester Peter Rahbæk Juel til TV2/FYN, da sagen kom frem. Men han ønsker ikke at uddele fyresedler til Odense&Co.

En anden sag handler om et sponsorat på en million kroner og en underskudsgaranti til JVB Concerts, der er en del af Odense Sport & Event, på 1,5 millioner kroner til dobbeltkoncerten med Sting og Poul Simon i 2015.

Læs også Borgmester: Lovlig frisk omgang med robotmidler

Nu har de to borgerlige rådmænd fået nok.

- Odense&Co har lukket sig om sig selv. Jeg savner gennemsigtighed, og sagerne om dobbeltkoncerten og robotkonferencen var noget værre rod, siger By- og Kulturrådmand Jane Jegind, Venstre, til Fyens.dk

- Det er galt med konstruktionen, og der har bare været ekstraordinært mange fejl i Odense&Co. Vi er nået dertil, hvor vi ikke tror på, man kan genskabe tilliden til Odense&Co, siger Beskæftigelses- og Socialrådmand Steen Møller, Konservative, til Fyens.dk.

Læs også Boye om rod i Odense & Co. - Det er ikke rart at se på

Odense&Co var også på dagsordenen i Odense Kommunes økonomiudvalg 2. november. Her var et af punkterne på dagsordenen en rapport, der viste et enormt rod i Odense&Co.

Odense&Co har muligvis overtrådt offentlighedsloven, udbetalt uberettigede repræsentationsudgifter, glemt at journalisere vigtige dokumenter og ikke haft styr på, hvad kommunen fik for pengene. Det viste en kritisk analyse af Odense&Co, som var bestilt af kommunens egen stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen.

Statsforvaltningen er også i gang med at undersøge, om Odense&Cos sponsortilskud på 12 millioner kroner til Tinderbox er lovligt.

Dansk Folkeparti, der ikke har et medlem i økonomiudvalget, har bedt borgmester Peter Rahbæk Juel om at indkalde partierne i kredsen bag aftalen om Odense&Co til et møde snarest  i lyset af de mange dårlige sager, der har været.

Venstre og Konservative anbefaler dog, at vækstindsatsen skal fortsætte - blot i et andet regi end Odense&Co.

 

Medlemmer af økonomiudvalget i Odense Kommune

Socialdemokraterne
Peter Rahbæk Juel, borgmester

Det Radikale Venstre
Susanne Crawley Larsen, rådmand

Konservative
Steen Møller, rådmand

Enhedslisten
Brian Skov Nielsen, rådmand     
 
Venstre
Jane Jegind, rådmand

 

Hvad er Odense&Co

Odense&Co er et partnerskab mellem Odense Kommune, det private erhvervsliv og offentlige institutioner.

Odense&Co arbejder for at skabe effekt inden for de seks overordnede mål i Odenses vækstpolitik.
 De seks mål i Vækstpolitikken er:
  • 2 procent årlig vækst i produktiviteten
  • 10.000 flere private arbejdspladser
  • 2 procent årlig vækst i realindkomsten
  • Øget produktivitet
  • Øget bystolthed
  • Øget synlighed for Odense som by
På odense.dk hedder det:

Målopfyldelsen vil ske i forpligtende samarbejder med private og andre offentlige aktører. Vi lægger vægt på, at de aktiviteter og løsninger vi finansierer, har et klart og tydeligt sigte på at løfte et eller flere af de seks mål, og at vi går nye veje i forhold til det, der allerede er prøvet før.
Partnerskabstanken er helt central for vores arbejdsmetode – for kun gennem samarbejdet med andre når vi målene.