Du kender ham nok ikke: Her er Sveriges ukendte, fynske mesterspiller

Du har sikkert ikke hørt om ham. Men 20-årige Kristoffer Lund Hansen fra Kerteminde har nået meget i sin korte fodboldkarriere. Senest vandt han og BK Häcken det svenske mesterskab.

Det handler ikke om at komme først, det handler om at nå længst. 

Det motto har båret fynske Kristoffer Lund Hansen hele vejen fra Kerteminde Stadion til BK Häcken og det svenske mesterskab. 

For selvom mange fynboer måske ikke ved det, har Kerteminde udklækket en ny fodboldstjerne i svøb. 

En stjerne, der har præsteret så godt, at hans klub vandt det svenske mesterskab for første gang nogensinde. 

- Det var jo helt vildt. Da vi kom retur til eget stadion, efter vi havde sikret mesterskabet, stod der flere hundrede mennesker og jublede. De sagde, at det var det bedste der kunne ske for dem, og vi fodboldspillere følte os en smule som nogle superhelte. Det var helt magisk, siger den blot 20-årige fynbo Kristoffer Lund Hansen, inden han trækker på smilebåndet. 

Fundamentet til nutidens succes blev dog skabt langt fra den svenske liga og BK Häcken. Det blev støbt på Fyn og i Kerteminde. 

Den gode lokalånd i Kerteminde

Støvlerne skulle snøres, og bolden skulle jagtes. 

Og det kunne kun være i den lokale klub Kerteminde Boldklub, at Kristoffer Lund Hansen skulle starte sin fodboldkarriere. 

Lokalånden i klubben gjorde det sjovt for børnene at starte til fodbold, og klubben satte nogle stærke rammer for dem, der kunne lidt mere med kuglen end gennemsnittet. 

En af dem var Kristoffer Lund Hansen, der allerede fra en tidlig alder blev flyttet én årgang op, så han kunne spille med de drenge, der var lidt bedre end hans egen årgang. 

- Det var en fantastisk tid. Vi vandt Kerteminde Cuppen, og det var kæmpe stort for lille mig. Jeg har stadig trøjen, mindes han. 

- Men jeg fik også muligheden for at spille med årgangen over mig, og det viste sig også at være utrolig heldigt. Ellers havde jeg ikke spillet kampen mod Tved, hvor talentspejderen fra FC Midtjylland fik øje på mig. 

Det stærke fællesskab i kystbyen Kerteminde har skabt mange dygtige fodboldspillere.

Andreas Nibe, der spiller i FC Midtjylland, og Oliver Christensen, der i disse dage er med landsholdet i Qatar, er blot nogle af de talenter, som klubben har været med til at forme.

quote Det handler ikke om at komme først, det handler om at nå længst.

Kristoffer Lund Hansen

Kristoffer Lund (nederst i midten) i den fynske klub Kerteminde BK, hvor han startede med at spille fodbold som fireårig.
Kristoffer Lund (nederst i midten) i den fynske klub Kerteminde BK, hvor han startede med at spille fodbold som fireårig.
Foto: Privat

En tur til Heden

FC Midtjylland skulle blive den unge forsvarsspillers fremtid. Som blot 13-årig gik turen til Herning og FC Midtjyllands anerkendte fodboldakademi.

Familien og vennerne blev på Fyn, imens Kristoffer Lund Hansen skulle indlogeres ved en værtsfamilie og begyndte på en splinterny skole.

En udvikling, der godt kunne tærre på den unge, fynske fodboldspillers humør.

- Min far har fortalt, at jeg har haft ringet hjem og sagt, at jeg ikke ville spille fodbold mere. Især når jeg var skadet var det en hård tid. Ens medspillere og kammerater render rundt og spiller en masse fodbold - både på landsholdet og i klubben. Så er det sgu ikke så sjovt længere, mindes han om opholdet i det jyske.

Men trods skader blev målet opnået. Den tilkæmpede ungdomskontrakt blev byttet ud med en professionel kontrakt, og hverdagen på akademiet blev skiftet ud med førsteholdstræninger med de midtjyske stjerner.

Fynboen fik debut i Superligaen den 7. marts 2021 mod AGF.

Men derfra var spilletiden marginal, og det stod klart for den hårdtkæmpende venstre back, at han skulle skifte den midjyske hede ud.

Og selvom fynboen ikke slog sit navn fast på mesterholdet fra Midtjylland, lærte han noget uvurderligt i sin tid hos FC Midtjylland.

- Modgangen byggede min karakter. Jeg fik nogle redskaber til fremtiden. Jeg fik tillid til mig selv. Jeg panikkede ikke, selvom det ikke gik særlig godt. Jeg lærte at få hjælp til de svære tider og have tillid til, at man kommer igennem de svære tider, siger Kristoffer Lund Hansen.

Kristoffer Lund Hansen i sin tid hos FC Midtjylland. Her i kamp med akademiet hos ulvene fra Heden.
Kristoffer Lund Hansen i sin tid hos FC Midtjylland. Her i kamp med akademiet hos ulvene fra Heden.
Foto: Privat

Den svenske succes

Danmark skulle skiftes ud.

Efter et kort visit i kaosklubben Esbjerg fB under Peter Hyballa skrev Kristoffer Lund Hansen under med den svenske traditionsklub BK Häcken.

Og det var ikke en klub, der dystede om mesterskaberne, da han ankom til klubben i Göteborg. BK Häcken havde aldrig vundet det svenske mesterskab, og de kæmpede for at undgå nedrykning i hans første sæson.

- Det var ret vanskeligt i starten. Både socialt og på banen. Jeg fik heldigvis muligheden for at spille samtlige kampe fra start, men sprogbarrieren var svær. Jeg kunne ikke ét ord på svensk, mindes Kristoffer Lund Hansen om sin første tid i Sverige.

Men her kom hans indledende ordsprog ham til gode. Det handler ikke om at komme først, det handler om at nå længst.

Han begyndte at lære det svenske sprog og kulturen med en privat underviser. Og så startede den nye sæson.

Fra begyndelsen af sæsonen kom der en anden dansker ved navn Mikkel Rygaard til klubben. En ældre, offensiv spiller, der har klubber som FC Nordsjælland, Lyngby og polske LKS Lodz på sit CV.

Derfra tog det fart, og holdet overraskede alt og alle i Sverige.

- Det er svært at sætte ord på, hvor meget det hjalp mig personligt, at Rygaard kom herop. Siden da tog det jo fart, og vi gik fra at have reddet os fra nedrykning blot to runder før tid, til at vinde mesterskabet sæsonen efter, siger Kristoffer Lund Hansen

- Det var en helt vild sæson. Vi vandt store sejre og tabte meget få kampe. Fansene var helt vilde, og vi havde skrevet historie. Det her bliver husket, når man lægger støvlerne på hylden. Det var en helt magisk tid, som jeg ikke helt er kommet mig over endnu, siger han.

Siden da er de gode nyheder også kommet på stribe.

Udtagelser til det danske u-20 landshold og Champions League kampe i foråret 2023 er blot nogle af dem.

Kristoffer Lund Hansen i kamp for sin nuværende klub, BK Häcken. Opholdet i Göteborg har været én stor succes.
Kristoffer Lund Hansen i kamp for sin nuværende klub, BK Häcken. Opholdet i Göteborg har været én stor succes.
Foto: Privat

Den store drøm

Den stålsatte fynbo er da heller ikke færdig endnu.

Selvom han er tilfreds med sin hverdag i Göteborg og BK Häcken, har han større fodboldadresser i kikkerten.

- Det er klart, at Häcken ikke er min endestation. Jeg vil ud og udforske nogle andre hold og ligaer, men hvad det specifikt skal være, har jeg ikke tænkt nærmere over, siger han.

- Ambitionen er at spille for de bedste hold i verden, men jeg har ikke travlt. Jeg er kun 20 år, og jeg har allerede vundet mesterskabet i Sverige. Jeg skal lave en masse hårdt arbejde, og så må jeg tage det, som det kommer, siger Kristoffer Lund Hansen.

Kommer du så tilbage til Fyn en dag og spiller fodbold?

- Det har jeg ikke lige tænkt over endnu. Men drømmen er da at komme tilbage til Kerteminde og spille noget Oldboys fodbold, når jeg er blevet gammel og grå. Det kunne være hyggeligt, siger Kristoffer Lund Hansen med et smøret grin. 

Det er ikke kun for fynske Kristoffer Lund Hansen, at det går godt for tiden. OB har vendt en katastrofal sæsonstart på hovedet, og de overvintrer i Superligaen indenfor top-6.

Oversigt

    Oversigt