Guldgenstande fra Svendborg er slet ikke guld

Nye metoder til at analysere fundne kulturgenstande afslører, at historien ændrer sig. I Svendborg er der et eksempel på guld, der i virkeligheden var kobber.

Nye naturvidenskabelige analyser og metoder kan være med til at udvide og ændre danskernes kulturhistorie. 

Det kender man alt til på Toldboden i Kerteminde, hvor Østfyns Museer demonstrerer, hvordan videnskabsfolkene med hjælp fra en XRF-røntgenanalyse kan komme helt ind i de udstillede genstande og undersøge, hvilke byggesten og materialer de består af. 

Eksempelvis er der nogle fund fra Svendborg, som man indtil nu har troet var guld. 

- Vi har haft en hel del genstande fra Svendborg, som er gravet op i 1970’erne. De var identificeret som guld på indkomstsedlen. Det undrede os lidt, at der skulle være helt så meget guld, så dem har vi analyseret, siger Ida Hovmand, der er konservator i Bevaringscenter Fyn i Rudkøbing.  

- Det viser sig så også, at det faktisk ikke var guld. Det var kobberlegeringer.

Medaljer fra kommunismens storhedstid

Derudover viser det sig også, at glitrende medaljer fra kommunismens storhedstid i Østeuropa måske også har mindre værdi end hidtil antaget. 

- Når nogle ting har ligget længe i jorden, kan de godt se anderledes ud, end de oprindelig har gjort. Nogle gange er det svært at vurdere, hvilket metal vi har med at gøre. Det kan XRF-analysen hjælpe os med at få svar på, siger museumsinspektør på Østfyns Museer og arkæolog Malene Beck. 

- Nogle af medaljerne fra østblokken ser vældig fine ud, men der er ikke så meget ædelmetal i det, som det måske skal se ud som om, forklarer Malene Beck. 

Videnskabsfolk kan mere grundigt afsløre, om medaljer som denne er belagt med guld eller kobber. 
Videnskabsfolk kan mere grundigt afsløre, om medaljer som denne er belagt med guld eller kobber. 
Foto: Østfyns Museer
Her søger XRF-apparatet efter grundstoffer. 
Her søger XRF-apparatet efter grundstoffer. 
Foto: Østfyns Museer

Udstilling om magtens symboler

XRF-røntgenanalysen kan se på grundstoffer i uorganiske ting, så man kan ikke kigge på eksempelvis årringe i træ eller lave en kulstof 14-analyse af et menneskelig.

Vil du blive klogere på flere ting, der kan udvide og ændre på fynboernes og danskernes kulturhistorie, åbner udstillingen  “Magtens grundstof” på Toldboden i Kerteminde for offentligheden torsdag. 

Udstillingen kommer omkring militær, magt og magtens symboler udtrykt i skinnende smykker og medaljer. Den løber frem til 17. januar 2020.

Oversigt

    Oversigt