Beskidt jul på Langeland: - Det er helt forrykt

Nye besparelser i Langeland Kommune gør, at borgerne, der har fået bevilget rengøring, går fra 26 ugers rengøring til 24 uger. Det betyder, at de i fire uger hen over jul og nytår slet ikke får gjort rent.

Martin Magaards mor Ingelise er 75 år og lider af nervebetændelse i benene. Det betyder, at hun har svært ved at bevæge sig og bruger rollator, når hun går rundt i sit hjem.

Derfor har Ingelise fået bevilget rengøring af Langeland Kommune, som hun får hver 14. dag. Bare ikke hen over jul og nytår.

- Jeg snakkede med min mor, som sagde, at nu kommer rengøringen ikke mere i år, de er sendt på ferie. Jeg siger, at hun skal ringe til kommunen, men de siger til hende, at der ikke er noget at gøre, fortæller Martin Magaard.

I stedet for at komme hver anden uge, holder rengøringen pause, så der går fire uger, før Martin Magaards mor igen får gjort rent i sit hjem på Nordlangeland.

Besparelser skyld i aflysning

Aflysningen af rengøringen sker på grund af en såkaldt rammebesparelse, som politikerne i Langeland Kommune godkendte tilbage i juni 2019.

Tidligere fik borgerne rengøring hver anden uge, svarende til 26 gange om året, men det antal er på grund af besparelsen sat ned til 24 uger. Denne ændring trådte i kraft den 1. januar 2021, og det er derfor første jul, hvor borgerne ikke får rengøring.

Besparelsen skyldes ifølge Formand for Sundhedsudvalget i Langeland Kommune, Lisa Pihl Jensen (S), at der skulle findes penge til andre områder. 

- Vi havde et valg om at lave ordningen om til 24 uger om året, eller permanent at gå ned på kun at få rengøring hver tredje uge, og det synes vi ikke, at vi kunne være bekendt, siger Lisa Pihl Jensen. 

Martin Magaards mor får rengøring gennem fritvalgsordningen, som betyder, at en borger, der er bevilget kommunalt betalt rengøring, frit kan vælge, hvem der skal stå for rengøringen blandt de af kommunen godkendte firmaer.

For Ingelise Magaard betyder det, at hun får gjort rent af virksomheden Ritas Rengøring. Henning Rasmussen er kontoransat i Ritas Rengøring, og han bekræfter, at de ikke skal gøre rent hen over jul og nytår på Langeland, ligesom at de også holder en pause i sommerferien, for at komme ned på de 24 uger.

- Det kan man tænke om som man vil, men jeg synes, at det er for dårligt, siger Henning Rasmussen.

- Det er altid de ældre, det går ud over.

Borgerne kan selv betale

Ritas Rengøring gør også rent i Bramming og Esbjerg-området, og her får borgerne stadig gjort rent hen over jul og nytår.

På Langeland har de borgere, der har fået aflyst deres julerengøring, mulighed for selv at bestille rengøring, men så må de også selv betale for det.

Fordi Martin Magaards mor er meget svækket og har svært ved at gå, så kan hun slet ikke gøre rent selv. Derfor må Martin og hans bror gøre rent for deres mor, så hun ikke skal bo i et beskidt hjem i fire uger.

- Det er helt forrykt. Jeg synes bare ikke, at det kan være rigtigt.

- Det betyder meget for min mor. Som alle andre mennesker kan hun jo godt lide, at der er rent og pænt især her i julen, siger Martin Magaard.

Lisa Pihl Jensen er ærgerlig over at besparelserne har konsekvenser for Ingelise Magaard, men hun understreger, at Langeland Kommune ikke kan gøre noget. 

- Det er rigtig ærgerligt, og det kan også have betydning, den måde julen falder på i år. Jeg tænker, at borgeren må snakke med det private firma om at tilrettelægge rengøringen, så det måske bliver en tre-ugers periode, siger Sundhedsudvalgsformanden.

De kommunale besparelser rammer kun de borgere, der får rengøring gennem fritvalgsordningen. Hvis man er bevilget rengøring på anden måde for eksempel gennem hjemmeplejen, så får man stadig gjort rent hen over jul og nytår. 

Oversigt

    Oversigt