I det fynske folks tjeneste

Danmarkshistorie på podcast

"Historier om Langeland" hedder Langelands Museums nye udstilling i Østergade i Rudkøbing. Nu kan folk i resten af landet også opleve den - helt uden at rejse sig fra sofaen.

02:20

Uddrag af podcastens første afsnit om Lohalsgraven. Vi har dog tilført lidt billeder.

Langelands Museum har for nylig åbnet udstillingen "Historier fra Langeland", som er ret atypisk for museet i Østergade i Rudkøbing. Normalt har museet nemlig udstillinger, som er meget koncentreret omkring et bestemt emne, men denne gang er danmarkshistorien kogt ned til tolv kapitler på museet. Hele danmarkshistorien fra 3.400 f.kr. bliver fortalt igennem meget nøje udvalgte genstande. 

Vi har lavet podcasts, så alle, uanset hvor i landet de bor, har mulighed for at komme tæt på de langelandske historier

Peer Henrik Hansen, museumsleder, Langelands Museum

Denne gang har folkene bag udstillingen ikke syntes, at en udstilling var nok. Derfor har Langlands Museum kastet sig ud i at lave en podcast, som giver lytteren en særlig indsigt i de forskellige genstande, som udstillingen rummer. 

- Vi har lavet podcasts, så alle, uanset hvor i landet de bor, har mulighed for at komme tæt på de langelandske historier. Vi har at gøre med hele danmarkshistorien fra stenalder og frem til i dag, og den vil vi selvfølgelig gerne dele med så mange som muligt, siger museumsleder Peer Henrik Hansen. 

Læs også Nu med podcast: Fortællinger fra Storebæltsbroen

De første fem afsnit af podcasten kan allerede findes på Itunes eller Podbean og handler om Lohalsgraven fra yngre stenalder, ansigtsurnen fra yngre bronzealder, smedeværktøjet fra jernalderen og de arabiske mønter i kraniet fra vikingetiden. Det første afsnit er en introduktion, hvor Peer Henrik Hansen fortæller om udstillingen og podcasten. 

I første afsnit af podcasten hører lytteren om Lohalsgraven, som man kan se her på billedet.  Foto: Camilla Bøgeholt Lund

Men arkæologer skal jo ikke bruge deres tid på at lave podcast, så derfor har museet fået hjælp fra historiker og journalist Dorthe Chakravarty. Hun har tidligere lavet en masse forskellige historiske radio- og tv-programmer for DR. 

I løbet af foråret 2017 udkommer syv podcasts, og igen i sensommeren, når DR sender sidste del af deres anmelderroste serie Historien om Danmark på TV, bliver de sidste seks podcasts sendt. Udover "Historier om Langeland", vil Langelands Museum fremover sende podcasts om museets mange aktiviteter.

Læs også Ildsjæle: De gode historier findes også på Langeland

- Det her er en måde, hvor vi kan fortælle mange flere historier om, hvad det er, vi laver her på museet, end i en udstilling. Lytterne får mulighed for at følge med i arbejdet op til en udstilling. De kan høre om vilde arkæologiske fund. Og senere på året kommer historien om de mange kollektiver på Langeland, når vi udgiver en bog om det emne, forklarer Peer Henrik Hansen.