I det fynske folks tjeneste

Pris uddelt: Rudkøbing hylder sit verdensberømte bysbarn

I overværelse af blandt andre astronaut Andreas Mogensen og Langelands borgmester Tonni Hansen (SF) blev årets H.C. Ørsted Forskerpris fredag morgen uddelt i Rudkøbing.

Olav Breinbjerg modtager på 200 året for elektromagnetismens opdagelse H.C. Ørsted Prisen. Foto: Ole Holbech

Årets H.C Ørsted Pris går til professor Olav Breinbjerg, der er en af verdens førende forskere i antenneteknologi. Prisen bliver uddelt på Langeland, fordi H.C. Ørsted, der opfandt elektromagnetismen, voksede op i Rudkøbing. 

Læs også I dag: For 200 år siden ændrede fynbo verden

Prisen bliver uddelt af H.C. Ørsted Selskabet, energiselskabet Ørsted og Langeland Kommune. I år er det 200 år siden, at H.C. Ørsted opdagede elektromagnetismen, og Olav Breinbjerg, der er ansat på DTU i Lyngby, får prisen blandt andet, fordi hans forskning bliver brugt i den grønne omstilling.

Fakta

H.C. Ørsted var en dansk fysiker og kemiker,  der voksede op i Rudkøbing på Langeland, hvor hans far var apoteker. Han var den første, der opdagede sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme, hvilket gjorde ham kendt langt ud over Danmarks grænser. 

Kilde: Denstoredanske og orsted.dk

- Olav Breinbjergs forskning har vidtrækkende betydning og stor samfundsmæssig relevans. Olav Breinbjergs forskning bygger direkte på H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen, og det er derfor ekstra festligt netop i år at kunne tildele ham H.C. Ørsted Forskerprisen, siger formanden for priskomitéen Troels Krøyer.

Forskertalenter

Ud over Olav Breinbjerg modtager Anne E. B. Nielsen fra Aarhus Universitet og Dennis Valbjørn Christensen fra DTU forskertalentpriser.

De to forskertalenter har allerede vundet international anerkendelse, og energiselskabet Ørsted vurdere at den grønne omstilling vil få stor gavn af forskningen fra de tre prismodtagere.

- Årets prismodtagere arbejder alle tre med vigtig og fascinerende forskning, som blandt andet kan give os nye løsninger til den grønne omstilling af verdens energisystemer. De tre prismodtageres arbejde er gode eksempler på, hvad der skal til for, at vi også kan vise vejen i fremtiden, siger strategi- og kommunikationsdirektør, Jakob Askou Bøss fra Ørsted.

Anne E. B. Nielsen får overrakt sin pris Foto: OIe Holbech

Hylder bysbarnet

Langeland fejrer H.C. Ørsted hele året, og prisen bliver uddelt 14. august på H.C Ørsteds fødselsdag. Blandt talerne er astraunat Andreas Mogensen og Langelands borgmester. 

- I år er alle sejl sat til i anledning af 200-året for Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen, og hele Langeland hylder H.C. Ørsted som den geniale videnskabsmand, kulturpersonlighed, sprogfornyer og foregangsmand, han var. Vi er stolte af, at Rudkøbing er der, hvor hans første vigtige barne- og ungdomsår blev levet, siger Tonni Hansen (SF).

Forskerprisen er på 50.000 kroner samt et kunstværk fremstillet til prismodtageren af Sabine Majus. Forskertalentpriserne er på hver 10.000 kroner.

Dennis Valbjørn Christensen modtager prisen som årets forskertalent Foto: Ole Holbech