Lars Høgh bisat i utraditionel kiste: - Der ligger helt sikkert nogle tanker bag

Tirsdag blev Lars Høgh bisat i Odense Domkirke i en utraditionel kiste.

Lars Høghs bisættelse tirsdag var på mange måder en speciel dag. 

Mange odenseanere var mødt op til kirken, som var fyldt med fodboldstjerner, familie og venner til Lars Høgh.

Et andet specielt aspekt af dagen var kisten, Lars Høgh blev kørt væk i. Langt de fleste kister er nemlig malet hvide, men Lars Høghs kiste var sort.  

Naya May er bededame i Roskilde og antropologisk specialist i dansk begravelseskultur. De sorte kister var ifølge hende helt almindelige i gamle dage, men i dag er hvid standard.

- Det sker ikke så tit, at folk bliver begravet i sorte kister. Det er en måde at repræsentere noget spektakulært på og skille sig ud på. Så der ligger helt sikkert nogle tanker bag, fortæller Naya May. 

Kisten blev båret ud af blandt andre Lars Høghs søn Jonas Høgh og svigersøn Lasse Sjørslev.
Kisten blev båret ud af blandt andre Lars Høghs søn Jonas Høgh og svigersøn Lasse Sjørslev.
Foto: Alexander Aagaard

Hvorfor kisten i tirsdags var sort, kan Naya May ikke fortælle noget om. Men hun er ikke i tvivl om, at der ligger et motiv bag. 

- Der plejer altid at ligge en historie bag de valg, folk træffer i forbindelse med dødsfald. Hvis man har været igennem et længere sygdomsforløb og har haft modet til at tage stilling, har folk ofte talt om, hvad de ønsker for begravelsen. Man kan sige, at der ligger en symbolværdi i at vælge en kiste, der er sort fremfor det almindelige, fortæller Naya May. 

Tendenser for kister 

Det kan man også mærke hos kistefabrikanten Fuglebjerg Kistefabrik. De har oplevet en kraftig stigning af malede kister og urner.

- For tre år siden solgte vi måske en farvet kiste hver tredje måned. Men nu sælger vi omkring 15 om ugen, fortæller Hanne Elsner, der er direktør Fuglebjerg Kistefabrik.

Fabrikken sælger cirka 380 kister om ugen. 

- I dag kan man få mange forskellige kister, både økologiske og bæredygtige. Så ligesom med alle andre valg, signalerer man noget. Man viser omverden, at man har en bestemt holdning til de ting, man køber, fortæller Naya May. 

Hos Tommerup Heilskov producerer man også mange kister. Og der er tendensen den samme. 

- Jeg vil nok skyde på at under én procent af de kister, vi sælger, er sorte. Og det er selvom det er den mest hyppige farve efter hvid, fortæller Ulrich Nielsen, der er direktør i Tommerup Heilskov. 

Ifølge ham kan der være flere grunde til at vælge en kiste med en utraditionel farve. Det kan både være på grund af et forhold til en speciel farve eller bare af æstetiske årsager. 

Lars Høgh døde efter tre års bugspytkirtelkræft. Han blev 62 år.

Oversigt

    Oversigt