Der mangler brandmænd, men kun tre ud af 100 i styrken er kvinder

Der er mangel på brandfolk, og det giver risiko for længere responstid. Men det problem kan kvinder være løsningen på, for brandberedskabet består i dag kun af tre procent kvinder.

- Man kan sagtens være kvinde og brandmand!

Det slår Ann-Catrine Dahlgreen fast. Hun er brandmand på Trekantbrand i Middelfart. 

Alligevel er det i dag kun tre procent af den samlede styrke i det danske beredskab, der bliver udgjort af kvinder. Det viser tal fra Danske Beredskaber. På Fyn er der i alt 364 brandfolk og her består de 14 af kvinder, det svarer til knap fire procent.

Ann-Catrine har været i beredskabsstyrelsen siden 2013.
Ann-Catrine har været i beredskabsstyrelsen siden 2013.
Foto: Alexander Aagaard

Generelt er der mangel på brandfolk, og det kan have den konsekvens, at responstiden bliver længere - altså at tiden fra ulykken bliver meldt, til brandfolkene er på ulykkesstedet, bliver længere. 


Men det problem kan de forsvindende få kvinder i branchen være løsningen på - for selvom det godt nok hedder brandmand, så er det ikke kun forbeholdt mænd. 

Frygter forlænget responstid

På brandstationen i Middelfart, hvor Ann-Catrine Dahlgreen er brandmand, er de tre kvinder ud af i alt 22 brandfolk.

På dragterne, hjelmene og støvlerne, der hænger klart til når ulykken er ude, kan man ikke se, hvilke der tilhører kvinder eller mænd.

- Vi er jo bare en del af holdet herude, jeg ser mig ikke anderledes, fordi jeg er kvinde, siger Ann-Catrine Dahlgreen. 

Hun har været brandmand på stationen i ni år, og var den allerførste kvindelige brandmand, stationen fik. 

- Der mangler jo rigtig mange brandfolk i hele Danmark. Der er 97 procent mænd og tre procent kvinder, så der er jo et kæmpe potentiale, vi slet ikke har set ordentligt ind i, siger Peter Carlsen, der er brandstationsleder på brandstationen i Middelfart, og uddyber:

- Jeg synes jo, der er ærgerligt, at det ikke er flere kvinder i branchen. De tre kvinder, som vi har her på stationen, gør et rigtig godt stykke arbejde og er på lige fod med alle os andre. 

På Trekantbrand i Middelfart er de tre kvinder ud af 22 brandmænd i alt.
På Trekantbrand i Middelfart er de tre kvinder ud af 22 brandmænd i alt.
Foto: Alexander Aagaard


På brandstationer er der en regel om, at når alarmen går, så skal de afgå med første køretøj indenfor fem minutter. 

- Hvis vi trækker vores afgangstid fra stationen, fordi der ikke kommer folk nok, så er det, at vi ikke når vores responstid, fortæller Peter Carlsen. 

Og det er altså lige præcis dét, Peter Carlsen frygter vil ske, hvis ikke der kommer flere brandfolk. For i sidste ende handler deres arbejde om at komme hurtigt nok ud på ulykkesstedet. 

En kulturændring

Selvom Ann-Catrine godt kan forstå, at man hurtigt forbinder adrenalin, puls og fare med mænd, så mener hun, at det i lige så høj grad også er for kvinder. 

- Jeg kan godt lide de her fag, hvor man kører udrykning, hvor man skal tænke hurtigt, og adrenalinen kører og man skal arbejde godt sammen med nogen. Jeg tror også det var det, der drev mig til, at brandmand kunne være en meget sej titel at have, fortæller Ann-catrine Dahlgreen. Hun ved godt samtidig godt, at mænd og kvinder har biologisk forskelle:

- Der kan være opgaver, der kræver, at man er lidt højere eller har nogle større muskler, og mænd har sjovt nok ofte større muskler end kvinder. Men jeg er aldrig blevet taget til side og fået at vide, at det skulle en anden gøre. Så er det fordi, jeg selv har kunne se, at opgaven lå bedre til en der var højere eller havde større muskler. 

Ifølge stationsleder Peter Carlsen, skyldes det lave antal af kvinder, der søger mod brandvæsenet, et gammeldags syn. 

- Det er jo et levn fra gamle dage, at hvis man skulle være brandmand, så skulle du være håndværker og mand. Sådan er det bare ikke mere. Det er en kulturændring, man skal over på et eller andet tidspunkt, siger han. 

Peter Carlsen er stationsleder på Trekantbrand i Middelfart. Han vil gerne have flere kvinder i brandberedskabet.
Peter Carlsen er stationsleder på Trekantbrand i Middelfart. Han vil gerne have flere kvinder i brandberedskabet.
Foto: Alexander Aagaard


Og der er altså mange, der ikke har vænnet sig til synet af en kvinde i brandmandsuniformen endnu. 

- Når vi kommer ud på udkald, oplever vi ofte, at folk kigger lidt ekstra og er sådan "okay, det er en kvinde i brandtøjet" eller "okay, det er en kvinde, der kører den lastbil der, det er lidt vildt", fortæller Ann-Catrine Dahlgreen. 

- Kvinder er lige så gode brandfolk som mænd

Stationsleder Peter Carlsen erkender, at brandberedskabet selv har et ansvar i at gøre faget mere attraktivt for kvinder - en ting, som han ikke synes, de i faget har været gode nok til. 

- Man har måske ikke været god nok indenfor brandberedskabet til at fortælle om det gode ved at have kvinder ansat. 

Så hvor ligger jeres ansvar i at gøre det her til et mere attraktivt fag for kvinder?

- Det er jo med at skabe en opmærksomhed på, at kvinder kan være lige så gode brandfolk som mænd, der er ingen forskel, siger Peter Carlsen, som fremover vil målrette deres ansøgninger mere til kvinder. 

Og Ann-Catrine Dahlgreen har et budskab til de kvinder, der skulle sidde og have lyst til at prøve brandfaget. 

- Det gør ingen forskel, om man er kvinde eller mand. Det skal man pakke væk, og sige "det er ligegyldigt, at jeg er kvinde, jeg er lige så god som mændene, så jeg kan også være brandmand!". 

Oversigt

    Oversigt