Mulig svineproduktion bekymrer Knud: - Et tag selv-bord for landmændene

Sagen har nu fået opmærksomhed på Christiansborg.

Frygten for en ny fynsk svineproduktion har aktiveret borgere i Middelfart Kommune.

Knud Støvring og flere beboere fra Blanke og omegn mødtes med folketingsmedlem Mai Mercado (K) på det område, der i fremtiden kan blive til en svineproduktion.

- Vi har en rigid husdyrbruglov, som stort set er et tag selv-bord for landmændene. Det vil sige, at det formelt kan lade sig gøre at placere en svinefabrik hvor som helst, fuldstændig uafhængigt af hvad kommunen ellers har af planer for kulturen, miljøet og landsbysamfundet, fortæller Knud Støvring fra Blanke.

Husdyrbrugloven

Selvom forvaltningen indstillede til at godkende ansøgningen om en miljøgodkendelse, afviste Middelfart Kommune ansøgningen til byggeriet, som virksomheden Blanke-Østergård ApS står bag.

På sit besøg var Mai Mercado enig i Middelfart Kommunes beslutning.

- Det (ny svineproduktion, red.) vil ikke udvikle et lokalsamfund. Det vil afvikle et lokalsamfund, sagde det fynskvalgte folketingsmedlem under sit besøg.

Men beslutningen er siden blevet anket til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Direktøren i Blanke-Østergård ApS, Søren Bonde, mener, at han har sit på det rene.

- Vi har søgt og levet op til love og regler for at ansøge om en stald, og embedsværket i Middelfart Kommune har indstillet til godkendelse. Vi forventer også, at alle andre lever op til reglerne, fortæller direktøren, som ikke vil sige mere, indtil sagen er afgjort.

Knud Støvring viser Mai Mercado (K) området, der er tale om.
Knud Støvring viser Mai Mercado (K) området, der er tale om.
Foto: Flemming Ellegaard

Sagen står derfor nu et sted, hvor borgerne frygter at blive naboer til en svineproduktion, mens landmanden håber på at få sit ønske om en femte produktion opfyldt.

Samtidigt kan det ende med at blive en sag, hvor der bliver stillet spørgsmålstegn ved, hvor meget en kommune egentlig selv kan bestemme.

Venstre i Middelfart, der var det eneste parti i byrådet, som stemte for miljøgodkendelsen, er enig i landmandens holdning.

- Forvaltningen har lavet et godt stykke arbejde, og der er ikke nogen regler og love, der ikke er overholdt. Vi undrer os over, at den er stemt videre og skal ankes, siger byrådsmedlem Anders Møllegaard (V).

Ifølge Konservative ligger der altid en politisk beslutning bag større beslutninger.

- Så skulle byrådet i givet fald være gummistempel i forhold til at sige, at vi ikke har nogen indflydelse på det her. Loven fastslår, at vi har muligheden, så har vi altså også lov til at anlægge nogle mere politiske og mere overordnede syn på sådan en sag, og det er det, vi har gjort, siger byrådsmedlem Morten Weiss-Pedersen (K). 

Et landsdækkende problem

Næste skridt i sagen er, at Miljø- og Fødevareklagenævnet skal vurdere, om Søren Bonde har ret i, at han opfylder alle kravene til at opføre svineproduktion i Blanke.

Og hvis han gør det, har borgerne grund til at frygte, at de bliver naboer til en ny svineproduktion.

Det er vurderingen fra Peter Pagh, som er juraprofessor ved Københavns Universitet.

- Hvis du opfylder nogle bestemte krav, har du som udgangspunkt ret til at etablere virksomhed, fortæller juraprofessoren og fortsætter:

- Kommunen bestemmer jo ikke over, hvilke virksomheder der ligger i kommunen.

Det faktum bekymrer Mai Mercado, som er retsordfører for Konservative. Hun ser derfor et landsdækkende problem i sagen:

- Er det kommunen, som træffer beslutninger om, hvordan man udvikler sin kommune, og hvordan man skal udvikle de forskellige områder af Middelfart Kommune, eller er det lovene på Christiansborg, der gør, at man bare kan opføre sådan en kæmpestor fabrik, spørger Mai Mercado (K).

Knud Støvring erklærer sig enig og ser også sine protester som en kamp for mere selvbestemmelse i landets kommuner.

- Vi vil rigtig gerne bruge denne her case til at få bragt det her frem i lyset på Christiansborg, sådan at man kan ændre på den rigide lovgivning.

Utilfredse borgere

Søren Bonde og Blanke-Østergård ApS har i forvejen fire svineproduktioner på Fyn. Men nu vil de gerne have en mere.

Derfor ansøgte virksomheden om miljøgodkendelse til byggeriet i 2022.

Svin på Fyn

Det fik borgerne i lokalområdet til at oprette en gruppe, som samlede 500 underskrifter i protest mod byggeriet.

Og selvom Blanke er et landområde, mener Knud Støvring, der er grund til at stoppe planerne.

- Selvfølgelig skal der være landbrug herude, men det skal være landbrug, der er sustainable (bæredygtigt, red.), som er i overensstemmelse med naturen og miljøet og de mennesker, der bor herude, fortæller han.

Det gav borgerne i området også udtryk for, da sagen blev sendt i offentlig høring.

Dengang gav borgerne blandt andet udtryk for deres utilfredshed ved at placere industri tæt på et landsbysamfund i Båring Asperup samt bekymringer for lugtgener, øget trafik, støjgener, påvirkning af natur og påvirkning af grundvandet.

Det fremgår af kommunens dagsorden fra 14. august 2023.

Her ses området, hvor svineproduktionen kan komme til at ligge.
Her ses området, hvor svineproduktionen kan komme til at ligge.
Foto: Flemming Ellegaard

Miljøgodkendelsen blev siden afvist af både klima-, natur- og genbrugsudvalget og byrådet i Middelfart Kommune.

Derfor ligger sagen nu hos Miljø- og Fødevareklagenævnet, som skal beslutte, om Søren Bonde får sin nye svineproduktion, eller om borgerne i Blanke og omegn undgår at få nye naboer.

Sagen står til at blive afgjort i starten af 2025.

TV 2 Fyn har forsøgt at få svar et svar fra minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V), men det har ikke været muligt.

Oversigt

    Oversigt