Otte ud af 10 borgere føler sig trygge i deres hverdag. I Odense-bydelen Vollsmose er trygheden lidt lavere, men tilliden til politiets arbejde er meget stor.
- Der er god grund til at glæde sig over undersøgelsen, fordi den viser, at vi helt grundlæggende bor i en kreds, hvor borgerne følger sig meget trygge, og hvor tilliden til politiets arbejde er stor, siger politidirektør Kit Claudi Grøn-Iversen.
I Tryghedsindekset for 2015 er Odense den af de fem største byer, hvor tilliden til politiet er højest – nemlig 85,4 procent blandt de adspurgte.
Også trygheden blandt borgerne i kommunen er høj: 88,1 procent. Det glæder Odenses socialrådmand Steen Møller (K).
- Tryghed er helt afgørende for borgernes livskvalitet. I Beskæftigelses- og Socialforvaltningen har vi et tæt samarbejde med Fyns Politi om at forebygge kriminaliteten og øge trygheden. Det er et samarbejde, vi blandt andet ser resultatet af i Tryghedsindekset både i Vollsmose og resten af Odense. Resultaterne i Tryghedsindekset er i det hele taget en god nyhed for Odense og et godt udgangspunkt for det fortsatte samarbejde med Fyns Politi, siger Steen Møller.
Vollsmose har tillid til politiet
I Odense bydelen, Vollsmose, svarer tre ud af fire borgere, at de føler sig generelt trygge i deres hverdag. Otte ud af ti beboere i Vollsmose har tillid til politiet.
- Det er en meget positiv tendens, at langt de fleste borgere i Vollsmose oplever en tryg hverdag. Det er et positivt skridt i den rigtige retning – både i forhold til vores mange gode samarbejdspartnere og netværk i bydelen, men også i forhold til vores samarbejde med Odense Kommune, siger Kit Claudi Grøn-Iversen.
Men selv om den generelle tryghed i Vollsmose er høj, så oplever borgerne i bydelen flere problemer i deres nabolag end borgerne i det øvrige Odense.
Det gælder særligt i forhold til hensynsløs adfærd. Samtidig føler de sig også mere utrygge ved de problemer, de oplever - især i forhold til den personlige sikkerhed og den hensynsløse adfærd.
Fyns Politi har siden 2013 arbejdet med et dialogprojekt i Vollsmose, hvor dialog med de positive formelle og uformelle netværk bliver brugt til at skabe gennemsigtighed, tryghed og viden om hinanden.
Generelt er kriminalitetsniveauet faldende overalt på Fyn i sammenligning med 2014 og 2013.
Politiets Tryghedsindeks måler trygheden i landets fem største byer, i de særligt udsatte boligområder og generelt i politikredsene. Undersøgelsen bliver brugt til at målrette politiets indsatser – både når det gælder bekæmpelse af kriminalitet og indsatser, der øger trygheden.
Det er tredje gang politiet sætter fokus på borgernes tryghed og tillid i Tryghedsindekset.
Fakta om Tryghedsindekset
• Tryghedsindekset er et af politiets værktøjer til at målrette kriminalitetsbekæmpende og tryghedsskabende indsatser.
• Undersøgelsen belyser borgernes tryghed i nabolaget og deres tillid til politiet.
• Kriminaliteten er opdelt i tre overordnede kriminalitetsformer:
o Kriminalitet mod den personlige sikkerhed - trusler, vold, alkohol og narkotika samt anden utryghedsskabende adfærd fra personer på gaden.
o Hensynsløs adfærd - graffiti, affald på gade, hensynsløs kørsel og støjgener fra beboere i nabolaget.
o Tyveri og indbrud
Sådan svarede de
• Målingen fandt sted fra juni til september 2015. 6 ud af 10 af de adspurgte svarede.
• 9 ud af 10 fynboer føler sig generelt trygge.
• 9 ud af 10 odenseanere føler sig generelt trygge.
• 3 ud af 4 borgere i Vollsmose føler sig generelt trygge.
Det er en positiv udvikling ift. 2014, hvor kun 7 ud af 10 borgere svarede at de var generelt trygge.
• 8 ud af 10 borgere på Fyn har tillid til politiet - samme tendens som ved de foregående målinger.