Bogense vil redde fulde folk op af havnen med lysstiger

Hvert år drukner i gennemsnit 15 mennesker i de danske havne. En af årsagerne kan være, at det er svært selv at komme op fra vandet. Det problem vil Nordfyns Kommune løse.

Når solen skinner og sommervarmen breder sig, så kommer der liv på havnene. Det betyder imidlertid også en øget risiko for, at folk falder i vandet. Det gælder også ved havnen i Bogense.

- Folk falder jævnligt i vandet. Det er sket så sent som i weekenden. Der var så heldigvis nogle til at hjælpe hende op af vandet, fortæller den maritime-leder hos Nordfyns Kommune, Thomas Fløjborg-Lading.

Omkring 65 procent af alle ulykker, hvor mennesker falder i havnen, sker alene. Og så kan det være svært selv at komme op fra vandet igen.

- På trods af at der sidder en stige på hvert eneste lystbåd, så er det altid svært at finde et godt sted at komme op, fortæller Thomas Fløjborg-Lading.

Der er stiger flere steder i marinaen, men nu kommer der otte stiger mere. Og som noget helt nyt, kommer der lys i fire af dem.

- Det sker ofte om natten, og folk har fået lidt og drikke. Så det med, at der er lys i de her stiger, gør, at de er noget nemmere at finde. Der er en høj pind der rager op, fortæller Thomas Fløjborg-Lading.

- Der er mange, der falder i om aftenen. Der kan man ikke se stigerne. Der er eksempler på, at folk har siddet en hel nat i de her traktordæk, der hænger ved kanten. Så har de siddet tre-fire meter fra en redningstige, siger teknisk direktør fra Sea-Safe, Christian Grønning, der står bag stigerne.

Lamperne får lys fra solceller. Lamperne kan lyse i op til 40 dage uden at solen har været fremme.