I det fynske folks tjeneste

Bogense vil redde fulde folk op af havnen med lysstiger

Hvert år drukner i gennemsnit 15 mennesker i de danske havne. En af årsagerne kan være, at det er svært selv at komme op fra vandet. Det problem vil Nordfyns Kommune løse.

01:13

Når solen skinner og sommervarmen breder sig, så kommer der liv på havnene. Det betyder imidlertid også en øget risiko for, at folk falder i vandet. Det gælder også ved havnen i Bogense.

- Folk falder jævnligt i vandet. Det er sket så sent som i weekenden. Der var så heldigvis nogle til at hjælpe hende op af vandet, fortæller den maritime-leder hos Nordfyns Kommune, Thomas Fløjborg-Lading.

Omkring 65 procent af alle ulykker, hvor mennesker falder i havnen, sker alene. Og så kan det være svært selv at komme op fra vandet igen.

- På trods af at der sidder en stige på hvert eneste lystbåd, så er det altid svært at finde et godt sted at komme op, fortæller Thomas Fløjborg-Lading.

Der er stiger flere steder i marinaen, men nu kommer der otte stiger mere. Og som noget helt nyt, kommer der lys i fire af dem.

- Det sker ofte om natten, og folk har fået lidt og drikke. Så det med, at der er lys i de her stiger, gør, at de er noget nemmere at finde. Der er en høj pind der rager op, fortæller Thomas Fløjborg-Lading.

- Der er mange, der falder i om aftenen. Der kan man ikke se stigerne. Der er eksempler på, at folk har siddet en hel nat i de her traktordæk, der hænger ved kanten. Så har de siddet tre-fire meter fra en redningstige, siger teknisk direktør fra Sea-Safe, Christian Grønning, der står bag stigerne.

Lamperne får lys fra solceller. Lamperne kan lyse i op til 40 dage uden at solen har været fremme.