Butikscenter på Lynfrosten? - Lad nyborgenserne bestemme ved folkeafstemning

Socialdemokratiet siger nej til et butikscenter på Lynfrosten i Nyborg, mens Venstre siger ja. Nu foreslår Vi Lokale Demokrater, at beslutningen bliver afgjort ved en lokal folkeafstemning.

I flere år har man i Nyborg diskuteret, hvad der skulle ske på den forurenede Lynfrost-grund, og selvom planerne om et butikscenter gik i gang i 2019, kan partierne fortsat ikke enes om beslutningen.

Derfor foreslår Vi Lokale Demokrater med Carsten Kudsk i spidsen, at beslutningen lægges hos nyborgenserne ved en lokal folkeafstemning.

- Hvis vi skal have nogen til at ville investere i grunden, skal der tages en beslutning alle i Nyborg vil respektere, siger han i en pressemeddelelse.

For og imod

Socialdemokratiet har fra start gjort det klart, at det ikke ønsker et butikscenter, og Sonja Marie Jensen (S) går da også til valg på at stoppe byggeplanerne på Lynfrosten.

- Det smadrer vores eksisterende detailhandel i Nyborg by, og det er en rigtig forurenet grund, og der skal ikke bygges noget, før den bliver renset op, siger hun til TV 2 Fyn.

Ifølge planerne skal der opføres et center med såkaldte boksbutikker på en størrelse over 750 kvadratmeter, som det for eksempel er kendt fra Odense eller Svendborg.

Nyborgs borgmester Kenneth Muhs (V) er modsat Socialdemokratiet for byggeplanerne, og ifølge ham er den lokale handelsstandsforening også positive over for butikscentret.

- Handelsstandsforeningen hilser velkommen, at der kommer noget mere handel til byen i stedet for, at vi sender det til Odense. Det vil vi gerne stå på mål for. En anden del er de mange arbejdspladser, der ligger i det her. Det har vi også behov for i Nyborg, fortæller borgmesteren.

Konservative ønsker også at stoppe lokalplanen, så der kan blive ryddet op i den omfattende forurening først.

Partiet støtter dog fortsat Kenneth Muhs.

Dansk Folkeparti har sammen med SF tidligere foreslået at vente med en lokalplan for området, indtil der kan tages stilling til, hvad der skal ske med forureningen. Men Venstre har absolut flertal i Nyborg Byråd, og lokalplanen er endelig vedtaget.

Foreslår afstemning i ny valgperiode

Den politiske uenighed har altså nu fået Vi Lokale Demokrater til at foreslå en helt tredje løsning på problemerne med Lynsfrosten.

- For forhåbentlig vil alle politikere respektere borgernes beslutning. Vi siger jo, at vi altid vil respektere borgernes beslutning. Det tror jeg også vil kunne give ro i maven for kommende investorer, for hvem ønsker at bygge noget der allerede fra starten giver massiv politisk modstand i kommunen, spørger Carsten Kudsk.

Helt konkret foreslår De Lokale Demokrater, at beslutningen afgøres ved folkeafstemning i starten af den nye valgperiode, der begynder til januar.

I øjeblikket er lokalplanen for Lynfrosten til behandling i Planklagenævnet efter en klage fra græsrodsbevægelsen Tjæren på Lynfrosten, der mener, at der er begået fejl både i forbindelse med lokalplanforslaget og miljøgodkendelsen.

Klagenævnet har dog afvist at give klagen opsættende virkning, og hvis alt går efter planerne kan projektfirmaet Innovater derfor begynde byggeriet i foråret næste år, inden Tour de France kommer til byen.281613-448bc109.jpeg
281613-448bc109.jpeg
Vi Lokale Demokrater
Carsten Kudsk
Født 2/5/1971 i Esbjerg - I parforhold men ikke samboende - Ingen børn - 5800 Nyborg
Nuværende stilling: 1 Viceborgmester
50468-58435d2b.jpeg
50468-58435d2b.jpeg
a
Socialdemokratiet
Sonja Marie Jensen
Født 13/7/1994 - Samboende men ikke gift - Ingen børn - 5540 Ullerslev
Nuværende stilling: Skolelærer
261400-2da2ba1f.jpeg
261400-2da2ba1f.jpeg
V
Venstre
Kenneth Muhs
Født 14/12/1972 i Nyborg - Gift - 3 børn - 5853 Ørbæk
Nuværende stilling: Borgmester