Huller i vagtplanerne hos Ambulance Syd: Kollegerne kan ikke mere

Ambulancerne skal redde borgernes liv, men er pressede af daglige huller i vagtplanen og problemer med at rekruttere folk.

Når ambulancerne rykker ud med blå blink, skal de redde liv. Men redderne i bilerne på Fyn er selv hårdt pressede.

Ambulance Syd har lige nu 20 ubesatte stillinger og 11 langtidsygemeldte med udgangen af august. Der mangler altså 31 mand af en arbejdsstyrke på 650 reddere, viser en aktindsigt, som TV 2 Fyn har fået.

quote Psykisk kan du ikke holde til det på den lange baner. Der er ikke beredskaber nok

Fritz Kjær, tillidspræsentant

- Man er presset. Det slider, og så er man jo helt kvæstet, når man kommer hjem. Psykisk kan du ikke holde til det på den lange bane. Der er ikke beredskaber nok, siger Fritz Kjær.

Han er paramediciner og kører dagvagter som tillidsrepræsentant på stationen i Odense C.

Vagterne er 12 eller 24 timer lange, hvor redderne har ret til 30 minutters pause. Men selvom de står med liv i hænderne, er der ofte ikke tid til at holde pause.

- En del døgnvagter går du faktisk hjem i en tømmermandslignende tilstand. Mør, øm og med hovedpine, siger Fritz Kjær.

Odense er hårdest ramt

Ambulance Syd søger lige nu reddere til 15 stationer.

Odense C er hårdest ramt, hvor de mangler seks fuldtidsansatte ud af 65 til at dække det effektive beredskab. Stillinger, som ikke kan besættes.

- Når det er så svært at lukke de effektive vagter, så har det noget at gøre med at belastningen er meget høj. Det er faktisk her, man kører allermest i Region Syddanmark, fortæller direktør Steen Schougaard Christensen.

Ved du noget?

Samtidigt er der sket en markant stigning på mellem 12 og 14 procent i antallet af A og B-kørsler, som er de akutte kørsler. 

Ambulancerne sendes ud i samarbejde med den præhospitale vagtcentral, AMK, som står for Akut Medicinsk Koordination. Her løser man problemet ved at udbyde ekstravagter, så redderne dækker ind ved at arbejde over.

- Ekstravagter er jo ikke løsningen på det. Ekstravagter gør jo bare, at der kommer mere belastning på kollegerne. Det er en ond spiral, for de er jo belastede i forvejen, siger Fritz Kjær.

Han har selv fravalgt døgnvagterne, fordi de er for hårde.

I Odense kører ambulancerne døgnvagterne så mange timer, at redderne ofte ikke når at holde en spisepause. Ifølge direktør Steen Schougaard Christensen er antallet af akutte ture steget mellem12-14 procent det seneste kvartal.
I Odense kører ambulancerne døgnvagterne så mange timer, at redderne ofte ikke når at holde en spisepause. Ifølge direktør Steen Schougaard Christensen er antallet af akutte ture steget mellem12-14 procent det seneste kvartal.
Foto: Ken Petersen

Øget belastning på ambulancerne

Fra maj og til nu er belastningen på ambulancerne også steget markant især i Odense, Dalum, Ringe og Svendborg.

Bilerne må helst ikke køre mere end 90 procent af tiden på en døgnvagt for at give redderne tid til at spise hvile. Det svarer til en effektiv kørsel på 11 timer ud af de 24. 

Men ofte har redderne ikke tid til at holde pause, fordi bilerne kører med belastninger på op til 110 procent.

I Odense har de midlertidigt sat to ekstra beredskaber ind. Men der mangler stadigt reddere i omegnen af 400 på landsplan. 

- Indtil vi har fået uddannet tilstrækkeligt med reddere, kan det kun ske med ekstravagter, siger Steen Schougaard Christensen. 

Det er langt fra første gang, der er problemer med at få ambulancedriften i regionen til at hænge sammen.

Region Syddanmark tog ambulancedriften hjem i 2016 efter et dramatisk år med hollandske BIOS. Både Venstre og Socialdemokraterne ønskede, at regionen selv skulle stå for driften for at få ro på efter BIOS. 

Beskeder på Whatsapp tikker dagligt ind med vagter, som mangler at blive dækket ind. Eksemplerne her er fra den 10. og 17. september.
Beskeder på Whatsapp tikker dagligt ind med vagter, som mangler at blive dækket ind. Eksemplerne her er fra den 10. og 17. september.

Regionens højeste sygefravær

TV 2 Fyn er kommet i besiddelse af screendumps fra Whatsapp med nogle af de beskeder, som dagligt tikker ind fra driftsvagten. 

Af dem fremgår, at de ubesatte stillinger og akutte sygemeldinger betyder, at Ambulance Syd dagligt kalder mellem 6 og 10 reddere ind til at tage ekstravagter. 

Det har givet nedetid, men går ifølge direktør Steen Schougaard Christensen ikke ud over borgerne.

- Det vil stadig være sådan, at når der er noget akut, så er man 100 procent på. Så derfor er det ikke noget, borgeren vil opleve. Men det er jo noget, redderen tager med sig efter turen, siger han.

Sygefraværet for det ambulanceuddannede personale er stort set uændret  fra 2020 til 2021, men ligger på 5,6 procent som den næsthøjeste for regionens medarbejdere, hvor måltallet er 4 procent. Lige nu er 11 personer langtidssygemeldte. 

- Det her er jo et sygdomstegn på branchen i Region Syddanmark. Jeg synes, det er skræmmende, at man ikke har fået fat i det her politisk, inden det er stukket af, siger Fritz Kjær.

I Ambulance Syd er det såkaldte egen fravær på den blå kurve, som ikke er barsel eller børnerelateret fravær, steget markant i april.
I Ambulance Syd er det såkaldte egen fravær på den blå kurve, som ikke er barsel eller børnerelateret fravær, steget markant i april.

Over 13 timer uden pause

Regionsrådspolitiker Karsten Fogde fra SF har været i praktik på en døgnvagt på stationen i Odense C.

Han møder ind klokken 7.30 og når at spise en banan i en pause på cirka otte minutter til frokost. Ellers går vagten slag i slag frem til klokken 19, hvor redderne forsøger at få en spisepause

- Der er vi med til at sætte maden i ovnen, nogen har forberedt. Vi tror, vi skal nyde godt af at vente 20 minutter, mens maden varmes op. Men lige så snart ovnklappen er lukket, går alarmen igen, siger han.

Den første rigtige spisepause får redderne kort før klokken 22 - altså efter 13 timers vagt. Her får de cirka 40 minutter med ro på. Så bliver de kaldt ud igen og er tilbage på stationen klokken 3 den nat.

- Der mangler folk og ambulancer. Hvis det sker mange gange i en uendelighed, så slider vi folk op, siger han.

Har sparet millioner

Region Syddanmark har sparet op mod 60 millioner kroner ved selv at stå for ambulancedriften på Fyn og i det sydlige Jylland.

- Det kan jo godt være, at vi har sparet for meget, og at vi i stedet for at spare 60 millioner skal spare 50 eller 45 millioner, siger Karsten Fogde.

Fakta om Ambulance Syd

Han har siddet i regionsrådet i fire år.

Du er arbejdsgiver for redderne, hvorfor har du ikke gjort noget

- Hvordan skal man kunne forholde sig til ting, man ikke aner noget om? Det er først når man får skoen på, at man ved, hvor den trykker

Hvorfor er det nu her få uger før valget, at du går i praktik?

- Det er, fordi der var corona og nu kunne det lade sig gøre.

Politikerne i Region Syddanmark har vedtaget et budgetforlig, hvor de vil lægge fem millioner kroner oveni de 500 millioner kroner, man bruger på det præhospitale område.

Oversigt

    Oversigt