Danmark har verdens yngste førstegangsrygere: Første røgfrie gymnasium sparker gang i ny kampagne

Danmark indtager førstepladsen som det land i verden, der har de yngste førstegangsrygere. Det vil Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden nu til livs i ny kampagne, der startede på det første røgfri gymnasium i Danmark.

- Jeg ved godt, at rigtig mange af jer har været sure på mig, og jeg tror også, at mange af jer har set mig som den store satanistiske forbudsrektor fra helvede.

Sådan starter rektor på Nyborg Gymnasium, Henrik Vestergaard Stokholm, sin tale foran eleverne.

- Men jeg håber, de fleste af jer ved, at vi har gjort det, fordi jeg holder utrolig meget af jer, og jeg kan ikke bære, hvis I starter på en vane, som i sidste ende vil betyde, at I lever ti år kortere.

Vanen, som rektoren taler om, er rygning. Og det, der muligvis har gjort flere af eleverne sure på ham, var da gymnasiet for tre år siden besluttede at blive røgfrit.

Men det er også den beslutning, der gjorde, at rektoren torsdag stod og holdt tale for eleverne.

Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden valgte nemlig at starte deres nye kampagne på Nyborg Gymnasium, fordi gymnasiet var det første i landet til at indføre total rygeforbud.

quote Jeg synes, det er helt vildt. Det havde jeg faktisk ikke forestillet mig

Frida Gjerster, elev i 2.g, Nyborg Gymnasium

Førsteplads sætter gang i kampagne

Et studie viser, at Danmark er det land i verden med den yngste rygestart - i ingen andre lande begynder man i gennemsnittet altså at ryge tidligere end herhjemme.

Det er grundlaget for Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens kampagne, der begyndte på Nyborg Gymnasium torsdag. Formålet med kampagnen er at oplyse om rygesituationen blandt unge i Danmark og dermed få landet væk fra den førsteplads.

Om undersøgelsen

Tankevækkende oplysninger

Frida Gjerster går i 2.g. på Nyborg Gymnasium. Hun er noget forbavset over førstepladsen og kalder det tankevækkende.

- Jeg synes, det er helt vildt. Det havde jeg faktisk ikke forestillet mig, siger hun efter arrangementet på gymnasiet, der skulle skyde kampagnen i gang.

Udover oplæg og sang blev der under arrangementet også præsenteret en statue, der skal stå og pryde på gymnasiet. Statuen forestiller en ung pige med en cigaret i munden og en lighter i hånden.

- Jeg tror, at den her kæmpe statue, som faktisk er lidt voldsom, kan få folk til at kigge igen og lige synke en ekstra gang og tænke over, hvad det er, de gør (når de ryger, red.), siger Freja Gjersters klassekammerat Vigga Fredslund.

Skole indførte tiltag, der virker

På Nyborg Gymnasium lavede man i forbindelse med starten på røgfri skole et område på gymnasiet, hvor eleverne blandt andet kan spille bordfodbold og -tennis samt skak. Derudover indførte man gratis morgenmad og frugt til én krone - altsammen for at forsøge at holde eleverne fra at gå ud og ryge. 

Rektor på Nyborg Gymnasium, Henrik Vestergaard Stokholm, har været med til at indføre flere tiltag på gymnasiet for at gøre det mindre attraktivt for eleverne at gå ud og ryge.
Rektor på Nyborg Gymnasium, Henrik Vestergaard Stokholm, har været med til at indføre flere tiltag på gymnasiet for at gøre det mindre attraktivt for eleverne at gå ud og ryge.
Foto: Thomas Larsen-Bjerre / Skærmbillede

Rektor Henrik Vestergaard Stokholm siger, at tiltagene har fungeret og er derfor også stolt af, at Kræftens Bekæmpelse ser gymnasiet som det naturlige sted at starte kampagnen.

- Jeg har takket Kræftens Bekæmpelse, for jeg synes hele tiden, der skal sættes fokus på det her, siger rektoren.

- Vi skal være sammen om at gøre noget ved det og sørge for at få kampagnen ud over rampen.

Kampagnen fortsætter videre til flere byer i Danmark.

Oversigt

    Oversigt