Mette og Peter snupper 196 kilometer: 16.000 cyklister fylder på Storebæltsbroen lørdag eftermiddag

Når Tour de Storebælt med tusindsvis af motionscyklister afvikles lørdag, skal bilister over broen belave sig med tålmodighed. Kør tidligt eller sent og i god tid, lyder det fra Storebæltsforbindelsen.

Cykler og andet udstyr er tjekket og parat, når Nyborg-parret Mette Rahbek Larsen og Peter Larsen lørdag ved middagstid sætter sig på sadlerne i Roskilde. 

Forude venter 196 kilometer fra Roskilde via Vestsjælland over Storebæltsbroen til Nyborg. 

- Vi har glædet os i et år. Det bliver fantastisk at opleve stemningen og få mulighed for at cykle over Storebælt, som ellers er lukket land for cyklister, siger Mette Rahbek Larsen. 

Sammen med ægtefællen Peter og en flok fra den lokale cykelklub er hun blandt de 16.000 motionscyklister, som lørdag deltager i Tour de Storebælt - Danmarkshistoriens største motionscykelløb.

Motionscyklisterne har lørdag mulighed for at cykle samme etape, eller dele af etapen fra Roskilde til Nyborg, som Tour de France-feltet kører den 2 juli. 

- Det er da fedt, at vi vil kunne sige, at vi har kørt præcis samme etape, når vi ser Tour de France-feltet tager turen til Nyborg om tre uger, siger Peter Larsen.

Om løbet

Vind på broen og småt med pladsen

Selvom Nyborg-parret anser turen over Storebælt som højdepunktet i mere end én forstand, forudser de også, at det kan blive nogle hårde sidste 21 kilometer. 

- Det går pænt opad i starten, og vi er sikkert lidt trætte. Og så er der jo vinden. Sidevind kan tage fat i hjulene, og modvind gør det hårdere. Så gælder det om at finde nogen at ligge bagved, siger Peter Larsen.  

Han er nogenlunde tilfreds med, at der varsles godt seks meter i sekundet og sidevind, når han og Mette ventes at bestige højbroen ved 18-tiden. 

En endnu større udfordring på ruten ventes dog at blive de mange tusinde cykelmotionister, der skal deles om den begrænsede plads på Storebæltsbroen. 

- Vi forventer, at mange ikke er vant til at cykle i store grupper. Så vi må passe på hinanden. Ikke noget med at give den fuld gas. Det skal være en hyggetur, siger Mette Rahbek Larsen. 

Biltrafik påvirkes i otte timer

Men det er ikke kun motionscyklisterne, der lørdag sættes på lidt af en prøve. Det gør bilister på broen også. Der bliver dobbeltrettet trafik og 80 kilometer i timen i broens sydlige spor.  

Grafik: Sund & Bælt
Grafik: Sund & Bælt

Trafikken vil være påvirket fra klokken 13, og indskrænkning til et spor sker cirka klokken 14.30. Det forventes, at trafikken først er omlagt til normaltilstand efter løbet omkring klokken 21.00.

I den periode vil turen over broen tage længere tid end normalt.

 - Man bør beregne en halv til en hel times ekstra køretid. Eller vælg at køre meget tidligt eller sent lørdag, lyder opfordringen fra Jens Kjær Nielsen, chef for betalingsanlægget på Storebælt.

Også på Lillebæltsbroen vil der lørdag være tæt trafik. Det skyldes Rock Under Broen i Middelfart. Derfor er der pres på begge broer til og fra Fyn.