Nyborg Slot: Er museumslov eller anlægslov hurtigst?

Venstre vil fremskynde slotsbyggeri med en anlægslov. Men er det hurtigere end en museumslov? Det strides partierne om.

3. marts kommer Folketinget til at tage stilling til et beslutningsforslag fra Venstre, der vil fremskynde slotsprojektet i Nyborg med en ny anlægslov.

Konservative har tilsluttet sig forslaget, mens regeringen hidtil har fastholdt, at lovforslaget bag en ændring af museumsloven bør være hovedvejen, der får slotsprojektet i Nyborg tilbage på skinnerne. 

Forslaget skulle gøre det lettere at få lov til at formidle historien og mindre restriktivt i forhold til at bygge på fortidsminder.

Men Venstre fastholder, at en ny museumslov svarer til at køre med bumletog, mens en anlægslov vil være eksprestoget, der får slotsprojektet i Nyborg først i mål.

Forslaget er blevet endnu mere centralt i den politiske debat, efter at A. P. Møller Fonden har trukket sit tilsagn om støtte til projektet. Det skete onsdag med henvisning til, at man savner en realistisk tidsplan for et endeligt projekt og projektets økonomi.

Normalt vedtager Folketinget anlægslove til motorveje eller metrobyggeri - projekter, som Folketinget ønsker gennemført på den hurtigste og mindst bøvlede måde.

Tilhængerne af en anlægslov fremhæver ofte den anlægslov, som Folketinget tidligere har brugt til at vedtage byggeriet bag Statens Naturhistoriske Museum i København tilbage i 2017.

Det projekt mødte både lokal modstand og modstand på Christiansborg, fordi anlægslove i deres natur er mindre demokratiske end den planvej, der blev valgt til Nyborg Slot, der som bekendt blev stoppet i Miljø- og Fødevareklagenævnet efter at have været næsten ni år undervejs.

Et flertal på 4-3 satte en effektiv stopper for det 340 millioner kroner dyre projekt.

Den nye museumslov får sit eget sagkyndige klagenævnt i stedet for Miljø- og Fødevareklagenævnet.

I en korrespondance fra daværende transportminister Ole Birk Olesen til transportudvalget fra februar 2017, understreger ministeren anlægslovens fordele: 

- Anlægslove giver en klar retslig retning, så man i videst muligt omfang undgår fordyrende forsinkelser og understøtter projekterne, så de holder sig indenfor de fastlagte tidsplaner og budgetter. Det giver sikkerhed for, at projektet ikke går i stå på grund af lange klagesagsforløb, skriver han.

Han henviser bl.a. til, at nogle af miljøgodkendelserne under normale omstændigheder vil kunne havne i Miljø- og Fødevareklagenævnet med risiko for forsinkelser.

- Det er baggrunden for for forslaget om anlægslov med fravigelse af visse love samt klageadgange. Uden en anlægslov skulle projektet have et helt andet anlægsbudget med væsentlig større reserver, hedder det.

Anlægsloven suspenderer ikke pr. automatik tilladelser efter natur- og miljøbeskyttelsesloven.

Statens Naturhistoriske Museum holder sig også inden for gældende lokalplan, og desuden kan man fortsat indbringe sager for domstolene.

Der har hidtil kun været gisnet om, hvor hurtigt godkendelsen af slotsprojektet kan komme igennem med henholdsvis museumsloven og en anlægslov, og hvornår byggeriet i givet fald kan gennemføres.

Hos Østfyns Museer har et kvalificeret gæt været, at projektet tidligst kan være klart i 2025 med den nye museumslov og i 2024 med en anlægslov.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen sagde onsdag til TV 2 Fyn, at det ikke har været meldingen til hende, at en anlægslov ville fremskynde projektet.


 

Oversigt

    Oversigt