I det fynske folks tjeneste

Anklager går efter skærpelse af Müller-dom

Ankesagen mod den tidligere pantebrevshandler René Müller ruller nu i Østre Landsret i Odense.

Foto: Robert Wengler Fynske Medier

Det står allerede klart fra ankesagens start, at René Müllers forsvarer, Jakob Lund Poulsen, går efter at få René Müller frikendt eller dommen væsentlig nedsat. Det fortæller TV 2/FYNs reporter, Ole Frank Rasmussen, fra Østre Landsret.

Læs også Müller-sag i landsretten: Forsvarer kræver frifindelse

 René Müller blev idømt tre års fængsel for underslæb og skyldnersvig i Byretten. 

Ifølge Byrettens dom havde René Müller snydt Eik Bank for 35 millioner kroner og taget værdier ud af sit selskab Prio Fyn for næsen af kreditorerne for en lille million kroner.

Anklageren fra Bagmandspolitiet fastholder dommen, men vil heller ikke udelukke en skærpelse. 

Anklageren vil blandt andet redegøre for, at det beløb, der er snydt for er større end de 35 millioner kroner, som René Müller blev dømt for i Byretten. 

I dag bliver de første vidner i sagen indkaldt - og det er tidligere bestyrelsesformand, Erik Ellebye og Ole Hansen fra Eik Bank. 

Retten har afsat tre dage til ankesagen mod René Müller. Men retsformanden antydede dog, at der kan falde dom tidligere. 

 

Bliv klogere på sagen her: SAGEN OM UNDERSLÆB - AMAGERTORV 29 I KØBENHAVN

Müller købte Amagertorv 29 i 2007 for 165 millioner kroner og solgte den igen, inden handlen var tinglyst til Boligselskabet Innova ejet af Andersen Ejendomme - kendt for spekulative opkøb op til finanskrisen.

Müller tjente 55 millioner kroner på den handel.

For at få handlen til at hænge sammen for den nye køber lånte Roskilde Bank 100 millioner kroner mod at få 1. prioritet i ejendommen.

Mens Müller ventede på købere til de næste pantebreve i ejendommen, fik han Eik Bank til at lave en såkaldt mellemfinansiering på 65 millioner kroner, der skulle betales tilbage, når pantebrevene var solgt.

Det gik godt i starten, Müller købte selv en del, og hans far, Bent Müller, købte for fem millioner. Men så begyndte Jyllands Posten at skrive om Müller og pantebrevs-karruseller.

Krisen begyndte at kradse i Müller-koncernen, og flere af de potentielle købere sprang fra.

På et tidspunkt var der kommet 35 millioner kroner ind i indtægter på de solgte pantebreve, men pengene blev bare ikke sendt videre til Eik Bank. Müller brugte bl.a. pengene på at betale selskabsskat.

Müller mente med henvisning til kreditaftalen, at han bare skulle betale senest 1. februar 2008. Det gjorde han nu heller ikke.

Og i den såkaldte transportaftale med Eik Bank stod der, at pengene skulle falde "promte", når der blev solgt et pantebrev. Eik Bank rykkede Müller flere gange uden held. 

Fionia Bank og Eik Bank trådte sidst i april 2008 til med en hjælpende hånd, så de sidste 29 millioner, som Müller skyldte på mellemregningskontoen, kunne gå i nul.

Det skete med sikkerhed i nogle af René Müllers ubelånte pantebreve.

En del af aftalen var, at de to banker ikke måtte begære Müller konkurs frem til maj 2009.

Inden man nåede frem til den dato var Müller gået konkurs, mens Fionia Bank og Eik Bank var overtaget af Finansiel Stabilitet.

I et civilt søgsmål har statens bankselskab krævet 250 millioner kroner tilbage fra Eik Banks ledelse for ulovlig og uansvarlig bankdrift.