Annette led uden at vide hvorfor - som 48-årig fandt hun svar

Uvidenhed om én bestemt diagnose koster hvert år samfundet milliarder i tabt arbejdsfortjeneste samt knuste drømme og uudnyttet menneskeligt potentiale.

- Ej altså. Jeg vil faktisk helst ikke have, at I filmer ind i køleskabet.

- Det er bare endnu et eksempel på alt det rod, jeg har overalt.

Rodet i Annette Wognsen Frederiksen køleskab gør hende flov. 

Det er en lille ting, men et godt billede på, hvordan hun det meste af sit 48-årige liv har været flov over rodet i sit liv.

Og det er ikke bare køleskabet - eller vasketøjet på sofaen - der gør hende flov. Rod i alle aspekter af Annette Wognsen Frederiksens liv har af flere omgange fået bærgeret til at flyde over.

Faktisk i en så alvorlig grad, at Annette Wognsen Frederiksen har været sygemeldt med depression tre gange og i det hele taget været overvældet af ikke at kunne magte alt fra arbejdet, familielivet og dagligdagen.

- Jeg har følt mig utjekket, og at jeg var doven og været flov over ikke at få gjort de simple ting - også på arbejdet, siger Annette Wognsen Frederiksen, der ikke havde nogen anelse om, hvorfor hun igen og igen gik ned med flaget.

Rod er en af de ting, som Annette Wognsen Frederiksen har kæmpet med igen og igen.
Rod er en af de ting, som Annette Wognsen Frederiksen har kæmpet med igen og igen.
Foto: Peter Salomon

Stor stigning blandt kvinder

For nyligt fik hun dog endelig en læges ord for, at det ikke bare er hende, der er dårlig til at få styr på rodet - eller i det hele taget livet.

Det er nemlig ikke alene i køleskabet, at det roder, men også i Annette Wognsen Frederiksens hoved. 

Ret bogstaveligt skal hun bruge mange flere kræfter på at rydde op i sine tanker og holde fokus end andre.

Det er hun langt fra den eneste voksne kvinde, der opdager i disse år.

TV 2 Fyn har været i kontakt med flere eksperter inden for området, der alle beretter om mange flere voksne kvinder end tidligere, der søger læge- og specialisthjælp med mistænke om, at deres problemer skyldes opmærksomhedsforstyrrelsen ADHD. 

Hvad er ADHD?

Bare i 2022 voksede antallet af kvinder med diagnosen ADHD med 28 procent i Danmark. En markant større vækst end hos mændene, der ellers altid har haft førertrøjen på i forhold til ADHD.

- Det er først der, det går op for mig, at man godt kan være en voksen kvinde og have ubehandlet ADHD, siger Annette Wognsen Frederiksen om den dag, hvor hun fik diagnosen.

- Jeg havde selv et billede af ADHD, som drenge der hænger i gardinerne i skolen, men det er jo meget mere end det.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Folk er skeptiske

Det er dog ikke kun Annette Wognsen Frederiksen, der er ved at vænne sig til, at ADHD ikke bare er drenge, der hænger i gardinerne. 

Det er de flestes opfattelse af ADHD, der skal rykke sig, lyder det fra ADHD-foreningen.

- Mange er der i dag, hvor de vil sige 'jeg ved godt, hvad ADHD er.' Men det tror jeg overhovedet ikke på. For det er individuelt, hvordan ADHD kommer til udtryk, siger direktøren i ADHD-foreningen, Camilla Louise Ganzhorn.

Med et fultidsjob og uddannelse bag sig, oplever Annette Wognsen Frederiksen da også tit, at hun skal forsvare, at hun har ADHD overfor bekendte og kollegaer. 

For mange har Annette Wognsen Frederiksen lignet et succesfuld kvinde med børn, karriere og uddannelse, men bag facaden har hun hver dag kæmpet for at få hverdagen til at fungere.
For mange har Annette Wognsen Frederiksen lignet et succesfuld kvinde med børn, karriere og uddannelse, men bag facaden har hun hver dag kæmpet for at få hverdagen til at fungere.
Foto: Privat

- Folk har været skeptiske i forhold til, om jeg har ADHD. Fordi "du har jo et godt arbejde, og du fungerer og arbejder jo fuld tid", siger folk.

- Folks billede af ADHD er meget at være dreng og meget urolig og forstyrrende, så når jeg står der som en stille kvinde med arbejde og uddannelse, så kan folk ikke få det til at hænge sammen, forklarer hun.

Speciallæge i voksenpsykiatri Charlotte Jokumsen forklarer, at kvinder oftere har det, man populært kalder stille ADHD.

- Kvinderne og piger har hyppigere den lidt mere stille ADHD uden så meget H - altså hyperaktivitet og impulsivitet -  og det gør jo, at de lider lidt mere i stilhed og bedre går under radaren.

Koster samfundet milliarder

Direktøren i ADHD-foreningen, Camilla Louise Ganzhorn, kalder billedet af "drengene, der hænger i gardinerne" for ødelæggende.

For ikke nok med, at Annettes egen uvidenhed om ADHD har betydet, at hun har lidt, uden at vide hvorfor, så har det store konsekvenser, når ADHD ikke bliver konstateret og behandlet fra barnsben.

- Når vi kigger på det levede liv op til diagnosen, så har det været et svært liv for kvinderne. De beretter om utallige nederlag og følelser af at være forkert, siger Camilla Louise Ganzhorn.

- Flere undersøgelser viser, at det koster samfundet et sted mellem to og tre milliarder om året, at kvinder og mænd er ubehandlet, tilføjer Charlotte Jokumsen, der dog formoder, at beløbet er endnu højere i virkeligheden.

Annette Wognsen Frederiksen kan i dag se, hvordan hendes ADHD har påvirket hendes selvbillede negativt - særligt i ungdommen.
Annette Wognsen Frederiksen kan i dag se, hvordan hendes ADHD har påvirket hendes selvbillede negativt - særligt i ungdommen.
Foto: Privat

Ekstra sygedage og tabt arbejdsfortjeneste er nemlig ikke det eneste, der koster samfundet dyrt, når mennesker går ind i voksenlivet med en ubehandlet ADHD. 

Forskningen finder også stærke sammenhænge mellem ubehandlet ADHD og nogle af de mest omkostningstunge samfundsproblemer. For eksempel har svenske undersøgelser vist, at cirka 40 procent af de indsatte i fængsler viser tegn på ADHD, mens også misbrug af stoffer, alkohol og mad er forhøjet hos mennesker med ADHD.

- Hvis man ikke får fat i det, der trigger det hele, så har vi balladen, forklarer Charlotte Jokumsen.

Selvmedicinerer med mad og alkohol 

Siden Annette Wognsen Frederiksen endelig fandt sin trigger, er det da også gået op for hende, at hun har haft et usundt forhold til både mad og alkohol.

- Jeg kan godt genkende den der træng til at få noget, der dulmer nerverne.

- Jeg har ikke haft et forhøjet alkoholforbrug, men har jeg været stresset, så kunne jeg egentlig godt få lyst til at drikke et glas vin først på ugen. Og det har jeg da været flov over. 

Alkohol og overspisning er nogle af de ting, som Annette Wognsen Frederiksen har brugt til at dulme sine ADHD-symptomer, siden hun var helt unge - inden hun vidste, hun havde ADHD.
Alkohol og overspisning er nogle af de ting, som Annette Wognsen Frederiksen har brugt til at dulme sine ADHD-symptomer, siden hun var helt unge - inden hun vidste, hun havde ADHD.
Foto: Privat

En anden synder har også været et af Annette Wognsen Frederiksens værktøjer til at dulme sine nerver.

- Chokolade er noget af det, jeg har cravet. Når jeg kigger tilbage - især på min ungdom - så har jeg haft en tendens til at overspise i de perioder, hvor jeg har haft det dårligt. 

Og det er et godt eksempel på, hvorfor også fedme er et problem blandt mennesker med ubehandlet ADHD.

- Nogle bruger overforbrug af mad og risikerer dermed overvægt. Andre bruger porno eller onani. Andre misbruger alkohol, stoffer eller cigaretter for at forsøge, at klare sig igennem sine symptomer og dæmpe en indre uro, forklarer psykiater Charlotte Jokumsen.

Håber andre får diagnosen tidligere

At de mange nedture og det dårlige selvbillede nu er endt ud i en psykiatrisk diagnose, er på ingen måde et nederlag for Annette Wognsen Frederiksen.

- Jeg blev først og fremmest lettet, da jeg fik diagnosen. Fordi det var sådan: “Okay, det er så derfor.”

- Det har hjulpet mig, både det at få en forklaring på, hvorfor jeg har det som jeg har det, og samtidig at forstå, at tingene er, som de er for mig, og det er ikke min skyld. Det er ikke mig, der er dum, doven eller utjekket.

- Det er simpelthen fordi, sådan fungerer min hjerne, siger Annette Wognsen Frederiksen.

Selvom Annette Wognsen Frederiksen udadtil har været kendt som en glad og sjov kvinde, så har hun siden ungdommen haft problemer med at blive stående på benene.
Selvom Annette Wognsen Frederiksen udadtil har været kendt som en glad og sjov kvinde, så har hun siden ungdommen haft problemer med at blive stående på benene.
Foto: Privat

Det er dog ikke alene diagnosen i sig selv, der har gjort livet bedre. Medicinen har også allerede haft en positiv virkning en måned efter diagnosen blev stillet.

- I dag har jeg det rigtig godt, og jeg er helt grundlæggende i taknemmelighed over at have fundet ud af, hvorfor jeg har haft det, som jeg har haft det, siger Annette Wognsen Frederiksen med et smil.

Ved at fortælle sin historie, håber hun, at andre kvinder kan få hjælp tidligere, end hun selv har fået.

- Jeg vil sige, at når jeg så ved nu, at det er ADHD, der har været på spil hele tiden, så er jeg ærgerlig over, at jeg ikke vidste det dengang. Fordi så havde det måske gjort nogle ting anderledes.

Oversigt

    Oversigt