Brugte gaver og genbrug af gavepapir - Stine og Simone holder bæredygtig jul

Julen behøver ikke være synonym med overforbrug. Stine Larsen og Simone Toft Sørensen fejrer jul med omtanke - fra genbrug af gavepapir og juletræ, til nytænkning af den traditionelle julemiddag.

En julemiddag bestående af and, flæskesteg og risalamande, efterfulgt af dans om juletræet, for ikke at glemme udvekslingen af gaver sidst på aftenen.

Traditionerne omkring julen er dybt forankret i vores kultur og vaner, og de gode klimaintentioner kan nemt blive glemt i den søde juletid. 

Det er imidlertid ikke noget som Stine Larsen og Simone Toft Sørensen fra Odense lægger på hylden i december måned. De vælger aktivt at integrere bæredygtige tiltag i julefejringen.

Hos Stine Larsen, som er medlem af bestyrelsen i Højme beboerforening og Højmes Grønne Nabofællesskaber, handler julen især om at være bevidst om forbrug, imens hun stadig bevarer traditioner.

Julen byder eksempelvis stadig på pakkeleg, men med gaver der er bæredygtige, genbrugte eller lækre spiselige overraskelser.

- Når vi har leget pakkeleg, glatter jeg gavepapiret ud og gemmer det i et skab, så jeg kan pakke gaver ind i brugt gavepapir, eller også gemmer jeg en fin chokoladeæske i løbet af året, fordi jeg tænker at den kan godt bruges til at pakke en gave ind i, fortæller Stine Larsen. 

Stine Larsen, Højme
Foto: Privatfoto / Stine Larsen


Gaver med omtanke

Gaverne under træet købes primært i genbrug, eller fra online platforme som Den Blå Avis og Trendsales. Julegaverne er velovervejede og sjældent købt under julens stress og jag.

- Jeg går og leder efter ting i løbet af året, i genbrugsbutikker. Jeg laver også gaver selv, og det tager jo også tid at hækle grydelapper af noget restgarn, eller hvad det ellers kan være. Der forsvinder noget julestress, fordi jeg er jo slet ikke en del af at gå rundt inde i byen eller i rosengårdscenteret og købe julegaver.

Også Simone Toft Sørensen, som til dagligt er ergoterapeut, tænker langsigtet når det kommer til juleplanlægningen - og ikke mindst gaverne.

- Det her med at man bare køber noget for at købe noget, og man nærmest er tvunget til at ønske sig noget, det vil jeg gerne udfordre. Både måden man giver og ønsker på. Der er bare meget overforbrug med Black Friday, julegaveindkøb og januarudsalg, siger Simone Toft Sørensen.

Simone Toft Sørensen køber gaverne i genbrug, når det er muligt. Ellers kan hun også finde på at give oplevelser. I år har hun som noget nyt valg at låne forskellige bøger på biblioteket, som en gave, hvor modtageren kan vælge at forlænge lånetiden på de bøger, som de synes bedst om. 

Det er ikke kun selve indholdet hun gør sig tanker om, men også indpakningen. 

Hvis Simone Toft Sørensen i løbet af året køber helsekost på nettet, gemmer hun det brune papir eller papkasser fra tidligere køb og genbruger det som gaveindpakning i julen.

- Hvis gaven er til min lillesøster, så kan jeg godt finde på bare at pakke det ind i et halstørklæde, som hun giver mig tilbage igen når hun har pakket gaven op.

Simone Toft Sørensen gemmer både papir og papkasser i løbet af året, og genbruger det til julegavernes indpakning.
Simone Toft Sørensen gemmer både papir og papkasser i løbet af året, og genbruger det til julegavernes indpakning.
Foto: Privatfoto / Simone Toft Sørensen

Mindre stress og jag

Stine Larsen oplever at det kræver mere tid at leve bæredygtigt. Hvis man ikke har tid, tyr man nemt til hurtige løsninger og hurtig mad, der sjældent er et klimavenligt valg.

- Det tror jeg er en vigtig pointe i det her med at leve bæredygtigt. Det tager noget tid og kræver noget overskud. Det kræver, at man får tænkt nogle ting igennem og laver en madplan, og på den måde tænker mere langsigtet.

Selvom det kræver tid og ekstra planlægning at skabe en mere klimavenlig og bæredygtig jul, oplever Stine Larsen at det giver mere tid og overskud i selve juleperioden. 

- Jeg tager ind til byen og går på cafeer, men jeg jagter ikke rundt i det forfærdelige juleræs. Der er mere ro på, og man finder gaver man har det godt med. Det er jo dejligt at køre ud på en planteskole og købe et træ til nogen, som kan se det vokse i mange år og vide at det fik man den jul fra os i Højme.

Stine Larsen oplever også at der i julen hersker nogle forventninger og forestillinger om, hvordan tingene skal være.

- De kommer jo mange steder fra, de kommer ikke kun indefra. De lever iblandt os, i samfundet, og i reklamer som giver os lyst til at købe alt muligt gøgl, når man hele tiden ser "hvor lækkert det er", siger Stine Larsen.

Stine Larsen bruger gerne tid på at lave hjemmelavede julegaver i løbet af året.
Stine Larsen bruger gerne tid på at lave hjemmelavede julegaver i løbet af året.
Foto: Privatfoto / Stine Larsen

At være utraditionel midt i det traditionelle

I virkeligheden ønsker Simone Toft Sørensen sig ikke nogen gaver til jul. Hun oplever at det kan være udfordrende at fortælle familiemedlemmer, at hun ikke ønsker at modtage julegaver. 

- Min mor blev lidt skuffet over at vi ikke skulle være på gaver, men nogle gange må man stå fast ved sit valg, selvom det kan skuffe andre. Skuffelsen er nok meget kortvarig, indtil man får forklaret, at der er en grund til man tager de her valg, fortæller Simone Toft Sørensen.

Simone Toft Sørensen lever vegansk til dagligt, og medbringer derfor alternative retter til den traditionelle julemiddag – hendes familie spiser nemlig stadig kød til juleaften.

- Jeg plejer at tage et vegansk indslag med til juleaften, for eksempel en butterdejssteg med linser, svampe og alle mulige krydderier. Selvom de andre spiser kød, så laver jeg nok til at alle kan smage, og spise retterne ved siden af kødet. Jeg står også for risalamanden, som jo bliver lavet med et soyaalternativ til fløden, fortæller Simone Toft Sørensen.

Hun startede med kun at have vegansk risalamande med til sig selv, men hvert år var der familiemedlemmer der ville smage den. Nu er den traditionelle risalamande byttet ud med den veganske.

- Jeg synes det er meget fedt at de har været åbne overfor det her alternativ. De synes det smager godt og det smager jo af risalamande, så hvorfor ikke? Nogle gange kan man godt møde lidt mere skepsis omkring at udfordre de her traditioner, siger Simone Toft Sørensen. 

Også under julens pakkelege, er der plads til hjemmelavede indslag.
Også under julens pakkelege, er der plads til hjemmelavede indslag.
Foto: Privatfoto / Stine Larsen


En tid med refleksion

Selvom juletiden sjældent forbindes med eftertænksomhed og beherskelse, er det stadig en mulighed for den enkelte at træffe valg, der er gavnlige for miljøet og klimaet.

- Jeg synes det ville være fint hvis folk tænkte lidt mere over hvad man køber og hvad man egentlig har brug for. Vi holder jo også fast i juletraditioner og julemad, men man samtidig godt tænke over det man gør og tage nogle mere bevidste valg, siger Stine Larsen. 

-  Tit sidder man lige inden jul, og skal finde på noget som børnene mangler, når de rent faktisk ikke mangler noget. Der er noget omkring at vores vaner smitter af. Det er en måde at lære sine børn at vi lever i en verden af begrænsede ressourcer, og der er noget der er større end en selv, og derfor behøver der ikke ligge 10 store gaver under juletræet.

Både Stine Larsen og Simone Toft Sørensen, skal holde jul hjemme hos andre denne jul, og står derfor ikke for at anskaffe årets juletræ. Der er dog ingen af dem der køber et juletræ i år, der kan stå hjemme hos dem selv. Når juleaften foregår hjemme hos Stine Larsen, finder hun altid en måde at udnytte træet på, når julen er slut.   

- Vi har et helt almindeligt juletræ, og så prøver vi at gå efter et økologisk. Vi pynter det med det samme julepynt hvert år, så vi køber ikke noget nyt julepynt. Vi bor lidt ude på landet og har en stor have og køkkenhave, så der genbruger jeg altid mit juletræ og putter grannålene under mine blåbærbuske, så jorden bliver mere sur. Nogle år har jeg også købt juletræer i potter, som man kan plante ude i haven bagefter, fortæller Stine Larsen. 

Simone Toft Sørensen har endnu til gode at stå for juleaften hjemme hos hende. Men hun har stadig gjort sig overvejelser om juletræet, når det en dag sker.

- Jeg har en ret stor stueplante, som jeg overvejede at putte lys og pynt på. Jeg kan sikkert finde pynt der kunne hænge på planten, og så kunne man sagtens danse rundt om den. Jeg tror træet er faktisk den største udfordring. Som forbruger er det meget svært at tage et ordentligt valg i forhold til det med juletræ. 

For Simone Toft Sørensen, vil juletræet ikke være den eneste udfordring, hvis julen skulle foregå hjemme hos hende. 

- Den dag jeg skal holde juleaften hjemme ved mig, vil der nok være nogen der synes at der skal være and eller flæskesteg. Det ville jeg måske ikke sætte på bordet. Så er der overhovedet nogen der vil komme til juleaften? Det kan jo blive en konflikt i sig selv, hvis man begynder at tænke: jamen nu er det mig der står for det, og det er faktisk 100 procent i overensstemmelse med, hvordan jeg  vil holde juleaften. Hvor meget kan man udfordre traditionerne, uden at det går ud over julehyggen? 

Oversigt

    Oversigt