Dommer truet på livet af spiller: - Han sagde, at jeg skulle slås ihjel

Den 54-årige fodbolddommer Bjarne Foli fra Tåsinge har på egen krop oplevet, hvor hård tonen på banen bliver, når kampen spidser til.

Det var med tre minutter tilbage af kampen, at en spiller truede fodbolddommer Bjarne Foli for tre år siden under en topkamp. 

- Han sagde, at jeg skulle slås ihjel, inden jeg gik fra fodboldkampen, siger Bjarne Foli. 

Bjarne Foli har spillet fodbold, siden han var fem år. Det var en brækket skinnebensknogle, som satte en stopper for hans eget spil på banen. Skaden er årsagen til, at han valgte at blive fodbolddommer. 

Fynske dommere oplever negativ adfærd

På Fyn har 85 procent af de fynske fodbolddommere oplevet negativ adfærd eller negativ sprogbrug de seneste par år. Den negative adfærd og sprogbrug kommer fra trænere, spillere og tilskuere.

I en rundspørge udført af DBU viser, at syv ud af ti af de 1.400 adspurgte dommere igennem en periode på to år har oplevet tilråb, skub eller chikane på Facebook.

DBU lancerede derfor den 29. august en ny kampagne, der hedder "Råb pænt". Ifølge DBU skal kampagnen være med til at gøre op med den manglende respekt og grimme tone til kampene. 

Kræver en kulturændring

Truslen på banen har sat sig i Bjarne Foli og har betydet, at han ikke vil dømme topkampe mere. Nu arbejder han kun som frivillig dommer. 

- Flere af mine fynske kollegaer vil ikke være dommere mere. De gider ikke bruge tid og energi på det. Vi gør det i vores fritid, og de unge skal have det sjovt, fortæller Bjarne Foli.  

På Fyn har 85 procent af de fynske fodbolddommere oplevet negativ adfærd eller negativ sprogbrug de seneste par år.
På Fyn har 85 procent af de fynske fodbolddommere oplevet negativ adfærd eller negativ sprogbrug de seneste par år.
Foto: Julie Lapp

Formand for DBU's breddekomite Bent Clausen mener, at det kræver en fælles indsats og en kulturændring i klubberne.

- Vi skal have fat i spillerne, tilskuerne, forældre og ledere og fortælle, at de skal lade være med at overskride grænsen. DBU ønsker at appellere til, at den gode tone skal frem, og at vi sparker det grimme sprog ud af banen, siger Bent Clausen. 

Tilskuere støtter kampagne

Tilskuerne til weekendens kamp mellem Ø19 og B13 bakker op om den gode tone. 

- Det er frivillige, der gør en masse for at få afviklet kampene, og det er selvfølgelig også nødvendigt, at der bliver snakket ordentligt, fortæller tilskuer Mads Østergaard.

- Selvom det er en funktion at være dommer, er personen jo stadig et menneske. Derfor kan man godt blive ramt af de ting, man hører, siger fodboldspiller fra Østre Boldklub Ann Berrit Olsen.   

Bjarne Foli håber, at DBU-kampagnen kan være med til at gøre det endnu sjovere at bruge sin fritid på græsplænen. 

- Det hjælper ikke, at man som dommer eller fodboldspiller har det dårligt efter en kamp. 

Oversigt

    Oversigt