I det fynske folks tjeneste

Edith har besøgsven: Man bliver halvsur, når man er ensom

December venter lige om hjørnet - og det betyder hygge og godt samvær for mange af os. Men for mange ældre er vintertiden lang, mørk og ensom.

00:18

Edith Øder har fået meget glæde af sin besøgsven.

Foto: TV 2/FYN

1 af 2

Det har mange frivillige organisationer forsøgt at dæmme op for - blandt andet Røde Kors Odense, men der mangler frivillige besøgsvenner.

- Det er et kæmpe stort problem (med ensomme gamle red.). Der sidder rigtig mange og venter på en besøgsven, men der er også mange, som vi ikke har kontakt med. De sidder egentlig bare og putter sig lidt hjemme, hvor vi næsten skal hen og banke på døren og tage dem i hånden, fortæller Gerda Madsen Røde Kors Odense og tilføjer:

Det betyder meget at have nogle at snakke med. Nogle gange sidder man og bliver lidt halvsur, når man sidder alene.

Edith Øder, med i Røde Kors' besøgsordning, Odense

- Vi får faktisk nye på venteliste hver uge, og det er ikke særlig spændende, når de ringer og spørger, hvor lang tid det tager, at man bliver nødt til at svare "det ved jeg ikke".  

125 ældre får besøg hver uge eller hver 14. dag af en besøgsven. Røde Kors mangler dog stadig minimum 30 besøgsvenner til ældre, som står på venteliste. Men Gerda Madsen mener, at der trods alt er kommet mere fokus på problemet.  

- Man har haft mere fokus på, hvor nødvendigt det er, at man får en besøgsven, og at man er en del af noget. Man har jo fundet ud af ved undersøgelser, at det er farligere at være ensom end at drikke mange øl og ryge mange cigaretter, siger hun. 

Læs også Røde Kors efterlyser besøgsvenner på Fyn

Edith Øder får hver uge besøg af Susanne, hvor de gerne tager gerne en kop kaffe og en sludder, går en tur og klarer nogle indkøb. 

- Jeg har svært ved at komme i kontakt med andre mennesker, fordi jeg hører dårligt og ser dårligt, så derfor har jeg haft meget glæde af, at Susanne (besøgsven red.) kommer hver torsdag, siger Edith Øder. 

Ensomhed er stadig tabubelagt

Selvom over 100 mennesker i Odense får besøg af en besøgsven, oplever de stadig hos Røde Kors, at det er svært at sige, at man er ensom. 

- Vi oplever det også blandt den yngre målgruppe, blandt de 30-60 årige, at det er meget tabubelagt at tilmelde sig ordningen. Og det er det også for nogle ældre - at skulle sige at man er så ensom, at man har behov for, at der skal komme et fremmed menneske ind i ens hjem, siger Gerda Madsen. 

09:17

December er ikke altid lige med hygge i fællesskab. Mange ensomme ældre sidder alene i julen, men Røde Kors vil gerne afhjælpe ensomheden med besøgsvenner. Men der er mangel på besøgsvenner og flere ældre står på venteliste til at få en besøgsven.

Luk video

Som udgangspunkt kommer besøgsvennen en gang om ugen. Edith har besøg af Susanne cirka to timer hver uge, hvilket hun nyder. 

- Det er med en stor lettelse, at jeg har en at snakke med en gang om ugen. Jeg har også familie, men de har jo alt deres, de skal passe. De kan ikke rende ovre hos mig hele tiden, siger Edith Øder. 

- Det betyder meget at have nogle at snakke med. Nogle gange sidder man og bliver lidt halvsur, når man sidder alene, fortæller Edith Øder. 

Røde Kors efterspørger især voksne besøgsvenner, som er over 50 år, fordi det specielt er dem, som de ældre efterspørger.