Finn sender sin generator til Kyiv: - Det er mit lille bidrag. Ukrainerne donerer deres liv

En annonce i den lokale avis og en opfordring på tv fik Finn Grønbæk til at donere sin generator til indbyggere i Kyiv, der ikke kan holde varmen. Flere henvendelser fra fynboer med generatorer får Rotary til at koordinere indsamling.

Fynboer donerer udover masser af penge til indsamlingen "Kyiv fryser" nu også generatorer, der kan hjælpe indbyggerne i den krigshærgede by Kyiv med at holde varmen. 

Finn Grønbæk vinkede tirsdag morgen farvel til sin generator, der har nogle år på bagen, men stadig står med et funklende nyt look i hans garage, fordi den kun har været på arbejde en enkelt gang for et par år siden. 

Nu skal den en tur forbi seniorværkstedet på havnen i Odense, inden den skal sendes videre til Kyiv, hvor den kan gøre mere gavn. 

- Vi må se at få hjulpet de arme ukrainere. Jeg har frygteligt ondt af dem. Ham Putin må ikke vinde den krig. Hvem er så de næste, han får kig på, spørger Finn Grønbæk vel vidende, at ingen uden for garagen på villavejen i Odense M kan svare ham.

- Det er mit lille bidrag. Ukrainerne donerer deres liv. Jeg håber, nogle af dem får glæde af den her, supplerer han.

Koordineret indsamling

Finn Grønbæk er ikke den eneste, der har set TV 2 Fyn og har læst Fyens Stiftstidende, hvor han er blevet opmærksom på indsamlingen og har fået lyst til at donere en generator, som kan hjælpe indbyggerne i Odenses venskabsby med at holde varmen.

Flere fynboer har fået samme tanke og har henvendt sig til Rotary Odense, der har taget initiativ til indsamlingen "Kyiv fryser", mens både Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn har sluttet sig til.

Det har fået organisationen til nu at koordinere indsamling, opmagasinering og senere også fragten af generatorerne til Kyiv. 

Har du en generator?

Sværere at holde varmen

Julie Bergstrand-Christensen, konsulent i Dansk Røde Kors og udsendt til Kyiv, fortæller, at indbyggerne i hovedstaden for alvor er begyndt at mærke vinterens kulde og svigtende forsyningslinjer med elektricitet, vand og varme.

- Forsyningslinjer har været hårdt ramt de seneste uger. Jeg var selv uden strøm fra onsdag til søndag i sidste uge. Den gade, jeg bor på, er mørk. Det er kun billygterne, der lyser den op, og så er der noget lys ved de store veje og ved lyskrydsene. Men du har din lygte med ud, så du er sikker på, at bilerne kan se dig, fortæller hun fra sin lejlighed i byen.

Derfor er der hårdt brug for nødhjælp til både indbyggerne i Kyiv såvel som i det meste af Ukraine. Det, der hjælper mest af alt, er penge, men generatorerne kan også bruge, selv om det er en lappeløsning, der fungerer lige nu, lyder det fra Julie Bergstrand-Christensen:

Sådan her ser Julie Bergstrand-Christensens gade ud i dagslys
Fotograf: Julie Bergstrand-Christensen, konsulent for Dansk Røde Kors
Efter mørkets frembrud er det nødvendigt at færdes med pandelampe på gaderne i Kyiv.
Fotograf: Julie Bergstrand-Christensen, konsulent for Dansk Røde Kors

- Det, der er mest brug for, er, at forsyningslinjerne kan holdes intakte. De har været udsat for store ødelæggelser. Der er brug for reservedele og for folk, der kan reparere dem. Det er det vigtigste lige nu.

Og der er hårdt brug for. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har for få dage siden advaret om, at millioner af ukrainere risikerer at dø denne vinter.

- For dem kommer de kommende måneder til at handle om overlevelse, lød det fra WHO's chef i Europa, belgieren Hans Kluge, under hans besøg i Kyiv sidste uge.

5.500 watt

Finn Grønbæks generator må altså en tur forbi en håndværker, der kan skifte benzinhanen, inden den komme til at gøre gavn i Kyiv, men nu er den på vej.

Finn Grønbæk fik hjælp 3x34 Transport, der kørte generatoren til reparation i Seniorhuset på havnen i Odense
Finn Grønbæk fik hjælp 3x34 Transport, der kørte generatoren til reparation i Seniorhuset på havnen i Odense
Foto: Morten Albeck

- Det føles godt. Det må jeg erkende. Kan den komme til at gøre gavn, vil det være skønt. Vi har en forpligtigelse til at hjælpe dem, længere er den ikke. Hvis ikke alle brugt deres penge på Black Friday, kunne de godt tage at give nogle penge her. Det er vores nærområde, slår han fast.

Det er der brug for, lyder også meldingen fra Julie Bergstrand-Christensen hos Dansk Røde Kors:

- I takt med, at det bliver koldere, og der bliver længere perioder med nedbrud, så begynder folk at blive pressede.

Du kan også vise din støtte til Ukraine og deltage i konkurrencen om billetter til årets Tinderbox.

Sådan støtter du