Fynsk medicinalgigant står til bøde for valgstøtte til V-profil

Lobbyreglerne blev overtrådt, da Troels Lund Poulsen ved sidste valg modtog penge fra selskabet Orifarm

Forud for det seneste folketingsvalg modtog Venstres nuværende finansordfører, Troels Lund Poulsen, et større beløb fra den fynske medicinalgigant Orifarm.

Det viser en granskning af de politiske partiers regionale regnskaber, som Politiken har foretaget.

Men den økonomiske støtte er i strid med lægemiddelindustriens regler, som skal sikre, at politikere ikke bliver usagligt påvirket af særinteresser.

Derfor har Orifarm nu udsigt til en bøde.

Det fortæller sekretariatschef i Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien Rikke Bækgaard Thomassen til Politiken.

Ifølge sekretariatschefen fremgår det meget klart af medicinalindustriens lobbykodeks, at virksomheder og virksomhedsrepræsentanter ikke på nogen måde må give økonomisk støtte eller sponsorater til beslutningstagere.

Når der er tale om betydelig støtte, vil bøden typisk ligge på mellem 75.000 og 150.000 kroner, fortæller Rikke Bækgaard Thomassen.

'Problematisk'

Selv om Troels Lund Poulsen ikke har overtrådt reglerne for partistøtte, fordi navnet på sponsoren er oplyst, er det alligevel problematisk, at han har modtaget pengene.

Det vurderer Mats Lindberg, som er speciallæge i akutmedicin og formand for foreningen Læger Uden Sponsor.

- Det er alvorligt, når pengene kommer fra en virksomhed, hvis indtjening i høj grad bliver påvirket af politiske beslutninger. Selv om politikerne vil afvise det, så kan partistøtten skabe en form for afhængighed af industrien, siger han til Politiken.

Mens det ikke har været muligt for avisen at få en kommentar fra Troels Lund Poulsen, erkender administrerende direktør i Orifarm, Erik Sandberg, at der er blevet begået fejl.

- Vi må blankt erkende, at vi har begået en fejl. Det er vi selvfølgelig meget kede af. Vi har ikke været opmærksomme på det mulige brud på lobbykodekset, og det skulle vi selvfølgelig have været. Vi er som konsekvens heraf i dialog med Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien's granskningsmandspanel om, hvilke konsekvenser sagen skal have, skriver Erik Sandberg til TV 2 Fyn.

Orifarm afventer en udmelding fra granskningsmandspanelet, og har ikke yderligere kommentarer imens arbejdet foregår. 

Efter Politikens henvendelse har Venstre valgt at tilbagebetale pengene fra Orifarm, "for at der ikke skal være noget ballade".

Da det seneste folketingsvalg blev udskrevet var Troels Lund Poulsen beskæftigelsesminister.

Troels Lund Poulsen (V) har modtaget et større beløb fra fynske Orifarm. Støtten er i strid med lægemiddelindustriens regler.
Troels Lund Poulsen (V) har modtaget et større beløb fra fynske Orifarm. Støtten er i strid med lægemiddelindustriens regler.
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix/arkiv