Ildsjæl åbner pop-up café: Mens ukrainske flygtninge venter på ophold, kan de få gratis kaffe og kram

På kun en uge har Jess Mørk sammen med andre frivillige banket en café op på Vesterbro i Odense, hvor ukrainere kan få gratis mad, kaffe og snakke, mens de venter på tid til opholdstilladelse.

Cirka 640 ukrainske flygtninge er siden krigen brød ud ankommet til Fyn. Flere af dem er blevet indlogeret i private hjem, mens de venter på at få en tid til at søge om opholdstilladelse.

Men for mange er ventetiden svær, og det har fået den lokale ildsjæl Jess Mørk til at stifte foreningen "Free Ukraine" og åbne en pop-up café for de ukrainske flygtninge i Odense. 

- Mange er jo puttet sammen i nogle små værelser hos danske værtsfamilier, så derfor ville jeg gerne lave et sted, hvor de kunne mødes, og hvor de kunne føle, det var deres café, siger Jess Mørk, der er en af initiativtagerne bag.

Lang ventetid

Jess Mørk er gift med ukrainske Alexandra, og da krigen brød ud, fik parret hurtigt hentet venner og familie til Danmark. Noget, som rigtig mange danskere har gjort.

Med særloven kan de ukrainske flygtninge undgå at skulle gennem hele asylsystemet og i stedet søge om opholdstilladelse med det samme. Men der er opstået lang ventetid på overhovedet at få en tid hos Borgerservice og Udlændingestyrelsen.

Caféen åbnede lørdag med stort fremmøde fra ukrainere.
Caféen åbnede lørdag med stort fremmøde fra ukrainere.
Foto: Julie Lapp

- Ukrainere er nogle utroligt stolte mennesker og bare det, at de er kommet hertil, og vi giver dem husly, så er de rigtig glade, siger Jess Mørk og tilføjer:

- Jeg har talt med flere værtsfamilier, der siger: de spiser jo igenting, og det er fordi de har svært ved at tage imod, når de ikke selv kan arbejde og tjene penge endnu. 

Netop derfor var det vigtig for Jess Mørk og de frivillige bag caféen at skabe et sikkert sted for de mange flygtninge, hvor mad og drikke er gratis og der er mulighed for at tage poser med brød og andre fødevarer med hjem, uden at skulle føle sig flove over at tage imod det.

quote Det er planen, at det her bliver et sted, hvor man kan få et gratis kram, gratis kaffe og en snak om, hvad man føler

Iryna Yakubovska, ukrainsk flygtning og frivillig i caféen

- Det er jo et lille stykke af mit hjemland. Folk fra Ukraine, hele min familie. Jeg håber, det bliver vores sted, smiler Alexandra Mørk.

For lidt over en uge siden mistede hun sin mor, da hun blev syg i Ukraine. Hun ville ikke tage en sengeplads på hospitalet fra en soldat eller et barn, og derfor er det blevet endnu vigtigere for hende at skabe et trygt sted. 

Højgravid og frivillig

Caféen blev til en tanke for en uge siden, og siden er det væltet ind med adskillige donationer fra forskellige virksomheder af både inventar og mad. Og det er en stor gruppe frivillige fra både Danmark og Ukraine, der er med til at få tingene til at køre rundt.

Blandt andet Iryna Yakubovska, der er flygtet fra Ivano-Frankivsk i Ukraine - gravid i niende måned.

- Forhåbentligt får vi den lille her at se om en uges tid, smiler hun og tilføjer:

- Jeg følte mig lidt bange først, for jeg havde først planlagt, at min mand skulle være med til fødslen, men nu bliver det en ven, der er i en dansk familie, siger hun.

Mange børn var med nede i caféen på åbningsdagen.
Mange børn var med nede i caféen på åbningsdagen.
Foto: Julie Lapp

Med et nyt liv på vej gør det hende glad, at hun kan skabe sikkerhed for andre familier med børn, der har oplevet krigen på nær hold.

- Det er planen, at det her bliver et sted, hvor man kan få et gratis kram, gratis kaffe og en snak om, hvad man føler, siger Iryna Yakubovska.

Lørdag var den store åbningsdag, og for Jess Mørk var det et af de helt store skridt.

- Det betyder meget for mig at kunne hjælpe. Nu er det her oppe at stå, så vil jeg trække mig tilbage og lade det være op til ukrainerne. Så det bliver deres cafe, smiler han.

I første omgang holder caféen åben i tre måneder.