Politikere om letbane-støj: - Det kan have voldsomme konsekvenser

120 klager over støj er indtil videre indgivet over Letbanen. Det bekymrer blandt andre Venstres rådmand Christoffer Lilleholt, der peger på potentielt store konsekvenser.

Der bliver talt meget om Letbanen. Men på trods af dens navn, så har den det med at gøre tilværelsen lidt svær for en del odenseanere for tiden.

Flere tog rumler eksempelvis så meget, at en familie er blevet genhuset på grund af larmen. Og i alt er der indgivet 120 klager over støjen - alene 80 i marts måned. 

- Det kan jo have nogle voldsomme konsekvenser, for hvis vi ikke overholder de tilladelser, der er, så skal vi se om man kan komme til det - og ellers så må vi jo kigge på at genhuse, som Odense Letbane allerede har gjort, eller lave erstatninger.

Det siger rådmand for Venstre, Christoffer Lilleholt, da TV2 Fyn lørdag formiddag interviewer ham i centrum af Odense, hvor Letbanen hvert syvende et halvt minut kører testkørsel godt tre meter fra folks stue. 

- Det er klart, at hvis der er nogen, der er flyttet ind et sted og har fået at vide,  at der kommer en letbane på et vist lydniveau med en vis rumlen, og det nu er markant mere, jamen så er det jo klart, at så vil der være en eller anden form for erstatningssag.

Og han tilføjer:

- Jeg forstår i den grad, at man er dybt frustreret. Det at have støj omkring sig, det er voldsomt - uanset om det er en motorvej eller letbane, så skaber det store problemer for en. For dem, der bor op ad letbanen, som skal falde i søvn, slappe af, der er det klart ubehageligt.

Christoffer Lilleholt mener, at Letbanens støjniveau skal ned på det niveau, der er givet tilladelse til.

-  og det må selskabet (Odense Letbane red.) jo så arbejde på. 

Så meget larmer et letbanetog

Flere former for larm

Letbanen er tidligere blevet kritiseret for at larme for meget, og det var forventet at hjul og skinner vil give lyd fra sig. 

Dengang ville Odense Letbane se på, at forbedre støjen, hvilket man også har gjort ved blandt andet at smøre skinnerne løbende. Men det er tydeligvis ikke nok, siger Christoffer Lilleholt. 

- Vi må jo konstatere nu, at den faktisk larmer ret voldsomt, selv efter testen kører i fuld vigør. Derfor skal der jo kigges yderligere på det, for nu er det letbanetoget i sig selv, der larmer. 

Også rådmand for De Konservative, Søren Windell giver udtryk for, at problemerne skal løses.

- Det bekymrer mig naturligvis, jeg synes, at det er rigtig træls, og jeg har stor sympati med de borgere, der lige nu oplever massive støjproblemer fra Odense Letbane, siger han og tilføjer:

- Det er et problem, og det forventer jeg, at man får løst. Jeg ved, at Odense Letbane tager det meget seriøst, laver lydmålinger og har taget kontakt til det firma, der leverer togsættene for at finde ud af, hvor den her rumlen kommer fra. 

En udfordring for nye byrum

Og til spørgsmålet om, hvorvidt Odenses nye byrum ved Thomas B. Thriges gade, hvor letbanen bumler igennem meget tæt på folks stuer og soveværelser, kan blive udfordret af støjen, siger Søren Windell:

- Det kan jeg godt blive bekymret for, men jeg synes også lige, vi skal lade Odense Letbane lave de målinger, der skal til, siger han og fortsætter:

- Men det skal selvfølgelig ikke være sådan at porcelænet står og klirrer inde i skabet, når toget kører forbi, men vi kan heller ikke forvente at have en letbane, der er fuldstændig lydløs. 

Borgmester Peter Rahbæk Juel skriver i et skriftligt svar til TV 2 Fyn, at han har fuld tillid til, at Odense Letbane får styr på støjgenerne inden, den går i drift.


Oversigt

    Oversigt