Mangler ti millioner kroner: Stor frustration i frivillige foreninger

Center for Frivilligt Socialt Arbejde kommer til at miste 70 procent af deres årlige indtægter grundet den nye SSA-aftale. Det får konsekvenser for de frivillige foreninger.

På kontoret hos Center for Frivilligt Socialt Arbejde (CFSA), et odenseansk videnscenter der uddanner bestyrelser, er uroen begyndt at sprede sig. Der er stille på gangene og kontorer står tomme.

De har allerede nedlagt 9 ud af 20 stillinger på kontoret, og de regner med, at det bliver flere i 2024.

Årets SSA-forhandlinger - en pulje som Folketingets partier årligt uddeler til social-, sundheds- og arbejdsmarkedets området - har betydet, at organisationens budget vil blive reduceret med knap 10 millioner ud af deres årlige indtægter på 16 millioner kroner. De har sagt farvel til flere medarbejdere og må nedlægge størstedelen af deres tilbud til frivillige organisationer pr. 1. januar 2024. 

Hvad er Center for Frivilligt Socialt Arbejde?

Med vedtagelsen af den seneste finanslov står det klart, at CFSAs budget er blevet mere end halveret, og derfor har de ikke længere råd til at tilbyde de frivillige foreninger den samme hjælp. De frygter, hvad den manglende støtte kan få af betydning for det frivillige Danmark.

- Vi havde indstillet os på en beskæring i en eller anden udstrækning, men ikke i det omfang, siger Sarah Borger, der er kommunikations- og pressekonsulent hos CFSA. 

Frustration hos de frivillige foreninger

Det er ikke kun CFSA, der kommer til at mærke nedskæringerne. Det går nemlig også ud over de frivillige foreninger.

I Odense-bydelen Vollsmose ligger Den Frie Rådgivning, som blandt andet tilbyder praktisk rådgivning. En forening, der har omtrent 60 frivillige. 

- At være frivillig betyder, at jeg kan hjælpe folk, som ikke har ressourcerne til at kunne hjælpe sig selv. Nogle ressourcesvage borgere, der har svært ved at navigere i det danske system. Det er en kæmpe forløsning, at jeg kan hjælpe dem, så de føler sig hørt, siger Mads Nørregaard, der har været frivillig hos Den Frie Rådgivning i et halvt år.

Hos Den Frie Rådgivning bruger de CFSA til alle de opgaver, som kan være svære at navigere rundt i og finde tid til, når man i stedet gerne vil bruge tiden på at hjælpe borgere. Blandt andet benytter de kurser fra CFSA, som ser ud til at blive digitale i fremtiden.

De er derfor allerede begyndt at spekulere over, hvad det får at betydning for deres forening.

Kirstine Busk er sekretariatsleder ved Den Frie Rådgivning. Hun frygter, at de ikke hjælpe ligeså mange uden samme hjælp fra CFSA.
Kirstine Busk er sekretariatsleder ved Den Frie Rådgivning. Hun frygter, at de ikke hjælpe ligeså mange uden samme hjælp fra CFSA.
Foto: Ken Petersen

- Jeg er bange for, at det kommer til at få stor betydning for de mennesker, vi hjælper, men også vores frivillige og opkvalificering af dem. Det skal vi bruge mere tid på. Vi har kunne trække erfaring og kompetencer fra CFSA, det kan vi ikke mere, siger Kirstine Busk, der er sekretariatsleder ved Den Frie Rådgivning.

Det står da også klart, at de manglende midler fra CFSA, kommer til at gå udover den hjælp, foreningen udfører. Den Frie Rådgivning modtager årligt 4.000 henvendelser og besvarer 1.700 af dem.

- Om året kommer vi til at hjælpe 100-150 færre mennesker. Og det er jo mennesker, der som regel er udsatte og har brug for hjælpen, siger Kirstine Busk. 

Men de er ikke den eneste forening, der har gjort sig spekulationer om fremtiden. 

Hos Frivillig Center Odense, en paraplyorganisation, der dyrker lokale, frivillige foreninger, har centerlederen også gjort sig tanker om, hvordan deres arbejde kommer til at ændre sig uden samme støtte fra CFSA.

- CFSA er vores leverandør af specialiseret viden indenfor det frivillige sociale område. Vi læner os op af dem, og vi skal til at bruge vores egne ressourcer nu. Det kommer til at besværliggøre vores muligheder for at hjælpe foreninger, fastslår Jess Kahr, der er centerleder i organisationen.

Nedlagte stillinger og nedskåret budget

Der er noget mere stille på kontoret i Odense hos Center for Frivilligt Arbejde, end der før har været. De kan allerede mærke, at der ikke er ligeså mange penge i puljen.

I 2024 må de klare sig med en bevilling der er 60 procent mindre, end hvad de har haft at gøre godt med. I 2026 stiger det til 70 procent. 

Tabel over det fremtidige budget hos CFSA.
Tabel over det fremtidige budget hos CFSA.

Og det er den bevilling, der ellers bruges til at finansiere gratis kurser til rådgivning, udviklingsarbejde og vidensformidling. 

- Det vil blive langt mere digitalt, hvilket er frustrerende. Det er vigtigt for os at have en god fornemmelse af, hvad der rører sig ude i sektoren, fordi vi er derude, siger hun. 

Bekymringen er så, hvad der skal ske med de frivillige organisationer, nu hvor de ikke længere på samme måde kan trække hjælp og støtte fra CFSA.

- Mange af dem kommer til at mangle et sted at gå hen med de meget konkrete spørgsmål, de har. Det er de nødt til selv at finde ud af nu, siger Sarah Borger. 

Rosa Eriksen fra Moderaterne, der sidder i Folketinget og er formand for Socialudvalget, er også ærgerlig over prioriteringen, men partiet havde alligevel ét mål for CFSA.

- Jeg er rigtig ked af, at CFSA skal skære så meget. Det var en prioritering for Moderaterne, at centeret ikke måtte lukke helt, siger hun.

I fremtiden kan man håbe på, at det vil se anderledes ud.

- Det her er et tydeligt bevis på, at måden vi med SSA behandler civilsamfundet på, er helt hen i skoven. Det er benhårde politiske prioriteringer. Heldigvis har vi kæmpet hårdt for at der findes en ny form for finansiering til netop civilsamfundet, som kan være mere stabil og være drevet af virkelighedens resultater, siger Rosa Eriksen.

Frivillighedens fremtid vækker bekymring

Da CFSA fik overbragt nyheden om beskæringer i deres budget, gik de sammen med over 120 foreninger, organisationer og andre aktører i foreningsdanmark for at appellere til politikerne om, at der var brug for pengene - og det arbejde, som de udbyder til frivillige foreninger.

Men det virker ikke til, at dette opråb har rykket på noget. Den 27. november blev det med finansloven 2024 slået fast, at der ikke vil blive afsat yderligere midler til CFSA i de kommende år.

- Jeg troede, at der ville blive lyttet. Vi var overrasket, og det er vi stadig, siger kommunikations- og pressekonsulenten ved CFSA.

En ting er, at de kommer til at have et langt mindre budget og miste en stor del af deres medarbejdere og deres tilbud. En anden ting er de spekulationer, de har, i forhold til hvad det får af betydning for frivilligheden i Danmark.

- Ser man det fra et et samfundsperspektiv, er det ikke en særlig smart måde at organisere sig på, at alle selv skal finde ud af regler om administrative opgaver, i stedet for at have et centralt sted at gå hen. Det betyder, at de kommer til at bruge deres ressourcer, som i forvejen er meget sparsomme, i stedet for at hjælpe de sårbare målgrupper, siger hun.

Hos Center for Frivilligt Socialt Arbejde fortsætter de med at klø på, og håber at der næste år er mere interesse i at smide penge i puljen til deres arbejde.

- Nu skal vi finde kræfterne til at komme i arbejdstøjet igen. Vores formål er stadig det samme. Så må vi finde ud af, hvordan vi indenfor de økonomiske rammer vi har, bedst muligt understøtter sektoren. Vi skal nok finde en måde, men selvfølgelig kommer vi til at mærke 70 procent, fastslår hun. 

Oversigt

    Oversigt