Margit har kæmpet med støjproblemer i næsten 20 år: Nu vil kommunen løse problemet sammen med hende

I dag inviterede borgmester og rådmand støjgrupper fra Odense til møde på rådhuset. Sammen håber de på at kunne få del i de midler, regeringen sætter af til at bekæmpe trafikstøj i fremtiden.

Margit Jensen fra Heliosvænget i Odense kender alt til problemet med trafikstøj. Hun og Støjgruppen Odense har mødtes med ministre og borgmestre siden 2002, for at finde en løsning på den skadelig larm, hun oplever i sit nabolag. 

Og støjen er ikke blevet mindsket. Tværtimod er den kun blevet værre med tiden, fortæller hun.

- Det er som et højt baggrundstæppe af støj. Der er er en høj skrigende lyd, der kommer fra dæk på asfalten, og det er voldsomt. Og det er der fra klokken halv fire om morgenen, for der kommer lastbilerne. 

Det vil Odense Kommune dog gøre op med. Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V) inviterede tirsdag repræsentanter fra de støjplagede områder omkring Fynske Motorvej til rundbordssamtale på rådhuset. Kommunen håber på, at et samlet overblik fra grupperne, kan bruges til at søge penge fra regeringens "Infrastrukturplan 2035".

Her er der nemlig afsat en pulje på tre milliarder kroner i perioden fra 2022 til 2035 til bekæmpelse af trafikstøj. Og den pulje vil både kommunen og støjgrupperne gerne have fat i. 

Margit Jensen synes derfor, at det er en god idé at samle støjgrupperne.

- Mødet i dag har været rigtig godt, fordi man skal satse på at fælles løsning. Det er ikke sikkert det skal være den samme løsning, der skal være langs hele motorvejen, men der skal laves en plan for hele strækningen, siger hun. 

Og det var hun ikke ene om, at synes

I følge Elin Mørup Andersen, så er det støjværn der sat op langs motorvej ved Sanderum ikke er støjabsorberende. I stedet oplever naboerne på den modsatte side af vejen, at lyden bliver slået i mod dem.
I følge Elin Mørup Andersen, så er det støjværn der sat op langs motorvej ved Sanderum ikke er støjabsorberende. I stedet oplever naboerne på den modsatte side af vejen, at lyden bliver slået i mod dem.
Foto: Ole Holbech

Der skal betales nu

Også Elin Mørup Andersen fra Støjgruppen Odense i Sanderum, synes godt om mødet med borgmesteren. I hendes nabolag oplever man stadig store støjgener på trods af, at der blevet opsat en støjskærm langs motorvejen. Hun håber derfor på, at mødet kan bane vane til, at regeringen vil tage problemet med støj mere seriøst.

- Politikerne er vågnet op og har fundet ud af, at man rent faktisk dør af støj. Så det er jo bare perfekt, at vi alle kan være med til at kæmpe en fælles kamp, siger Elin Mørup Andersen og fortsætter:

- Det her møde kan jo komme til at betyde, at vi eventuelt kan rykke et eller andet. Vi er kommet frem i dagsordenen, og de ved også godt i Folketinget, hvor Odense ligger efterhånden. Nu skal der bare handling bag ordene. Der skal gøres noget, og det skal ske nu. Vi kan ikke blive ved med at vente på motorvejsudvidelsen, som først kommer om mange år.

Ifølge Peter Rahbæk Juel så er planen for bekæmpelsen af støjgener klar. De vil fra kommunens side fremadrettet lægge mere pres på deres kontakter i Folketinget.

- Det, vi har aftalt i dag, er, at vi nu slår pjalterne sammen om at lave en fælles plan, både for hvad vi synes, der er problemet, og hvad der er løsningen. Og så vil vi simpelthen tager fat i ministre i ministeriet og i folketingets partier, siger borgmesteren.