Nogle skal holde afstand, andre skal ikke: Ændrede coronaregler forvirrer café- og biografejer

Fra søndag udfases kravet om coronapas flere steder i kulturlivet. Hos Café Biografen, der både har restaurant og biograf, giver det et forvirrende regelsæt.

Coronapasset kan fremover blive i lommen hos de gæster, der besøger Café Biografen i det centrale Odense. 

Men kun hvis de skal se en film, vel at mærke. Til gengæld gælder det, at gæsterne skal sidde med mindst ét sædes mellemrum, og der skal være to kvadratmeters gulvplads per biografgæst i salen, uanset om man er siddende eller stående.

Besøger man derimod Café Biografen for at sidde i deres café og spise, så skal man have et gyldigt coronapas, der demonstrerer, at man enten er testet negativ for coronavirus for nylig eller vaccineret. 

For de spisende gæster gælder der til gengæld ingen krav om afstand og tomme sæder. 

Regelsættet trådte i kraft søndag, og er en del af udfasningen af coronarestriktionerne. 

- Når vi har både restaurant og biograf, så kunne vi godt tænke os, at reglementet bliver mere tydeligt. Det her med, at man kan noget det ene sted, men det kan man ikke det andet - at skulle formidle det til vores gæster, det er ikke nemt, siger Jørgen Brochorst Christensen, der er ejer af Café Biografen. 

Fra søndag udfases coronapasset flere steder i kulturlivet. Udover biografer gælder det blandt andet i zoologiske haver, museer og på spillesteder, at man ikke længere behøver at tjekke coronapas. 

quote Hvis reglerne ikke er til at forstå, så mister folk respekten for det

Jørgen Brochorst Chrisensen, café- og biografejer


Som en del af genåbningsplanen er det fra 1. september igen muligt at gå på restaurant uden at vise coronapas. 


Ledige pladser

Det er dog ikke coronapasset, der er den største udfordring for steder som Café Biografen. Det er derimod det afstandskrav, som stadig gælder. 

- Vi går ind i højsæsonen for biografer. Det går virkelig ud over vores indtjening, som jo forvejen har været hårdt ramt det seneste år. Samtidig har vi jo en filmfestival her i slutningen af august, som bliver ramt, siger Jørgen Brochorst Christensens med henvisning til Odense Film Festival, som begynder 30. august. 

Den samme anke har brancheforeningen Danske Biografer.

- Der er ingen tvivl om, at vi havde håbet, at man fjerner kravet om ledige pladser i biografsalene. Det bortfalder først 1. september, men vi havde håbet og håber fortsat, at det kan fjernes inden.

- Det betyder, at vi ikke kan åbne på fuld kapacitet. Det kan blive rigtig træls, for midt i august kommer en forventelig stor film, og det er klart, at efter halvandet år med nedsat kapacitet og presset økonomi havde vi håbet, at det krav fjernes, siger direktør Lars Werge til Ritzau. 

Respekt kræver forståelighed

Kravet om at vise coronapas gælder kun for gæster, der skal sidde indenfor. Gæster, der henter en øl i baren eller går ind for at bruge toiletfaciliteterne behøver eller ikke vise coronapas. 

At skulle følge to forskellige regelsæt for sine gæster giver frustrationer for café- og biografejeren. 

- Forståeligheden er jo også vigtig for sådan nogle regler her, for hvis reglerne ikke er til at forstå, så mister folk respekten for det. Og jeg må indrømme, at vi her hos os også har lidt svært ved at forstå det, siger Jørgen Brochorst Christensen. 

Søndagens udfasning af en række restriktioner er en del af en politisk aftale, der blev indgået 10. juni. Du kan læse en oversigt over gældende restriktioner på hjemmesiden coronasmitte.dk.