OB-fan i 30 år: - Jeg holder så meget med den klub og håber så meget, at det vil lykkes. Og så ligner det bare lort

OB har ikke vundet i de første fem hjemmebanekampe i denne sæson.

Langefingre pegende op i den mørke efterårshimmel, øredøvende buh-råb ned mod spillerne og en opgivende folkevandring mod udgangen, allerede inden dommeren havde fløjtet for sidste gang på Nature Energy Park. 

0-3 til Silkeborg blev slutresultatet.

8.481 mennesker var mandag aften vidne til den femte hjemmebanekamp i træk uden en OB-sejr. Som det blev bemærket på de sociale medier, skete en tilsvarende ringe stime tilbage i 1997. 

Det var den sæson, fynboerne rykkede ned i 1. division.

Om det ender så galt for OB i denne omgang, ved ingen, men mange frygter det. For efter flere års svingende resultater, ser det mere dystert ud end længe for de stribede.

Fansene var rasende mandag aften.
Fansene var rasende mandag aften.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix


En permanent tilstand

- Den værste krise i 10 år, lød det i Tipsbladet fra Simon Voetmann om situationen for et år siden.

Han er efterskoleforstander, mangeårig OB-fan og paneldeltager i OB-podcasten ’Stemmer fra Ådalen’ og reagerede dengang på det faktum, at klubben lå på sidstepladsen med et point efter fire runder.

Men tirsdag formiddag, 12 timer efter det desillusionerede nederlag til Silkeborg, griner Simon Voetmann tragikomisk.

- Det tyder jo på, at det her er en permanent tilstand af, at det aldrig har været værre, siger han.

- Jeg har samme følelse i kroppen som dengang. Og det vidner om, hvor meget eller hvor lidt, det projekt har flyttet sig. I bedste fald står det i stampe.

Simon Voetmann har ellers et princip om ikke at tage fodbolden og dens følelser med på arbejde. Men i dag har det været svært. Han har været påvirket af det elendige spil og den opgivende attitude, han mandag aften på tribunen stå og så ned på.

- Jeg holder så meget med den klub og håber så meget, at det vil lykkes. Og så ligner det bare lort, siger han.

OB's placeringer siden 1991.
OB's placeringer siden 1991.
Foto: Grafik: Anders Kammersgaard

Miraklet, nedrykning og tre gange sølv

Simon Voetmann har været med siden den mytiske og legendariske sejr over Real Madrid i Uefa Cuppen i 1994. ”Miraklet i Madrid”, som det siden er blevet kaldt, og som OB-fans kun kan se romantiske, grynede tv-klip fra i dag.

Det var på alle måder en anden tid.

Fire år efter et af dansk fodbolds største triumfer, rykkede OB ned. Med medaljeambitioner og profiler som Lars Høgh, Michael Hemmingsen, Morten Bisgaard og Stig Tøfting blev det kun til seks sejre og en tur ned i 1. division.

- Det var nærmest naturstridigt, at et så godt hold rykkede ned, mindes Simon Voetmann.

Efter en hurtig oprykning og 10 år som midterklub vandt OB pludselig sølv tre år i træk fra 2009. Dengang var det ikke et spørgsmål, om klubben skulle spille med i de europæiske turneringer, men hvem man skulle møde, husker Simon Voetmann. Dengang mødte man klubber som Stuttgart, Villareal, Panathinaikos og Fulham.

Men siden en aften midt i december for 12 år siden har OB ikke deltaget i en europæisk turnering.

- I dag handler det mere om, hvorvidt vi kan slå Hobro i pokalen i næste uge, siger Simon Voetmann.

Løb på stedet

For det er sådan, det er blevet at være OB-fan. Indtil videre er en af OB’s bedste præstationer i denne sæson, at magasinet Euroman har kåret klubbens trøje som den næstmest pæne i Superligaen. 

OB ligger efter ottende spillerunde nummer ni. På tiendepladsen ligger Randers med samme antal point, og på de sidste to pladser har vi oprykkerne fra Hvidovre og Vejle. Sidstnævnte tog fra Odense med en 2-1-sejr for 19 dage siden.

Fansene gik før tid mandag aften.
Fansene gik før tid mandag aften.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

TV 2's fodboldkommentator Morten Bruun stod for godt et år siden bag en klumme, hvori han skrev, at ”hvis OB rykker ud, vil jeg ikke savne dem”.

I dag siger han:

- OB’s sportslige udvikling, hvis man overhovedet kan kalde den det, giver et indtryk af, at der er stilstand. Det er løb på stedet. Det er på 11. år, at OB leder efter den topplacering, som klubben selv mener, de bør indtage i dansk fodbold. Man siger med et glimt i øjet, at det eneste, man kan være sikker på i den danske superliga er, at OB bliver nummer otte i hver sæson.

En ottendeplads for Simon Voetmann er ikke godt nok. Han mener, at en klub med den historie og størrelse skal blande sig i toppen. Men på søndag skal OB til Herning for at møde FC Midtjylland, og to spillerunder senere venter FC Nordsjælland i Farum.

Måske vil det være bedre bare at melde afbud, reflekterer Simon Voetmann.

Oversigt

    Oversigt