Odenseanere uopmærksomme på letbanen: - Det var 15 sekunder fra mig, så det var tæt på

Inden letbanen i Odense for alvor er kommet i drift, har den mange gange været tæt på sammenstød med gående, cyklister og biler. Ifølge odenseanerne selv, skyldes det uopmærksomhed i trafikken.

Næsten 1.000 nærvedhændelser.

Så mange gange har trafikselskabet Keolis registreret, at letbanetog i Odense har været tæt på sammenstød med gående, cyklister eller biler siden oktober.

Det er noget, der kommer bag på flere odenseanere.

- Jeg synes, det er et sindssygt højt tal, og jeg synes, at det er lidt foruroligende, at tallet ikke er mindre end i Aarhus, siger Sofie Valdis.

Thomas Brændstrup, der er letbanedirektør i Keolis, fortæller da også til DR P4 Fyn, at antallet af hændelser i Odense er ekstraordinært højt.

- Det er markant højere, end vi har set både i Aarhus og andre sammenlignelige Keolis-netværk rundt om i verden, siger han.

Samme problem i Belgien

Direktøren mener, at de mange nærvedhændelser måske kan skyldes, at folk ikke har været opmærksomme på, at letbanen er startet op og kører i fuld drift. Det er han ikke ene om at tro.

- Hvis du kigger dig omkring, så kan du også se, at folk kigger på alt muligt andet end trafikken, så det er ikke så underligt, at folk ikke er opmærksomme, siger Helle Hjorth, der bor i Odense.

- Og vi skal nok også lige lære det, men det er jo noget med at holde øje med, hvad der foregår. Det skal man jo altid, fortsætter hun.

quote Havde det været tog, så havde man set skinnerne lidt tydeligere, og der havde været blink

Sofie Valdis

Én af dem, der har været tæt på et støde sammen med letbanen i Odense, er Sofie Valdis. Hun fortæller, at hun var på vej ud i et lyskryds, hvor man tidligere kunne vente ved skinnerne inden man krydsede vejen. Her blev hun pludselig overrasket over at se et kørende letbanetog.

- Der stod en dame ved siden af mig og sagde, du bliver altså lige nødt til at rykke dig lidt. Det var 15 sekunder fra mig, så det var tæt på, fortæller Sofie Valdis.

Ben Rotsaert, der oprindeligt er fra Belgien, men til dagligt bor i Odense, er ikke så overrasket over de mange nærvedhændelser. Ifølge ham, har de nemlig præcis samme problem med sporvognene i Belgien.

- Der sker også ulykker. For eksempel kører folk på cykel inde i sporene, og så vælter de, fordi de sidder fast. Så kommer de til skade, og nogen gange er de tæt på at dø, siger Ben Rotsaert.

Går i et med vejene

Udover de mange nærvedhændelser fra oktober til slutningen af marts har der i samme periode været fem regulære påkørsler. Der har dog ikke været nogen tilskadekomne ved nogle af uheldene.

Letbanedirektør Thomas Brændstrup er optimistisk omkring, at odenseanerne vænner sig til letbanekørslen, men flere af borgerne i Odense mener godt, at man kan gøre lidt mere for at skabe opmærksomhed på toget.

- Måske skal man sætte fokus på de steder, hvor folk er meget uopmærksomme og kører rundt og glor i alt muligt i stedet kigge forude og lytte efter, hvad der sker, siger Helle Hjorth.

Oversigt

    Oversigt