Overlæge om ”syrebomber”: - De kan give svære ætsninger

Der er torsdag kastet flere såkaldte "syrebomber" på Korup Skole. De indeholder ofte svære kemikalier, fortæller politiet.

Politiet og Beredskab Fyn var torsdag eftermiddag til stede på Korup Skole for at uskadeliggøre adskillige såkaldte ”syrebomber”.

En “syrebombe” er en flaske med sølvpapir og stærke kemikalier, der kan forårsage alvorlige skader og ætsninger, hvis de springer. Bliver mennesker eller dyr ramt, kan man komme alvorligt til skade, fordi stærk syre eller stærk base giver voldsomme ætsninger af huden.

- Det er syre. Det er ikke legetøj. Får man det i øjnene, bliver de ødelagt, forklarer Kennneth Taanquist, vagtchef ved Fyns Politi.

Ifølge politiet er det ofte kemikalier som afløbsrens, der bliver benyttet. Og det skal man være meget varsom med, advarer Jens Lauritsen, der er overlæge ved Ulykkes Analyse Gruppen på OUH.

- Der er ingen tvivl om, at afløbsrens, der er mærket med farepiktogram, kan forårsage svære ætsninger af huden og give slemme øjenskader. Det kan give meget alvorlige skader på hornhinden, hvis det kommer i øjet, siger Jens Lauritsen.

Fakta om flaskebomber

Kan give svære skader

Overlægen understreger, at han i sagens natur ikke har kendskab til indholdet af de ”syrebomber,” der er fundet ved Korup Skole. Men hvis det er afløbsrens, er det ikke at spøge med.

- Hvis man får det i øjnene, skal man skylle med rigelige mængder vand i mindst 15 minutter. Huden skal vaskes grundigt med vand og sæbe.

- Der står meget tydeligt på flasken, at det forårsager svære ætsninger af huden. Så man skal virkelig skylle i lang tid, og kommer det i øjnene, skal man søge læge og skylle personen på vej derhen for ikke at få svære øjenskader, siger overlægen.

Han er foruroliget over, at nogen overhovedet kan finde på at bruge kemikalier på den måde.

- Det er ubehageligt. Afløbsrens hører ingen steder hjemme i nærheden af nogen personer, hverken i andre flasker, ved skoler eller ude i naturen, siger Jens Lauritsen.

- Børn skal under ingen omstændigheder lege med afløbsrens eller alle andre tilsvarende ætsende væsker - eller hælde det om i anden emballage. Det er stærkt ætsende, og man skal være meget varsom, siger overlægen.

182525772_518540649524715_6593890188971871433_n
Foto: Sara Fuglsig