Peter byttede sin nyre væk til en fremmed, så han kunne redde sin bedste vens liv

I august sidste år rejste Morten Birktoft og Peter Wichmann sammen til USA for at indgå i en ganske særlig nyre-kabale.

- Morten er jo livstruende syg og har brug for hjælp på en anden måde. Det handler om, at han kommer tilbage til livet igen, siger Peter Wichmann fra Odense.

Som en del af en større nyrebyttekæde gav han i august 2023 sin nyre væk, så hans gode ven Morten Birktoft kunne blive rask igen. 

Nyrebyttekæden medførte en rejse til USA, en måneds ophold i Michigan, en stor mængde pinefuld ventetid og flere nyreoperationer med andre donorer på ét og samme tidspunkt. Den del vender vi tilbage til.

Tilbage i 2005 blev Morten Birktoft første gang erklæret nyresyg, og fra den ene dag til den anden var han indlagt i halvanden måned. Meldingen var dyster. Morten Birktoft led af en sjælden nyrebetændelsessygdom og kun en ny nyre kunne redde ham. Han kom i dialyse med det samme – og var det i to år, før han fik transplanteret sin fars nyre.

Morten Birktoft og Peter Wichmann i Michigan, inden de begge blev opereret.
Morten Birktoft og Peter Wichmann i Michigan, inden de begge blev opereret.
Foto: Privatfoto: Morten Birktoft, Peter Wichmann

Efter 12 år gav den nye nyre op. Og i 2019 blev Morten Birktoft transplanteret for anden gang med sin svigermors nyre.

- Den nyre holdt desværre kun to et halvt år, hvilket er årsagen til, at jeg sidder her igen og er i dialyse og afventer en tredje nyretransplantation, siger Morten Birktoft, der er sygemeldt fra sit job i Politiets Efterretningstjeneste.

Mange venter på en ny nyre

Der var bare et problem. Morten Birktoft havde efter sin to transplantationer dannet så mange antistoffer, at han var svær at finde et nyt match til. 

Han er langt fra alene om at have brug for en ny nyre. I 2023 modtog 292 danskere en nyre efter at været på venteliste, viser tal fra Dansk Center for Organdonation. Derudover var 376 patienter på venteliste til en nyre ved udgangen af 2023. 

Det er blandt andet derfor, at regeringen for nylig også fremsatte et beslutningsforslag om en ny model for samtykke til organdonation. Det er et forslag, som vil gøre alle borgere over 18 år til organdonorer, medmindre de aktivt fravælger det. Alle skal dog også bekræfte valget. Det er en ordning, som bruges i de fleste europæiske lande.

Men Morten Birktoft gode ven Peter Wichmann kunne både se og høre alvoren, da han hørte om de mange antistoffer, som Morten Birktofts krop har dannet. 

- Normalt når man hjælper hinanden, hjælper man med at lave et tag eller sådan noget, men det her handler om, at Morten kommer tilbage til livet, siger Peter Wichmann, der selv kontaktede sygehuset for at fortælle dem, at han gerne ville hjælpe Morten ved at donere sin nyre. 

Desværre matchede Peter Wichmanns nyre ikke. Og for Morten Birktoft var det derfor forfra.

Et stort puslespil, som skal gå op

Men Morten Birktoft opdagede en dag et tiltag, der for mange er ukendt. Niels Due Jensen Fonden, som hjælper nyrepatienter til en ny nyre via en nyrebyttekæde i USA. For at komme i betragtning til det, skulle Morten Birktoft dog først igennem det nordiske nyrebytteprogram, men i norden var der heller intet match. 

Niels Due Jensen Fonden

Nyrebyttekæden foregår på den måde, at Peter Wichmann så kan give sin nyre til en mand i North Carolina, hvis donor afgiver sin nyre til en kvinde i Colorado, og hendes donors nyre passer så til Morten Birktoft.

- Det er et stort puslespil, og man kan ikke fjerne en brik, for så var det aldrig gået op, siger Peter Wichmann.

Morten Birktoft lavede en ansøgning og kom i betragtning. Men ventetiden var ikke ovre, fordi de rigtige match stadig skulle findes. 

Men det livsændrende opkald fra fonden kom en dag, hvor Morten Birktoft og Peter Wichmann var i København til Depeche Mode-koncert. Den 16. august 2023 skulle det ske – Peter Wichmann skal give sin nyre væk, så Morten Birktoft kan blive rask.

- Det var en vild aften, og koncerten blev kun endnu bedre, siger Peter Wichmann .

- Det var svært at få smilet ned igen, men jeg blev også spændt. Der var masser af glæde og lettelse, siger Morten Birktoft.

Farvel - eller på gensyn

Klokken 7.30 den 16. august fik Peter Wichmann sin nyre fjernet fra et operationsbord i Michigan. Nyren skulle sendes til North Carolina. Morten Birktoft blev opereres sidst på eftermiddagen, så det blev en dag med lang ventetid.

- Jeg var begyndt at blive spændt. Det var en dag, hvor man gik rundt om sig selv og bare skulle have tiden til at gå, siger Morten Birktoft. 

Solen skinnede i Michigan. Morten Birktoft fandt en plads i skyggen under trænerne ved det store hospital. Han havde afsluttet sin forhåbentligt sidste dialyse i lang tid, mens Peter Wichmann lå på operationsbordet og var i gang med at få fjernet sin venstre nyre, der hurtigt skulle videre til North Carolina.

- Jeg fik sagt farvel til Peter.. eller på gensyn. Det blev en lidt lang dag, siger Morten Birktoft.

Alle dem, der giver en nyre, opereres præcist på samme tidspunkt, fordi ingen må kunne springe nyrebyttekæden, mens de to andre bliver skåret op.

Da Peter Wichmann var færdigopereret, og hans nyre var sendt videre, fik Morten Birktoft lov til at hilse på ham på opvågningsstuen.

- Jeg var næsten lige ved at gå ud af stuen igen. Det hele pressede på, og jeg kom til at tænke endnu mere på, hvad det egentligt er, Peter gør for mig.

Peters Wichmanns operation, hvor han bytter sin nyre væk, så Morten Birktoft kan blive rask, gik godt.
Peters Wichmanns operation, hvor han bytter sin nyre væk, så Morten Birktoft kan blive rask, gik godt.
Foto: Privatfoto: Morten Birktoft, Peter Wichmann

Men det var det hele værd og et par timer senere blev det Morten Birktofts tur til at blive opereret og transplanteret. Det endte godt, og der gik ikke længe, før effekterne kunne mærkes. På 24 timer gik han fra konstant at være træt, udmattet og dødssyg til at være rask og frisk i hovedet og kroppen.

- Vi har ingen hemmeligheder og ingen parader oppe for hinanden mere, siger Peter Wichmann.

- Jeg har sagt tak på mange måder, men jeg føler ikke, at jeg kan sige nok tak til Peter, siger Morten Birktoft.

- En romkugle og en træstamme en gang imellem hjælper på det, siger Peter Wichmann med et grin.

Men for Peter Wichmann er takken, at Morten Birktoft er sund og rask og kan være sammen med sin familie og venner igen. 

Morten Birktoft har ventet længe på at få en nyre, så han igen kan få en mere normal hverdag.
Morten Birktoft har ventet længe på at få en nyre, så han igen kan få en mere normal hverdag.
Foto: Privatfoto: Morten Birktoft, Peter Wichmann

Oversigt

    Oversigt