Regioner vil se nærmere på håndvask

Nye beregninger viser, at der er milliarder at spare ved at forbedre håndvasken på de danske sygehuse. Og det gør indtryk hos regionerne.

- Tallene fortæller mig, at her er noget, der er lige til at gå til, og som vi kan få en enorm gevinst af både i forhold til patienter og personale samt økonomisk. Så det er noget, vi skal have kigget på rimeligt hurtigt, siger Ulla Astman (S), formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner.

Resultatet fremgår af en ny analyse lavet af en af Danmarks førende specialister i sundhedsøkonomi, professor Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet. Ifølge ham kan samfundet ved en investering på en milliard kroner over fem år i bedre forebyggelse af infektioner og utilsigtede hændelser spare 17 milliarder kroner.

- Det er jo ikke altid højteknologiske løsninger, der skal til for, at tingene bliver bedre i sundhedsvæsnet, nogle gange er det noget så enkelt som at vaske hænder, siger Ulla Astman.

Hun påpeger, at de nye supersygehuse, som regionerne i de kommende år skal bygge, også vil give en bedre hygiejne, fordi det er tænkt ind i nybyggeriet ved for eksempel at lade fotoceller åbne døre og ved at lave flere toiletter, så færre patienter skal bruge samme toilet. Det vil forbedre hygiejnen og give færre infektioner, mener Astman.