Tjen penge på at gå på festival: Tinderbox mangler frivillige og må betale for arbejdskraften

Festivaler over hele landet kæmper med at skaffe folk, der vil arbejde i bytte for en festivalbillet. Tinderbox hyrer nu lønnede medarbejdere i stedet.

Det kniber med at finde nok frivillige til årets festivaler. Det gælder også for Fyns største festival, Tinderbox, der begynder torsdag. 

Ifølge festivalchef Brian Nielsen mangler der op til ti procent af de 6.000 frivillige, der er brug for. Altså op imod 600 mennesker. 

Han mener, at det skyldes de seneste års coronanedlukninger.

- Vi tror, der er mange, som lige nu er udfordret af en masse arrangementer, som er blevet udsat år efter år. Der er sikkert også mange, der ikke har brugt så mange penge under coronanedlukningerne, som nu prioriterer festen frem for arbejdet på en festival, siger han. 

Tinderbox har derfor set sig nødsaget til at hyre lønnet mandskab ind, dér hvor der stadig mangler frivillige hænder. 

- Det er blandt andet omkring vores scener, vi skifter ud med professionel arbejdskraft. Det kan være professionelle scenearbejdere, professionelle scenebyggere og så videre, siger han. 

Lokker med 140 kroner i timen

Festivalen har desuden hyret vikarbureauer til at skaffe timelønnet mandskab til andre jobs, som normalt besættes af frivillige. Det kan være til opgaver som at tjekke armbånd og at agere guide for publikum på festivalområdet.

- Det er en ret stor opgave. Lige nu er vi oppe på, at vi skal finde lidt flere end 250 mennesker, siger Simone Persson fra vikarbureauet Moment.

I mangel på frivillige har Tinderbox hyret vikarbureauer til at rekruttere timelønnede medarbejdere.
I mangel på frivillige har Tinderbox hyret vikarbureauer til at rekruttere timelønnede medarbejdere.
Foto: Alexander Aagaard

Hun er leder af et særligt team, som bureauet har stablet på benene for at kunne hjælpe festivaler som Tinderbox med at finde lønnede erstatninger for de manglende frivillige. I stedet for en festivalbillet, tilbyder de en timeløn på 140 kroner. 

- Der venter stadigvæk et stort stykke arbejde, før vi når helt i mål med at finde hænder til alle opgaverne derude. Men det går fremad, og vi skal nok nå det, fastslår Simone Persson.  

Svært at konkurrere med billige billetter 

Det er ikke kun Tinderbox selv, der har svært ved at skaffe de nødvendige frivillige.

Studenterhuset i Odense bemander traditionen tro flere barer på festivalen, men i år kæmper også det med at få vagtplanen til at gå op. 

- Vi plejer at sige, at vi har nogle af de allerbedste frivillighold, fordi du står lige foran en scene og kan høre musikken, mens man arbejder, siger Anja Følleslev (th.), daglig leder af Studenterhuset i Odense. Alligevel kæmper det med at få vagtplanen fyldt ud, inden Tinderbox slår dørene op på torsdag.
- Vi plejer at sige, at vi har nogle af de allerbedste frivillighold, fordi du står lige foran en scene og kan høre musikken, mens man arbejder, siger Anja Følleslev (th.), daglig leder af Studenterhuset i Odense. Alligevel kæmper det med at få vagtplanen fyldt ud, inden Tinderbox slår dørene op på torsdag.
Foto: Alex Syrik

Særligt lørdagen, dén dag, der forventes flest gæster på festivalen, er en udfordring at få besat. 

- Det er virkelig svært at skaffe frivillige, nu når festivalen ikke er udsolgt, og der samtidig er så mange billige billetter i omløb, siger Anja Følleslev, der er daglig leder af Studenterhuset. 

- Så jeg vil sige, at det er en større udfordring, end det har været de tidligere i år. 

Frivilliges netværk krakelerede under Corona

De nordiske lande, heriblandt Danmark, har ellers verdensrekord i frivillighed. 40 procent af danskerne bruger tid på en eller anden form for frivilligt arbejde. 

Når engagementet svigter ved flere af festivalerne, er det derfor udtryk for efterveer fra mere end to års coronanedlukninger, vurderer en ekspert i frivillighed. 

- Netop de her store begivenheder blev jo fuldstændig aflyst, siger Helle Hygum Espersen, der er frivillighedsforsker ved forskningscenteret VIVE.

- Og er der noget, vi ved om frivillighed, så er det, at det båret af netværk og mennesker, der kender hinanden. Langt de fleste bliver frivillige, fordi de bliver spurgt. Så når alle de her netværk og fællesskaber går i opløsning, og det går i opløsning over to år, er det klart, at så tager det tid at få det bygget op igen. 

Hun kalder derfor manglen på frivillige festivalhænder et forbigående fænomen. 

- Jeg kan ikke forestille mig andet, end at de frivillige kommer tilbage, siger hun.

Årets Tinderbox kører fra torsdag til lørdag i denne uge. Musikanmelder Simon Staun har udpeget tre koncerter, du ikke må gå glip af. 

Oversigt

    Oversigt