Vandboringer lukket: Nu er vandet frikendt for pesticidrester

Efter at flere vandboringer i sommer er blevet lukket, kan Svendborg nu melde om drikkevand uden pesticidrester. Det gælder også en række nye tests.

Alle vandværker i Svendborg Kommune - både vandværkerne i det kommunale selskab VA og de private vandværker - har i løbet af efteråret testet deres vand for en række pesticider og pesticidrester, som der ikke tidligere er testet for.

I alt er der i den nye undersøgelse testet for 419 typer pesticidrester, og der er ikke fundet spor af pesticiderne i nogen af vandværkerne.

- Vi frygtede, at vi stod over for et kæmpe forureningsproblem, men med testen kan vi sænke skuldrene lidt, siger Søren Kongegaard, bestyrelsesformand for VA i en pressemeddelelse.

Har tidligere testet for 39 stoffer

Alle vandværker i Svendborg Kommune har hidtil testet rutinemæssigt for 39 forskellige pesticider og deres nedbrydningsprodukter, men efter ønske fra Miljø- og Naturudvalget i Svendborg Kommune har vandværkerne nu også testet for en lang række andre pesticider.

- Det er vigtigt, at borgerne kan stole på, at myndighederne gør alt, hvad de kan, for at sikre, at forbrugerne har vished for deres vandkvalitet, siger formand for Miljø- og Naturudvalget, Bruno Hansen (SF).

Lukkede vandboringer

I løbet af sommeren er flere vandboringer i Svendborg Kommune blevet lukket. Det gælder vandboringer i Skårup, Bjerreby og Oure.

Det sker efter fund af nedbrydningsproduktet DMS i vandboringerne, ligesom pesticidresten Desphenyl-Chloridazon tidligere er fundet omkring grænseværdien i nogle enkelte vandværker.

Formand for Miljø- og Naturudvalget, Bruno Hansen, (SF) mener, at det er nødvendigt at overveje, om der skal indføres et sprøjteforbud for udvalgte områder i kommunen.

- For vi kan ikke være helt sikre på, at de pesticider, der stadig er godkendt i dag, ikke finder vej til grundvandet, siger Bruno Hansen.

Fakta

Oversigt

    Oversigt